Nejlepší obraz na hraní, Samsung Odyssey OLED G8 nastavuje novou laťku herním monitorům
Partnerský obsah Článek Nejlepší obraz na hraní, Samsung Odyssey OLED G8 nastavuje novou laťku herním monitorům

Nejlepší obraz na hraní, Samsung Odyssey OLED G8 nastavuje novou laťku herním monitorům

David Jiránek

David Jiránek

3. 7. 2023 11:48

Hráči si OLED zamilují.

Reklama

OLED panely jsou tu a konečně míří i do náručí hráčů. Nový Samsung Odyssey OLED G8 nabídne špičkové parametry i pro zapálené pařany, skvělý obraz na sledování filmů a chytré funkce, které využijete každý den. To vše v jednom úhledném balení.

Evoluce herních monitorů za posledních pár desítek let přinesla řadu velkých změn. Například přechod z rozměrných CRT obrazovek na LCD doslova změnil podobu počítačů. Tehdy šlo nejen o jiný technologický koncept, ale i rozměry a cenu. Časem se z Full HD LCD panelů stalo masové zboží, které dnes koupíte za pár stovek korun. Pak zde máme menší evoluce jako nástup 4K panelů nebo postupné zvyšování obnovovací frekvence. Příchod OLED technologie by se ale měl řadit k těm větším změnám.

Nejlepší obraz na hraní, Samsung Odyssey OLED G8 nastavuje novou laťku herním monitorům

Pokud jste o OLED ještě neslyšeli, jde ve stručnosti o technologii zobrazovacího panelu, kde jsou jednotlivé pixely samostatně podsvícené. Pokud se na displeji má objevit černá, daný pixel zůstane zcela vypnutý. V případě LCD panelů, a je jedno, zda jde o VA, IPS nebo jiné, daný pixel svítí, ačkoliv slabě. U OLED tak vzniká nejen lepší kontrast, ale také absolutní černá a obecně jsou barvy často věrnější a přesnější. Zároveň díky absenci masivního podsvícení tyto panely neváží tolik a jsou tenčí.

OLED panely se již dříve dostaly do telefonů a televizí. Herní monitory dlouho zůstávaly v závěsu, což se tento rok mění. Samsung Odyssey OLED G8 je jednou z prvních vlaštovek nové generace a přináší to nejlepší z OLED technologie i hráčům.

Nejlepší obraz na hraní, Samsung Odyssey OLED G8 nastavuje novou laťku herním monitorům

Základem je samozřejmě OLED panel o poměru stran 21:9 a rozlišení 3440 × 1440 pixelů. Ten je zakřiven o poměru 1800R aby poskytoval větší imerzi a zároveň nabídl lepší přehled o dění na 34palcové obrazovce. Co se kombinace rozlišení a velikosti týče, jde o zlatý standard vyvažující dostatečnou jemnost a rozumný počet pixelů. Rozlišení 4K je v mnoha případech až příliš náročné na hardware a vyšší hodnoty FPS byste z vašeho počítače dostávali jen těžko.

Nejlepší obraz na hraní, Samsung Odyssey OLED G8 nastavuje novou laťku herním monitorům

Obnovovací frekvence 175 Hz zajistí maximální plynulost a hráči kompetitivních titulů si jistě přijdou na své. Pokud byste přeci jen na 175 FPS ve hře nedosáhli, je pro vás připravena technologie AMD FreeSync Premium, která přizpůsobí obnovovací frekvenci displeje výstupu z grafické karty. Ani jediný snímek tak nepřijde vniveč a váš herní stroj poběží v absolutním souladu s displejem. Doba odezvy 0,1 ms patří mezi absolutní špičku umožní vám reagovat na pohyb nepřátel během okamžiku.

Nejlepší obraz na hraní, Samsung Odyssey OLED G8 nastavuje novou laťku herním monitorům

Skvělý obraz ale není jen o druhu panelu a obnovovací frekvenci. Samsung monitor vybavil procesorem Neo Quantum, který zpracovává obraz a vylepšuje například kontrast a podání jednotlivých barev.

Dalším esem v rukávu tohoto monitoru jsou chytré funkce. Samsung Odyssey G8 totiž neslouží jen jako zobrazovací panel k vašemu počítači nebo konzoli. O plnohodnotný zážitek se postará operační systém Tizen. Bez připojení k externímu zařízení můžete využívat celou řadu aplikací a služeb. Nechybí například Netflix, Disney+ nebo herní hub. V něm naleznete tituly z GeForce Now, Xbox Game Pass a řady dalších služeb na jednom místě. Pokud tedy váš počítač nezvládá nejnovější hity, lze je spustit přes cloud zcela bez zapnutí herního stroje. U filmů si zase vychutnáte každou akční scénu bez hučení počítačových větráčků. Z monitoru se tak stává multimediální centrum po vzoru televizí.

V rámci Tizenu a jeho chytrých funkcí lze ovládat i osvětlení nebo klimatizaci. Hlasoví asistenti Bixby a Alexa se o to postarají a vy tak můžete bez vyrušení hrát. Auto Source Switch+ za vás pro změnu vyřeší přepínání zdrojů. Pokud například zapnete konzoli, monitor toto automaticky detekuje a nastaví správný vstup. Můžete se tak okamžitě pustit do hraní bez zdlouhavého nastavování.

Samsung samozřejmě myslel i na hardware. Nejen, že monitor nabízí velmi elegantní design a ladné křivky, najdou se zde i praktické maličkosti. Stojan si poradí s nastavením výšky i nakloněním a jeho provedení v sobě kloubí minimalismus funkčnost. Nechybí totiž třeba výřez pro kabeláž. Porty na samotném monitoru najdete na zadní straně a jsou velmi snadno dostupné. Když už je o konektorech řeč, Samsung Odyssey G8 připojíte k počítači, konzoli i notebooku. Rozhraní totiž zahrnuje Mini DisplayPort, Micro HDMI 2.1 a dvojici USB-C. Jedno z nich nabije váš notebook výkonem 65 W, tudíž vám odpadá starost se zapojováním laptopu do sítě.

Nejlepší obraz na hraní, Samsung Odyssey OLED G8 nastavuje novou laťku herním monitorům

Vzhledem k faktu, že jde o chytrý monitor, nepřekvapí bezdrátová konektivita v podobě Bluetooth 5.2 a WiFi. K monitoru tak snadno připojíte třeba bezdrátový ovladač, abyste si mohli přes cloud zahrát nejnovější tituly na plné detaily. A to zcela bez zapnutí počítače nebo konzole.

Samsung Odyssey G8 představuje skvělou volbu pro hráče, kteří si chtějí na velké úhlopříčce užít nejlepší herní tituly s perfektní obrazovou kvalitou. Díky poměru stran 21:9 se z tohoto modelů stává nejen středobod vašeho herního světa, ale i skvělý pracovní nástroj skrze možnosti multitaskingu. Vychutnáte si na něm i filmy a seriály ve špičkové kvalitě. Chytré funkce pak přidávají nové možnosti využití, kdy nemusíte zapínat ani váš počítač nebo konzoli. To vše s cenou 29 990 korun, což na poměry špičkových monitorů představuje skvělý poměr ceny a funkcí. Éra OLED monitorů je tu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama