League of Legends poprvé o medaile na Asijských hrách
i Zdroj: KeSPA
Esport League of Legends Článek League of Legends poprvé o medaile na Asijských hrách

League of Legends poprvé o medaile na Asijských hrách

Jakub Kavka

Jakub Kavka

25. 9. 2023 10:00

Před Worlds čeká minimálně fanoušky v Asii ještě jeden předkrm. Podruhé v historii se na kontinentální variaci Olympiády představí esport a s ním i League of Legends.

Reklama

Asijské hry, kontinentální variace Olympiády, se vracejí po pěti letech. Plánovaná akce, kterou pořádá čínské Hanzhou, se měla uskutečnit již minulý rok. Bohužel covidová pandemie a přísné restrikce donutily tuto akci odložit na letošní rok.

Přesto pro nás fanoušky má tato jinak tradiční oslava sportu jeden zásádní tahák. Podruhé v řadě se na této akci objeví vedle tradičních disciplín (atletika, plavání, gymnastika aj.) také esport. Snahy MOV o zlepšení propagace Olympijské myšlenky mezi mladými diváky tak minimálně zde, dostávají nový rozměr. MOV tiše totiž sleduje masivní nárust popularity této činnosti v posledních letech.

Pro připomenutí se sluší dodat, že při premiéře v roce 2018, turnaj v této kategorii vyhrála Čína. Určitě si vzpomenete na pokus čínských RNG v čele s Uzim, kteří se pokoušeli jako první LoL organizace v historii vyhrát vše, co jde v jednom roce. Od doublu v LPL počínaje, přes MSI, Rift Rivals po Asijské hry, jádro RNG, reprezentující tehdy Čínu vyhrálo vše, na co sáhlo. Pak ale k absolutní koruně zbývalo už jen vyhrát Worlds, které jak už dnes víme, díky senzaci z dílny G2 Esports, nikdy nedošlo.

Turnaj na letošních Asijských hrách je ale pro většinu lidí stále spíš turnajem na okraji zájmu. Asie sice kouká na jakékoli zápolení, pro fanoušky mimo Asii je to ale jen jakési “něco” před hlavní událostí roku - Worlds. Ano na turnaji bude Faker, Knight, Ruler a další superhvězdy LoL souhvězdí, přesto navenek neuvidíme úplně to nejlepší, co světové LoL nabízí.

Ono to má určitý smysl. Při plejádě hvězd, kterými obecně Čína a Korea disponují, je těžké sestavit opravdový Tým snů. Oba favorité na zlato tak logicky přistupovali k této soutěži jinak. Zatímco Čína šla tradičnější cestou, kterou známe třeba z hokeje nebo fotbalu, kdy se udělal širší kádr hráčů a následně se vybrali ti nejlepší na základě výkonů z LPL. Korea rovnou vsadila na šestici hráčů, kterým nejvíc důvěřuje a mohou odvádět nejlepší výkony.

Zejména u korejské reprezentace by se dal najít určitý otazník. Korea vysílá na turnaj sestavu Zeus - Kanavi - Faker/Chovy - Ruler - Keria, navenek se na papíře může zdát, že Korea vyšle to nejlepší, co má. Výkony některých členů sestavy ale byly rozhodně přebity výkony jiných v LCK. Zejména top a support role by na základě výkonů z letošní sezóny, byly nejvíc diskutovanými rolemi.

Tým Jižní Koreji během přátelského utkání s Vietnamem
i Zdroj: KeSPA
Tým Jižní Koreji během přátelského utkání s Vietnamem

Zeus sice je pasován do role jednoho z nejlepších topařů planety, nicméně jeho letní výkony připomínaly horskou dráhu, kterou nechcete vidět. Na pozici supporta by logická úvaha dle sezónní formy tíhla spíš k Delightovi z GenG, který se během sezóny vypracoval v nejlepšího hráče LCK ve své roli. Přesto důvěra v sestavu, kterou zvolila legenda mezi legendami všech trenérů - Kkoma, je obrovská.

Čína vyšle do bojů neméně smrtící sestavu v podobě Bin - JieJie/Xun - Knight - Elk - Meiko. Až na Meika, který je dle mého názoru trochu za zásluhy a zkušenosti, je vidět zohlednění aktuální formy jednotlivých hráčů.

Turnaj samotný bude trvat jen čtyři dny a půjde o rychlou záležitost. Přesto turnaj se nevyhnul jisté “kontroverzi”. Zápolení bude totiž probíhat na patchi 13.12., tedy verzi hry, kterou jsme viděli před třemi měsící. V kontextu, že za dva týdny bude světová elita na Worlds hrát na verzi 13.19., toto působí dost úsměvně.

Formát turnaje také u některých fanoušků minimálně zvedl obočí. Systém, kdy se vítězové kvalifikací napříč Asií automaticky kvalifikují do čtvrtfinále (Bo3), zatímco Korea (ano slyšíte správně) musí proklestit cestu přes skupinu (jeden zápas s každým Bo1), taky nepřidává na serióznosti. Korea měla samozřejmě možnost odehrát kvalifikaci jako ostatní, bohužel v době, kdy tato možnost nastala, liga nepřerušila split. 

A aby těch novinek nebylo málo, nedávný los určil, že se oba největší favorité na zlato v případě úspěchu utkají už v semifinále. I když na turnaji budou zástupci jako Tchaj-wan, Japonsko nebo Vietnam, je všem jasné, že tyto celky se víceméně utkají o bronz. To ale los lehce zbortil a můžeme se také dočkat třaskavé situace, kdy ve finále se může utkat Čína proti Tchaj-wanu. Politiku nerad tahám do těchto věcí ale asi chápete, jaká je mezi těmito státy aktuální řevnivost.

Nicméně, snaha o popularizaci esportu je víc než slibná a ukazuje, že esport už není jen záležitostí hráčů a dedikovaných komunit. Přesto si myslím, že se mohlo pro turnaj, pořádaný jednou za čtyři roky, udělat víc. Zároveň opět otevřelo u fanoušků otázku, co kdyby se totéž dělo celosvětově, třeba souboj Francie s Brazílií. Třeba se i toho jednou dočkáme, byť asi ne na Olympijských hrách.

Skupina A

Skupina B

Skupina C

Skupina D

Play-off

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama