Vyšel očekávaný historický seriál Šógun, mluví se o japonské Hře o Trůny
i Zdroj: Disney
Zábava Článek Vyšel očekávaný historický seriál Šógun, mluví se o japonské Hře o Trůny

Vyšel očekávaný historický seriál Šógun, mluví se o japonské Hře o Trůny

Václav Brixí

Václav Brixí

28. 2. 2024 13:15

V úterý 27. února dorazil na streamovací službu Disney+ ambiciózní historický seriál Šógun, který má původ v románech Jamese Clavella. Diváci a kritici jej připodobňují ke Hře o Trůny.

Reklama

Celý námět seriálu Šógun pochází z pera Jamese Clavella, který v roce 1975 vydal svůj první stejnojmenný román. Ten čtenáře, podobně jako seriál od dvojice Rachel Kondo a Justin Marks, přenesl do feudálního Japonska na přelomu16. století. Japonsko v té době směřuje pomalu, ale jistě k válce a do toho se musí vypořádávat s přívalem Evropanů. Jedním z nich je taktéž hlavní protagonista John Blackthorne (Cosmo Jarvis). Z velké části právě skrze pohled tohoto anglického námořníka je divákům představován nejen všudypřítomný kulturní konflikt, ale také intriky a machinace japonských hodnostářů. 

Velkým lákadlem je další ústřední postava pána Toranagy, kterého ztvárnil skvělý Hiroyuki Sanada. Ten divákům naopak nabídne hlubší vhled do politické situace už tak problematického Japonska a poskytne jejich pohled na migraci Evropanů a jejich katolickou indoktrinaci. Coby prostředník mezi těmito dvěma světy pak vystupuje paní Mariko (Anna Swai), která díky její jazykové vybavenosti představuje pomyslný most nejen mezi Evropany a Japonci, ale rovněž mezi oběma hlavními protagonisty. A právě komplexností, vyobrazením politických problémů i skvěle uchopenému historismu prý Šógun může  dle slov diváků připomínat Hru o Trůny.  Nutno však podotknout, že tomuto srovnání je vystaven téměř každý nově vycházející seriál pojednávající o historických událostech či fantasy.

“Lord Joši Toranga bojuje o život, protože se proti němu spojili jeho nepřátelé v Radě regentů. Když je v nedaleké rybářské vesnici nalezena záhadná opuštěná evropská loď, připlouvá její anglický lodivod John Blackthorne s tajemstvím, které by mohlo Torangovi pomoct vychýlit misky mocenských vah a zničit obrovský vliv Blackthornových vlastní nepřátel- jezuitských kněží a portugalských obchodníků. Torangovy a Blackthornovy osudy jsou neoddělitelně spjaty s jejich překladatelkou Todou Mariko, tajemnou křesťankou a poslední šlechtičnou zneuctěného rodu. Zatímco Mariko slouží svému pánovi v této napjaté politické situaci, musí skloubit své nové přátelství s Blackthornem, oddanost víře, která ji zachránil, a povinnost vůči zesnulému otci.”

-Oficiální synopse služby Disney+

První dva díly seriálu Šógun jsou dostupné už nyní. Zbylých osmi epizod se pak diváci budou dočkávat pravidelně každé úterý.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama