Proč by vás mohly zajímat kryptohry?
Článek Proč by vás mohly zajímat kryptohry?

Proč by vás mohly zajímat kryptohry?

Komerční sdělení
15. 5. 2024 11:00

Krypto hry jsou stále populárnější. Proč? Hráči mohou vlastnit části hry . Základem je blockchain. Transakce i majetek a/nebo vlastnické vztahy jsou zde uloženy decentralizovaně.

Reklama

Pokud jste běžným investorem do kryptoměn, tak nejspíše nakupujete Bitcoin nebo Ethereum, sledujete kurz a radujete se pokaždé, když Bitcoin kurz zvýší - nebo naopak sníží, protože v tom případě levně nakupujete. Nicméně svět kryptoměn je mnohem rozmanitější, než si vůbec myslíte. 

Co jsou vlastně kryptohry?

Krypto hry jsou digitální hry, se kterými můžete mimo jiné vydělávat peníze. Základem pro to je takzvaný blockchain. Jedná se o decentralizovanou databázi, která uchovává vlastnictví, transakce a aktiva.

Jako hráč kryptohry můžete získávat odměny jednoduše hraním a tedy vlastní činností. Hráči mohou také mezi sebou obchodovat.

Vlastnické vztahy ve hře jsou reprezentovány pomocí NFT, tzv. nezaměnitelných tokenů. Příkladem mohou být vzhledy herní postavy, zbraně, které jste získali, další získané předměty nebo dokonce karty s určitými vlastnostmi.

Pozadí kryptoher je vždy token/coin a tedy kryptoměna.

Pro srovnání: Klasické hry, ať už pro smartphony nebo PC, vždy závisí na samotném poskytovateli. To znamená, že to určuje, kolik něco stojí. A všechny transakce probíhají prostřednictvím platformy poskytované poskytovatelem, která je samozřejmě také centralizovaná.

U kryptoher je to jinak. Jako prodejce NFT se rozhodnete, kolik za něj chcete účtovat. V závislosti na postupu ve hře a vývoji aktiva to může být hodně.

Ne všichni odborníci a zástupci herní komunity však hodnotí poslední vývoj v herním sektoru kladně. Neustále se objevují obavy z hlediska životního prostředí. Vzhledem k tomu, že NFT jsou založeny na kryptoměnách, vyvstává otázka zejména vysoké spotřeby elektřiny, která jde s takovými projekty ruku v ruce. Krypto transakce zanechávají jasnou uhlíkovou stopu a dodatečná spotřeba energie je v rozporu s touhou po klimatické neutralitě.

Dalším bodem kritiky je ocenění NFT. Protože tyto velmi kolísají v závislosti na nabídce a poptávce, ale nemají žádnou vnitřní hodnotu, na rozdíl například od zlata, je jejich hodnota často založena na subjektivním hodnocení a narativním humbuku. Prudký pokles ceny by mohl majiteli NFT přinést neúměrné ztráty.Zejména v segmentu videoher přichází kritika i z našich vlastních řad: mnoho hráčů obviňuje herní vývojáře a vydavatele, že nechali kreativní aspekt vývoje videohry ustoupit a do popředí kladli peněžní aspekty. Zejména pokud NFT poskytují hráčům výhody ve hře nebo pokud koncept nabude struktury podobné kasinu, implementace NFT ve videohrách by také mohla mnoho hráčů odradit.

Pro pozorovatele je však nesporné, že krypto, NFT a blockchain budou mít dopad na trh videoher. Vstup kryptoměn na herní trh má potenciál a generuje nové zdroje příjmů pro herní vývojáře a hráče. Ale i ti, kteří sami hry nehrají, mohou těžit z vývoje, který žene herní průmysl směrem k decentralizované budoucnosti.

Dvakrát měř a jednou řež

I v tomto odvětví, stejně jako všude jinde, ale můžete narazit na podvodníky. Na co si dát při hraná kryptoher pozor? 

Dejte si pozor na falešné odměny v kryptohrách

Jednou z nejdůležitějších částí těchto schémat je poskytování falešných odměn prostřednictvím falešných herních aplikací. Provozovatelé lákají své oběti do hazardních her tím, že jim nabízejí lákavé odměny a časem využívají jejich důvěru. To je vede k hraní online her , které jim údajně dávají šanci vydělávat kryptoměny pravidelným hraním. Tato strategie využívá psychologickou přitažlivost potenciálního finančního zisku a uvězňuje hráče v cyklu investic a zranitelnosti. V určitých případech se malware tajně aktivuje, když se oběť připojí ke hře. Tato akce usnadňuje krádež peněz investovaných do hry na podporu vývoje postavy.

Dobrým příkladem je Axie Infinity, oblíbená krypto hra od Sky Mavis. Úřady hru nenazvaly podvodem, ale tržní síly nechaly obchodní model kryptoměny zranitelný. Významné narušení, které proniklo do blockchainové infrastruktury hry a mělo za následek krádež 622 milionů dolarů, poukazuje na bezpečnostní slabiny spojené s takovými platformami. 

Reklama
Reklama

Komerční sdělení

Autorem textu je zadavatel reklamy.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama