Nejznámější retro hry. Návrat do minulosti, vzpomínky a nostalgie
i Zdroj: Nintendo
Zajímavosti Článek Nejznámější retro hry. Návrat do minulosti, vzpomínky a nostalgie

Nejznámější retro hry. Návrat do minulosti, vzpomínky a nostalgie

Michal Komprda

Michal Komprda

30. 1. 2024 05:30

Retro gaming není jen pouhým pohledem do minulosti; je to dobrodružství do světa, kde pixely byly králem a hratelnost byla nadevše. Podívejme se na nejznámější retro hry.

Reklama

Pojďme na malý výlet do minulosti, kde společně znovuobjevíme několik klenotů herní historie, které se bezpochyby právoplatně řadí na seznam mezi nejznámější retro hry a které stojí za to prožít znovu.

Super Mario Bros. - Skoky s italským instalatérem

Super Mario Bros. je jedna z nejpopulárnějších videoher všech dob a bezpochyby se řadí na špičku mezi nejznámější retro hry. Hra byla vydána v roce 1985 a okamžitě se stala hitem. Jedním z důvodů jejího úspěchu je její jednoduchý, ale zábavný herní systém. Hra se točí kolem italského instalatéra Maria, který se snaží zachránit princeznu Peach před Bowserem.

Jedním z nejdůležitějších aspektů hry Super Mario Bros je skákání. Skoky jsou to, co Mario používá k překonávání překážek, sbírání předmětů a boji s nepřáteli. Skoky jsou také tím, co dělá hru tak zábavnou.

Mario může skákat různými způsoby. Může skákat prostě tak, že stiskne tlačítko skoku. Může také skákat vyšším skokem, pokud stiskne tlačítko skoku a poté stiskne tlačítko běhu. Další možností je skákat do vzduchu a pak skok zrušit, což mu umožní jít rychleji.

Skoky jsou také důležité pro boj. Mario používá skoky k útoku na nepřátele, jako jsou Koopa Troopa a Goomba. Skoků využívá k překonávání dlouhých vzdáleností a dosažení vysokých míst.

Nejznámější retro hry. Návrat do minulosti, vzpomínky a nostalgie
i Zdroj: Grunex.com za použití AI Microsoft Copilot

The Legend of Zelda

The Legend of Zelda je jedna z nejikoničtějších a nejpopulárnějších videoherních sérií všech dob. Hra byla vydána v roce 1986 a okamžitě se stala hitem. Jedním z důvodů jejího úspěchu je její jedinečný příběh a postavy. Hra se točí kolem Linka, mladého farmáře, který se snaží zachránit princeznu Zeldu před Ganondorfem.

Příběh

Příběh hry začíná v malé vesnici Kokiri, kde žije Link. Link je Kokiri, což jsou děti, které nikdy nedorostou. Link se však od ostatních Kokiri liší tím, že má meč a štít. Jednoho dne Link dostane proroctví, že je vyvoleným, který má zachránit princeznu Zeldu.

Link se vydá na cestu do Hyrule, aby našel princeznu Zeldu. Po cestě bude muset čelit mnoha překážkám a nepřátelům. Link se setká s mnoha zajímavými postavami, včetně Midny, vodní víly, a Navi, duchovního průvodce. Link nakonec najde princeznu Zeldu v hradu Hyrule. Ganondorf však princeznu unesl a Link musí Ganondorfa porazit, aby ji zachránil.

Hratelnost

The Legend of Zelda je akční adventura s otevřeným světem. Hráč může volně prozkoumávat svět hry a plnit úkoly podle vlastního uvážení. Hra je známá svými hádankami a hlavolamy, které hráč musí vyřešit, aby pokračoval v příběhu.

Link má k dispozici různé zbraně a předměty, které mu pomáhají v jeho dobrodružství. Mezi jeho hlavní zbraně patří meč a luk. Link může také používat různé předměty, jako jsou bomby, lektvary a truhly.

Nejznámější retro hry. Návrat do minulosti, vzpomínky a nostalgie
i Zdroj: Grunex.com za použití AI Microsoft Copilot

Pac-Man 

Pac-Man je jedna z nejznámějších a nejpopulárnějších videoher všech dob. Hra byla vydána v roce 1980 společností Namco a okamžitě se stala známou. Ikonickou žlutou postavičku zná snad každý i přesto, že hru nikdy nehrál. To, jak se hra vryla do podvědomí  široké veřejnosti jen podtrhuje její zařazení mezi nejznámější retro hry. Pac-Man je jednoduchá, ale návyková hra, ve které hráč ovládá žlutou postavičku, která se snaží sníst všechny tečky v bludišti, zatímco ji pronásledují čtyři duchové.

Příběh Pac-Mana

Příběh Pac-Mana je jednoduchý. Pac-Man je žlutá postavička, která žije v bludišti. Bludiště je plné teček, které Pac-Man musí sníst. Pokud Pac-Man sní všechny tečky, otevřou se dveře do další úrovně.

V každé úrovni jsou také čtyři duchové. Duchové jsou nepřátelé Pac-Mana a snaží se ho sníst. Pac-Man může duchy sníst také, ovšem jen za předpokladu, že jsou zrovna modří. Duchové zmodrají, když Pac-Man sní speciální pilulku.

Nejznámější retro hry. Návrat do minulosti, vzpomínky a nostalgie
i Zdroj: Grunex.com za použití AI Microsoft Copilot

Tetris

Tetris je logická hra, ve které hráči musí skládat padající kostky tak, aby vytvořili celé řady. Hra byla vyvinuta ruským programátorem Alexejem Pažitnovem v roce 1984 a od té doby se stala jednou z nejpopulárnějších videoher všech dob.

Hratelnost

Tetris se hraje na herním poli o rozměrech 10 x 20. Na horní straně obrazovky se objevují padající kostky různých tvarů a velikostí. Hráč musí tyto kostky skládat tak, aby vytvořil celé řady. Pokud se v řadě objeví pět nebo více kostek, zmizí a hráč získá body. Hra končí, pokud se kostky začnou hromadit v horní části herního pole.

Úspěch

Tetris byl okamžitým hitem po svém vydání v roce 1984. Hra byla vydána pro širokou škálu platforem, včetně domácích konzolí, osobních počítačů a arkádových automatů. Tetris se stal populárním v mnoha zemích po celém světě. Hra byla přeložena do více než 60 jazyků a prodalo se jí přes 170 milionů kopií.

Nejznámější retro hry. Návrat do minulosti, vzpomínky a nostalgie
i Zdroj: Grunex.com za použití AI Microsoft Copilot

Mega Man

Mega Man je jedna z nejpopulárnějších a nejikoničtějších videoherních sérií všech dob. Hra byla vydána v roce 1987 společností Capcom. Mega Man je plošinovka, ve které hráč ovládá robota jménem Mega Man, který se snaží porazit zlého Dr. Wilyho.

Příběh

Příběh Mega Mana se odehrává v budoucnosti, kdy je svět ovládán roboty. Dr. Wily, zlý vědec, se rozhodne ovládnout svět pomocí svých robotů. Mega Man, robot vytvořený Dr. Lightem, se rozhodne zastavit Dr. Wilyho.

Mega Man musí projít 6 úrovní, aby se dostal k Dr. Wilymu. Na každé úrovni se musí Mega Man utkat s jedním z Dr. Wilyho robotů, z nichž každý má jedinečné schopnosti. Pokud Mega Man porazí robota, získá jeho schopnosti.

Hratelnost

Mega Man je plošinovka, ve které hráč ovládá Mega Mana z pohledu zboku. Mega Man může skákat, střílet a používat různé schopnosti, které získal po poražení robotů Dr. Wilyho.

Hra je známá svými náročnými úrovněmi a bossy. Mega Man musí být opatrný, aby nepřišel o život.

Mega Man byl okamžitým hitem. Hra se stala jednou z nejprodávanějších her pro Nintendo Entertainment System a pomohla popularizovat videohry v Japonsku a Severní Americe.

Nejznámější retro hry. Návrat do minulosti, vzpomínky a nostalgie
i Zdroj: Grunex.com za použití AI Microsoft Copilot

Street Fighter: Nejslavnější bojová hra všech dob

Street Fighter je série bojových her, která byla poprvé vydána společností Capcom v roce 1987. Série je známá svými ikonickými postavami, komplexní hratelností a vzrušujícím soubojovým systémem.

Historie

První hra Street Fighter byla vydána v roce 1987 a byla okamžitým hitem. Hra se odehrává v fiktivním městě Metro City a hráči ovládají Ryuho, mladého japonského válečníka, který se snaží dokázat svou sílu a dovednost.

V roce 1991 vydala společnost Capcom Street Fighter II, která byla zásadní aktualizací původní hry. Street Fighter II přidal řadu nových funkcí, včetně osmi nových postav, vylepšené grafiky a soubojového systému. Hra byla také první bojovou hrou, která byla vydána pro domácí konzole, což jí pomohlo stát se globálním fenoménem.

Hratelnost

Street Fighter je bojová hra, ve které hráči ovládají jednu z postav, aby porazili ostatní. Hráč může použít řadu úderů, kopů a speciálních technik k poražení svého soupeře.

Hratelnost Street Fighter je známá svou komplexností a hloubkou. Hra nabízí širokou škálu pohybů a technik, které hráči mohou naučit a použít. Hra je také známá svými náročnými soubojovými systémy, které vyžadují dovednost a strategii.

Nejznámější retro hry. Návrat do minulosti, vzpomínky a nostalgie
i Zdroj: Grunex.com za použití AI Microsoft Copilot


Sonic the Hedgehog

Sonic the Hedgehog je ikonická postava videoher, která je známá svými modrými vlasy, rychlým tempem a láskou k tomu, aby porážela zlo. Postava byla vytvořena společností Sega v roce 1991 a rychle se stala jednou z nejpopulárnějších postav v historii videoher.

Hra Sonic the Hedgehog byla plošinovka, která se vyznačovala rychlým tempem a plynulou hratelností. Sonic mohl běžet, skákat a házet prsteny, aby se bránil nepřátelům.

Hra byla také známá svými barevnými úrovněmi a zábavným soundtrackem.

Úspěch Sonica

Hra se prodala ve více než 15 milionech kopií po celém světě a získala řadu ocenění. Úspěch Sonica pomohl společnosti Sega stát se jednou z hlavních herních společností. Sonic se také stal jednou z nejpopulárnějších postav videoher a jeho ikonický vzhled je dodnes známý po celém světě.

Nejlepší retro hry jsou ty, které jsou zábavné, návykové a mají významný dopad na herní průmysl. Tyto nejznámější retro hry jsou  klasické a stále oblíbené i po celá desetiletí. Jsou také významné z historického hlediska a měly významný vliv na herní průmysl.

Nejznámější retro hry. Návrat do minulosti, vzpomínky a nostalgie
i Zdroj: Grunex.com za použití AI Microsoft Copilot

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama