LCS zažívá masivní propad sledovanosti
Esport League of Legends Článek LCS zažívá masivní propad sledovanosti

LCS zažívá masivní propad sledovanosti

Jakub Kavka

Jakub Kavka

21. 6. 2023 17:14

Americký ekosystém po obnovení ligy schytává další tvrdý direkt.

Reklama

Esports Charts, tedy web, který sleduje metriky sledovanosti a popularity napříč všemi esporty, nyní zveřejnil nový přehled. V něm srovnává start splitů tří lig League of Legends ekosystému – americké LCS, evropské LEC a brazilské CBLOL, které všechny započaly minulý týden.

Americká LCS, která byla značně ovlivněna nedávným rozbrojem mezi Riotem a LCSPA, zcela zákonitě začala ztrácet dech. Problém, který sužuje americký region od roku 2021, se zatím nedaří vyřešit. Sledovanost se sice na jaře dostala, minimálně u finále LCS, na hodnoty letního splitu 2020, začátek léta je i přes rozšíření hracích dnů, zatím katastrofický.

LCS zažívá masivní propad sledovanosti

V metrice analytického webu můžeme vidět, že v rámci nejvyššího peaku sledovanosti a průměrné sledovanosti se čísla ve srovnání s jarním splitem propadla o více než čtyřicet procent.

Tato tvrdá data naplno ukazují současnou realitu ligy a přiživují všemožným spekulacím o spojení amerických nejvyšších soutěží. LCS prostě nefunguje, nemá sílu a lze očekávat, že se tato značka bude muset razantně změnit.

I přes to, že můžeme sledovat mírný propad čísel i u evropské soutěže, jde v kontextu s americkou ligou pořád o fantastická čísla. Statistika zároveň názorně ukazuje, jak daleko pokročily projekty LCS a LEC během zavedení franchisingu v roce 2018, respektive 2019.

Analytici z čísel došli také k dalšímu zajímavému srovnání. Brazilská liga CBLOL je, i přes slabší start, v některých číslech lepší než samotná LCS. Pro tento „menší“ region se jedná o obrovský úspěch a pravděpodobně dobře odvedenou práci také nových organizací jako například LOUD, kteří lákají nové diváky.

V každém případě zažívá americký ekosystém krušné chvíle a svoji reputaci se bude muset pokusit získat zpět. Více informací a dat můžete nalézt na tomto odkaze.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama