[Preview] Those Who Remain - Bojíte se tmy?
Gaming Článek [Preview] Those Who Remain - Bojíte se tmy?

[Preview] Those Who Remain - Bojíte se tmy?

Tomáš Rosa

Tomáš Rosa

29. 3. 2020 15:40

Vyzkoušeli jsme hodinové demo horrorové adventury od indie vývojářů Camel 101.

Reklama

V květnu má vyjít první větší počin od indie vývojářů Camel 101. Those Who Remain spadá mezi horrorové point and click adventury z pohledu první osoby. Vývojáři taky uvádí, že jde o psychologický thriller. Zrovna tuhle ale chcete hrát za denního světla, popřípadě se všemi rozsvícenými žárovkami v pokoji, protože noc je temná a plná hrůz. A jak říká samotná hra: “Zůstaňte ve světle!” 

[Preview] Those Who Remain - Bojíte se tmy?

Babičko, proč máš tak zářivé oči?

Edward nezažívá zrovna nejlepší období, alespoň to usoudíte, když se po spuštění Those Who Remain díváte očima hlavního představitele na fotku, v druhé ruce držíte panáka whisky a mumláte si melancholický monolog. Jakmile se Éda natáhne po zbrani, tak je jasné, že s ním není něco natuty v pořádku. Naštěstí v tom mu napíše záhadná Diane, že se s ním chce sejít v motelu. Manželka to nejspíš nebude, protože na její fotku se zrovna díval a chystal se odprásknout. Tak proč si ještě nezpříjemnit večer s milenkou?!

Autem se vydáte do motelu. Už když vstoupíte do prázdné recepce, tak to neznačí nic dobrého. Nač čekat na obsluhu a ztrácet tak čas, který můžete strávit příjemnou chvilkou s DIane. V seznamu hostů si zjistíte pokoj a musíte najít klíč. Ten objevíte pod rohožkou před dveřmi pokoje. Uvnitř byste asi očekávali nažhavenou ženskou uprostřed postele že? Ale nikde nikdo, ani ve spuštěné sprše. V tom zazvoní telefon, zvednete sluchátko a neznámý hlas poví: “Zůstaň ve světle!”

Asi je nejvyšší čas vzít nohy na ramena a už se nikdy nevracet do toho zpropadeného motelu. Jenže přímo před očima vám někdo ukradne auto a odjede s ním směrem do nejbližšího města Dormont. Nezbývá než jít po svých po hlavní silnici s rozsvícenými lampami, které z ničeho nic začnou zhasínat a opět se ozve zlověstné “Zůstaň ve světle”, tak se rozběhnete k jedinému osvětlenému bodu u opuštěného náklaďáku. V tom všude kolem vás vidíte stojící obrysy postav, září jim oči a v rukách drží… sekyru? Kruci, že jste nezůstali doma co?

[Preview] Those Who Remain - Bojíte se tmy?

Především je to o hlavě

Tolik k uvedení do děje a atmosféry. Temné postavy se sekyrami v rukách naštěstí jen stojí a nic nedělají, ale uvidíme, jestli budou živější v konečné fázi hry. Kromě rozsvěcování pro přežití a hledání klíčů, jsme v poskytnuté demo verzi řešili ještě několik, dovolíme si to nazvat, puzzlů. Mozek tu jistě budete namáhat.

Jelikož je to hra opírající se o nadpřirozeno, tak se Edward umí dostat to jakéhosi Otherworld. Pokud jste viděli seriál Stranger Things tak je to podobné tomu hnusnému světu na druhé straně. V Those Who Remain se do něj dostanete skrz otevřené dveře, z nichž vychází ostře zářivé světlo. V Otherworld všude kolem vás levitují předměty, a ty co jsou pevně na svém místě, tak s nimi můžete, nebo lépe řečeno musíte, nějakým způsobem manipulovat. V demo verzi jsme se například potřebovali dostat do auta, abychom zapnuli světlomety. Jenže něco neviditelného v reálném světě nedovolovalo otevřít dveře. V Otherworld jsme zjistili, že je auto hustě pokryté břečťanem či jiným plevelem, takže jsme našli herbicid a zpřístupnili si tak cestu.

[Preview] Those Who Remain - Bojíte se tmy?

Po ukázce této důležité mechaniky, jsme se už dostali na konec naší noční pouti. Pokecáme si s další záhadnou ženou, která nás upozorní na přicházející matku. V tom se za námi objeví ječící pokřivená ženská v červeném pozadí a jde po nás. No jestli měla takovou matku, tak to ji litujeme. My ale běžíme jak o závod za jediným zářícím bodem přímo před námi, zatímco kolem nás stoupají všechny předměty k nebesům.

[Preview] Those Who Remain - Bojíte se tmy?

Budeme se s příchodem léta bát?

Tipujeme, že trochu ano. Ale zatím to nevypadalo na klasickou horrorovku, u které si budete během hodiny 4x měnit pleny. Spíš bychom to označili za logickou adventuru s temným, nadpřirozeným a lehce horrorovým podkresem. Jako by si vzali něco z Alan Wake a Outlast. Nicméně uvidíme, co si pro nás vývojáři přichystají v release verzi, hra má velký potenciál a my jsme na ni velmi zvědaví.

Those Who Remain vychází 15. května 2020 na PC (Steam), Playstation 4 a Xbox One. Verze pro Nintendo Switch by měla vyjít v létě 2020. Cena by měla být okolo 500 Kč (19,99 eur).

Vývojář: Camel 101 / Vydavatel: Wired Productions

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama