Nakupujete online? Možná se i vy dopouštíte bracketingu nebo gardrobingu
i Zdroj: Fotobanka Freepik.com (s licencí)
Zajímavosti Článek Nakupujete online? Možná se i vy dopouštíte bracketingu nebo gardrobingu

Nakupujete online? Možná se i vy dopouštíte bracketingu nebo gardrobingu

Michal Komprda

Michal Komprda

15. 3. 2024 06:30

Pohodlí domova a široký výběr produktů lákají stále více zákazníků. S tímto trendem se ale pojí i dva fenomény, které vzbuzují rozruch - bracketing a gardrobing.

Reklama

Pandemie covidu-19 s sebou přinesla mnoho změn, včetně způsobu, jakým nakupujeme oblečení. Zavřené obchody nás donutily obrátit se na online nákupy, které se brzy staly běžnou praxí. Objednávání a zkoušení oblečení v pohodlí domova si mnoho lidí oblíbilo natolik, že se k tradičnímu nakupování v kamenných obchodech už nevrátili.

Hlavními tahouny online nakupování oblečení jsou pohodlí a flexibilita. Zboží si necháme doručit až domů, můžeme si ho vyzkoušet bez časového presu a v klidu domova, porovnat s oblečením, které už máme, a případně ho bezplatně vrátit. Vracení zboží je za určitých podmínek momentem, kdy se můžeme dopouštět bracketingu nebo gardrobingu. 

Není divu, že online nakupování oblečení si získalo takovou popularitu. Nabízí komfort, který kamenné obchody jen těžko dokáží dorovnat. A i když se pandemická situace stabilizovala, mnoho lidí si tento pohodlný způsob nakupování oblíbilo a nadále ho využívá.

Bracketing a gardrobing

Bracketing je chytrý nákupní trik, který vám umožňuje vyzkoušet si více variant produktu a vybrat si tu nejlepší. Funguje jednoduše. Zákazník si objedná více velikostí nebo barev jedné položky, doma si je v klidu vyzkouší a zbytek vrátí prodejci.

Podobnou praxí se vyznačuje i gardrobing, kdy si zákazník koupí produkt pro specifickou událost jako je ples nebo dovolená a po jejím skončení ho vrátí. Bracketing se ale od gardrobingu liší v tom, že se zaměřuje na nalezení perfektně padnoucího produktu, a ne pouze na jeho dočasné užívání.

Logistická můra eshopů s módou

Bracketing a gardrobing pro firmy představuje logistickou noční můru a negativně ovlivňuje jejich marže. Obě metody totiž výrazně zdražují náklady eshopů, ať už na přepravu, skladování či samotné procesy firmy. Vrácené zboží navíc může být často poškozené, či znovu nepoužitelné, dochází tak k jeho zbytečné likvidaci, což naopak zatěžuje životní prostředí.

Některé obchody se snaží bracketing omezit zavedením poplatků za vrácení zboží. Jiné se uchylují k likvidaci vráceného zboží, protože jeho opětovné zpracování je pro ně neefektivní.

Jak být zodpovědnějším zákazníkem?

Nejprve bychom si měli objednávat to, co si skutečně chceme objednat namísto dělání si z nákupního procesu zkušební kabinku. Pro určení správné velikosti a pochopení střihu produktu nám mohou pomoci fotky či popisky produktů nebo tabulky velikostí přímo na eshopu. Při procesu vracení bychom si naopak měli dát pozor, abychom odesílali produkty nepoškozené a hlavně dobře zabalené, aby se nepoškodily během dopravy a eshop je tak nemusel zbytečně likvidovat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama