Kdo je Kazma Kazmitch a proč byl na Českých Lvech v turbanu?
i Zdroj: Wikipedia CC BY 3.0, Kamil Bartošek v Show Jana Krause v roce 2023
Článek Kdo je Kazma Kazmitch a proč byl na Českých Lvech v turbanu?

Kdo je Kazma Kazmitch a proč byl na Českých Lvech v turbanu?

Michal Komprda

Michal Komprda

11. 3. 2024 19:00

Kazma Kazmitch se v posledních letech stal jedním z nejvýraznějších fenoménů české internetové scény. Jeho tvorba, ať už v podobě videí na YouTube, podcastů, filmu nebo různých internetových a mediálních působení oslovuje statisíce fanoušků a vyvolává živé diskuze.

Reklama

Kdo je Kazma?

Kamil Bartošek, známý spíše pod přezdívkou Kazma, je multitalent s pestrou kariérou. Kromě influencera a moderátora se věnuje i internetové produkci a investování. Kazma vlastní byty v Praze a Příbrami a investuje do pražských garáží, které pronajímá. V roce 2021 si pořídil luxusní byt na pražském Novém Městě za 13,5 milionu korun. Od roku 2008 moderoval populární pořad One Man Show na Stream.cz a také Ranní mejdan na Fajn rádiu. Kazma se řadí se mezi průkopnické tvůrce na českém internetu. Proslavil se svou talkshow One Man Show, kde zpovídal známé osobnosti z českého showbyznysu. Po několika letech se ale rozhodl pro radikální změnu.

V roce 2015 spojil síly s Markusem Krugem a společně dali One Man Show nový, inovativní koncept. Vznikla velkolepá show s charakteristickým žlutým trojúhelníkem, která neměla v českém prostředí obdoby. Kazmovy projekty se vyznačují originalitou a často přesahují i do zahraničí. Nebojí se experimentovat a pracovat s mystifikací diváků.

Kazma a Český lev

Kazma se na slavnostním předávání cen Český lev 2024 objevil v doprovodu kolegy z One Man Show, oba oblečeni do kostýmů Indů, kterým nechyběl ani turban na hlavě. Na slavnostní událost přijel ve svém Lamborghini, přičemž jej po cestě stavěla policie. Kazma byl při silniční kontrole podroben testu na alkohol a na drogy. Pokud byl již v Lamborghini převlečen za Inda, není divu, že byl nápadným terčem pro kontrolu ze strany PČR. V té samé době navíc probíhalo bezpečnostní opatření zaměřené na kontroly tuningových aut.

Pro deník Blesk se komik svěřil s důvodem, proč na sobě se svým kolegou měli oblek a turbany. „Maharádži jsme měli proto, že jsme se s kamarády vrátili z Indie a měli před Českým lvem jednání s Bollywoodem. Víc nechci prozrazovat, vše je ještě daleko,“ svěřil se Bartošek. Zda jde o pouhý vtip nebo Kazma skutečně jedná o spolupráci s Bollywoodem zůstává záhadou.

Český lev a falešný Jim Carrey

V roce 2015 moderátor Kazma Kazmitch neobdržel pozvánku na předávání Českých lvů. Místo zklamání se ale rozhodl pro zábavnou mystifikaci. Do Rudolfina propašoval neznámého Srba Hariho Zinhasoviče a s pomocí masky a kostýmu ho vydával za hollywoodskou hvězdu Jima Carreyho.

Kazmův tým oslovil reklamní agenturu a předstíral natáčení spotu s Carreym v Praze. Následně „nabídli“ Carreyho účast na Českých lvech s podmínkou, že s ním nikdo nepromluví. Zinhasovič s maskou a kostýmem Carreyho v lóži nenápadně seděl a s nikým nekomunikoval. Mystifikace fungovala perfektně a někteří hosté si skutečně mysleli, že se jedná o slavného herce.

Protože dvojník Jima Carreyho neuměl anglicky, jeho vystoupení na Českých lvech 2015 muselo být beze slov. Místo hereckého projevu tak vystřelil konfety. Reakce publika byla vlažná a zmatená. Dvojník se od skutečného Carreyho lišil i vzhledem - byl mladší a bez prošedivělých vousů. Jan Svěrák se ho snažil obhájit a přesvědčovat publikum, že se jedná o skutečného herce. Moderátorka Lucie Výborná tvrdila, že to nebyl dvojník.

Kazma a Prostřeno

V roce 2017 Kamil Bartošek zrealizoval kontroverzní projekt v rámci své One Man Show. Najal herce Karla Ondrku, aby v reality show Prostřeno na Primě předstíral psychicky nemocného soutěžícího s bizarními vlastnostmi. Ondrka měl v uchu sluchátko, přes které ho Kazma na dálku řídil. Jídlo, které „vařil,“ ve skutečnosti pocházelo od profesionálních kuchařů z restaurace v přízemí domu a do bytu se dopravovalo tajnou kladkou.

Kazma se bránil tím, že šlo o sociální experiment s cílem upozornit na Touretteův syndrom. Velkou součástí ale byla manipulace s natáčením reality show a „reality show na druhou,“ kdy Kazma a jeho tým řídili ústřední postavu show Primy. Projekt se stal virálním hitem a s více než 4,2 miliony zhlédnutí na Streamu se stal nejsledovanějším českým videem.

Kazma a Leoš Mareš

V květnu 2018 se Leoš Mareš vsadil, že pokud ho někdo uvidí v jiném autě než v trabantu, dá mu svoje ferrari. Kazma se této sázky chytil a naplánoval falešnou nehodu, která Mareše donutila zastavit a popojet s jiným autem. Celou akci natočil a požadoval po Marešovi slíbené ferrari s úmyslem darovat ho na charitu.

Po sérii neúspěšných setkání a Marešově nabídce 1 milionu korun na charitu, kterou Kazma odmítl, se na sociálních sítích rozpoutala vlna nenávistných komentářů směrem ke Kazmovi. To dle jeho pozdějších slov sloužilo jako záměr pro inspiraci k písničce  „Cizí zeď.“

Mezitím se všude začal objevovat tajemný symbol „1/10.“ Kampaň s odpočtem na webu 1z10.cz propagovali i politici jako Dominik Feri. Až v září Kazma v novém díle One Man Show objasnil celou kauzu. Šlo o symbolizaci pouze 1 z 10 řidičů, kteří zastaví u dopravní nehody. Web 1z10.cz pak sloužil k šíření osvěty o první pomoci a příběhů obětí dopravních nehod.

Kazma také odhalil, že peníze z prodeje fanouškovských předmětů šly na financování kampaně „1/10.“ Spolu s producentem Ondřejem Fiedlerem složil píseň „Cizí zeď“ s výtěžkem pro One Man Show Foundation, která pomáhá lidem po autonehodách.

Kazma zakopal auto

V roce 2020 youtuber Kazma zakopal v Kladně Land Rover s milionem korun v kufru. Soutěž o nalezení auta musela být kvůli covidu-19 odložena o rok. V červnu 2021 se pak pět soutěžících s lopatami a krumpáči v ruce vydalo na lov pokladu. Jediný, kdo správně označil místo, byl Jakub z Karlovarska. Jeřáb vyhrabal kontejner plný bahna, ze kterého se vynořil nepoškozený Land Rover a v jeho kufru skutečně ležel kufřík s milionem korun. Celá akce byla vysílána v televizi a nechyběl ani moderátor Karel Voříšek, závěrečný ohňostroj a diskotéka.

Kazmův film ONEMANSHOW: The Movie 

Film ONEMANSHOW: The Movie, režírovaný Kazmou Kazmitchem a Andym Fehu, je adaptací populární webové show. Kromě zábavy sliboval i šanci na výhru 22 milionů korun, která vedla k opakovaným nákupům vstupenek od některých fanoušků. Příběh filmu se odehrává ve dvou rovinách. V první z nich sledujeme běžný Kazmův vlog s humorem a improvizací, jak ho známe z jeho show. V druhé rovině se děj mění v parodii na hollywoodské filmy o loupežích. Skupina přátel v čele s Kazmou se chystá na promyšlenou zlodějnu.

Film za první den v kinech vydělal 30 milionů korun. Vítěznou kartu, která měla jednomu z návštěvníků kina zajistit pohádkovou výhru, však nikdo k otevření sejfu, ve kterém se výhra nacházela, nepoužil. Kazma se tak rozhodl poslat divákům SMS zprávu s údaji, kde peníze rozdá mezi více fanoušků. Výhru nakonec shodil z vrtulníku blízko Lysé nad Labem, kde se nacházely stovky fanoušků připravených posbírat pohádkovou výhru.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama