Peníze tvůrcům poslalo 10 % českých uživatelů internetu, vede Twitch, Youtube a Patreon
Gaming Článek Peníze tvůrcům poslalo 10 % českých uživatelů internetu, vede Twitch, Youtube a Patreon

Peníze tvůrcům poslalo 10 % českých uživatelů internetu, vede Twitch, Youtube a Patreon

David Jiránek

David Jiránek

10. 9. 2021 13:44

Průzkum ukazuje, jak Češi vnímají posílání peněz tvůrcům obsahu.

Reklama

Nedávno provedený průzkum, který si nechal vytvořit portál Mediář ve spolupráci s agenturou Nielsen Admosphere, nastiňuje, jak Češi přistupují k podpoře tvůrců obsahu. Celkem 7 otázek mělo za úkol odhalit míru povědomí o možnosti přispívat lidem na internetu za jejich tvorbu skrze různé platformy.

První otázka měla zjistit, o jakých platformách umožňujících tvůrcům monetizovat obsah mají Češi povědomí a alespoň o nich slyšeli. Nejvíce dotázaných zmínilo Youtube, Instgram, TikTok, Twitch a Pateron.

Youtube zmínilo 40 % dotázaných ve věku 15 - 34 let, ale pouze 8 % nad 45 let. Ženy častěji zmiňovaly Instagram a TikTok, Muži zase YouTube, Twitch a Patreon. Polovina dotázaných si na žádnou platformu nevzpomněla.

Druhá otázka se více zaměřila na platformy, které umožňují přímo podporu ve stylu donatu a předplatného. Tentokrát dominoval Twitch (donate, subscribe) a donate skrze Youtube. Následuje TikTok, OnlyFans a Discord.

Alespoň jednu platformu znalo 43 % dotázaných. Zmíněné platformy znají více muži, jedinou výjimkou je TikTok. Ve věku do 34 let neznalo žádnou platformu pouze 22 % dotázaných, ve skupině 35 - 44 let to bylo 61 %, nad 44 let dokonce 79 %.

Další otázka zjišťovala, kdo již nějaké tvůrce podpořil. Celých 10 % uživatelů odpovědělo, že už někdy na internetu podpořili tvůrce obsahu nebo dílo skrze jednorázový příspěvek nebo předplatné. Ze 14 % se jednalo o muže, 6 % byly ženy. Nejvíce se jednalo o mladší ročníky - 16 % do 34 let.

Častější formou podpory je jednorázová platba než pravidelné předplatné. Malá skupina podpořila tvůrce i jiným způsobem.

Nejčastěji respondenti podpořili tvůrce skrze platformu Twitch. Druhý je YouTube a třetí Patreon. Třetina dotázaných podpořila tvůrce skrze jinou online platformu, než byly uvedené.

Průzkum se také dotazoval na konkrétní tvůrce obsahu. Mezi nejčastější odpovědi patřil Agraelus, Kovy, FlyGunCZ a StandaShow. Část dotázaných si nepamatuje, koho podpořila.

Respondenti sdělili, že důvodem k poslání peněz bylo ocenění práce jejich oblíbených tvůrců. Finanční podpora podle nich přináší také výhody v podobě exkluzivního obsahu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama