Kapitán Hippomaniacs Jan "sehny" Sehnal: „WCG na mě působilo megalomansky“
Esport Dota 2 Článek Kapitán Hippomaniacs Jan "sehny" Sehnal: „WCG na mě působilo megalomansky“

Kapitán Hippomaniacs Jan "sehny" Sehnal: „WCG na mě působilo megalomansky“

Nicolas Heller

Nicolas Heller

26. 7. 2019 13:40

Jan "sehny" Sehnal nám v rozhovoru prozradil jak se mu líbila atmosféra WCG v čínském Xi'an.

Reklama

World Cyber Games (WCG) je obdobou Olympijských her v esportovém prostředí s historií sahající až do roku 2000. Po delší pauze se mezi disciplíny WCG dostala znovu i Dota 2. V turnaji se mezi nejúspěšnější týmy zařadil také domácí celek Hippomaniacs vedený kapitánem Janem "sehny" Sehnalem. Ten nám v rozhovoru prozradil, jak se mu líbila atmosféra v čínském Si-anu a co s týmem plánuje v následujícím období.

 
Ahoj, sehny. Mohl by ses pro čtenáře Dotou nedotčené v krátkosti představit?
Ahoj milí čtenáři. Ti z vás, kteří jste Dotou nedotčení, děláte obrovskou chybu! Dota je královnou her a sportů! Ne nadarmo se říká, že Chuck Norris sice porazil betonovou zeď v tenise, ale 4 Rusáky na publicu potahat už nedokázal.
Sehny je jméno mé a Dotu hraju už přes 10 let, aktuálně za tým Hippomaniacs, kde jsme vydrželi ve stejné sestavě něco málo přes rok. Dále pak pracuju jako fulltime Java developer v Plzni.
Jak vlastně Hippomaiacs jako tým vznikl? Kde má původ ta myšlenka dát dokupy český "supertým"?
V Česku se vždy točilo cca 15 hráčů, kteří vyčnívali nad ostatní. Občas někdo přibyl, občas někdo pověsil myš na hřebík. Týmy se vždy formovaly a obměňovaly v rámci této skupiny. Náš tým vznikl podobně. Původně tři hráčí z aktuální soupisky (Muf, Supream a já) působili pod organizací eEriness, přibližně před rokem jsme k sobě přibrali další dva hráče (Curry, Saberlight) a po chvíli hraní jsme přešli pod slovenskou organizaci Hippomaniacs. Hlavní motivací nebylo složení „supertýmu“, ale spíše dát dokupy partu, která si sedí lidsky a má chuť se zlepšit.
Jak vnímáte domácí scénu? Uvažujete, že v budoucnu naskočíte do nějaké domácí ligy nebo už fungujete čistě v rámci evropských soutěží?
Domácí Dota scéna v poslední době stagnuje, težko se hledají pro Dotu sponzoři. Alespoň místní Dota  komunitu se nám snad podařilo trochu oživit. :)
Právě proto hrajeme většinou zahraniční turnaje, to ale neznamená, že se nezúčastníme i lokální akce, když to vyjde (viz. LAN Ohrozim).
Aktuálně zažíváte jedno z nejúspěšnějších období, věříš že dokážete tu hranici posunout až k samotnému The International?
Samotné The International je laťka opravdu vysoká a možná i mírně přeceňovaná. Mnoho hráčů vidí věci příliš černobíle. Buď TI, nebo nic. Já se na to koukám jinak. Během roku se pořádá spousta turnajů, ve kterých je možné dosáhnout úspěchů. Není potřeba dávat všechna vajíčka do jednoho koše.
Letos vám kvalifikace utekla opravdu o kousek. Oba soupeře, kteří vás porazili v playoff jste ale v základních skupinách dokázali porazit. Co podle tebe nakonec rozhodlo?
S TFT jsme podle mě byli vyrovnaní a dopadnout to mohlo jakkoli. V případě Chaos, kteří nakonec kvalifikaci vyhráli, hrály velkou roli dva faktory. Narozdíl od nás či TFT se jednalo o tým, který se složil více méně před TI. Chaos nemohli najít svůj playstyle a málem kvůli tomu nepostoupili z groupstage. Bohužel pro nás se na poslední chvíli vzpamatovali. Druhým faktorem byl bezesporu MATUMBAMAN, vítěz TI a dlouhodobý hráč teamu Liquid, který týmu Chaos většinu her odnosil na svých ramenou.
Kapitán Hippomaniacs Jan "sehny" Sehnal: „WCG na mě působilo megalomansky“
Podařilo se vám také postoupit na WCG 2019 do čínského Si-anu. Turnaj je známý jako "herní olympiáda," je to pro tebe větší zodpovědnost, když víš že reprezentuješ nejen svůj tým, ale celou Českou republiku?
Nad takovou věcí ve chvíli, kdy hraješ, vůbec nepřemýšlíš. Jsme rádi, že jsme mohli jet do Číny jako zástupci České republiky, CZ/SK dota komunity a esportu vůbec. Ale do hry samotné takové myšlenky nepatří. :)
Jak na tebe obecně působila atmosféra WCG? Dokážeš si představit, že v budoucnu skutečně půjde o herní olympiádu s desítkami disciplín - herních titulů?
Atmosféra na mě působila megalomansky. Byla to velká změna oproti klidnějším prostředím, na která jsme byli zvyklí z menších LANek.
Určitě si vás v poslední době muselo všimnout spoustu týmů. Jste v očekávání nějakých individuálních či kolektivních nabídek třeba od evropských organizací? Zvažovali byste je vůbec?
„Peníze nejsou všechno... jsou tady ještě zlato a cenné papíry.“ — Karel Gott
Jaké jsou vaše další plány? Kde v nejbližší době Hippomaniacs uvidíme?
Aktuálně jsou na pořadu dne turnaje LOOT.BET Invitational, joinDota League a Epulze monthly. Všechny informace včetně streamů budou ohlášeny na našich FB stránkách.
Děkuji za rozhovor a přeji spoustu úspěchů.

Taky díky.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama