Návod: nechte zmizet okolní hluk v mikrofonu snadno a zdarma pomocí RTX Voice
Zajímavosti Článek Návod: nechte zmizet okolní hluk v mikrofonu snadno a zdarma pomocí RTX Voice

Návod: nechte zmizet okolní hluk v mikrofonu snadno a zdarma pomocí RTX Voice

David Jiránek

David Jiránek

24. 4. 2020 16:26

Funguje i na grafických kartách, které nejsou z řady RTX.

Reklama

Program RTX Voice od Nvidie používá strojové učení k odstranění rušivých zvuků. Tyto zvuky často snímá váš mikrofon a pro posluchače tak můžou dost otravovat. Zmíněný program se od těch, kteří nabízejí výrobci sluchátek a mikrofonů, liší hned v několika ohledech. Prvně jde o univerzální software. Výrobce vašeho mikrofonu zde nehraje roli. Stejně tak zda je připojen analogově přes 3,5mm jack, nebo přes USB. Nakonec, samotný program využívá výpočetní výkon grafické karty a strojové učení.

Rušivé zvuky zmizí jako zázrakem

Povedené video s praktickou ukázkou zpracoval kanál ShortCircuit, který spadá pod Linus Media Group.

Ve videu autoči referují na clip od streamera Barnaculese. Ačkoliv vám program malinko pozmění tón hlasu, přesto velmi účinně filtruje okolní rušivé zvuky.

K čemu to je?

RTX Voice tedy využije relativně široké spektrum lidí. Software totiž dokáže filtrovat například hlučnou klávesnici, větráky od počítače, nebo prostě jen šum mikrofonu. Program tak využijí nejen hráči, ale například i streameři. Nvidia zaručuje kompatibilitu s programy jako je OBS, Discord, Skype a další. Zároveň není problém nastavit si filtrování i na TeamSpeaku a dalších programech.

{control gallery}

K dispozici nejen na RTX karty

Mohlo by se zdát, že RTX Voice je jen pro grafické karty řady RTX. Oficiálně ano. Dle webu Nvidie je možné stáhnout program, pokud máte grafiku NVIDIA GeForce RTX, nebo Quadro RTX a ovladače 410.18 a novější. Zároveň musíte mít Windows 10.

Návod: nechte zmizet okolní hluk v mikrofonu snadno a zdarma pomocí RTX Voice

Tyto požadavky platí jen do určité míry. Vyzkoušeli jsme program s aktuálními ovladači grafické karty na počítači s Windows 10. Ovšem vše běželo na grafické kartě GTX 1080. Po stažení z oficiálních stránek Nvidie vám program na horší / starší grafické kartě fungovat nebude. Takto to Nvidia nastavila, ale nejedná se o omezení na základně kompatibility hardwaru.

Na internetu se totiž dají snadno najít lehce upravené verze RTX Voice, které fungují i na starších grafikách. Jedná se nejčastěji o upravený config soubor, tudíž se většinou není čeho bát. Přesto takový software instalujte s opatrností a na vlastní nebezpečí.

Po spuštění a nastavení začne program využít výkonu grafické karty. U RTX modelů se jedná řádově o hodnoty do 10 %. U starších grafik vám program může vzít až 15 % hrubého výkonu.

Pokud potřebujete každý snímek za sekundu, není RTX Voice pro vás. Jinak se jedná o opravdu zajímavý program, který se Nvidii povedl.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama