Proč hry zdarma stojí více, než ty placené?
Gaming Článek Proč hry zdarma stojí více, než ty placené?

Proč hry zdarma stojí více, než ty placené?

Barbora

Barbora

29. 12. 2019 16:27

Pojďme se podívat na triky, kterými hry zdarma vlastně vydělávají.

Reklama

Každý z nás se asi zamyslel nad tím, jak je možné, že čím dál více her je zadarmo, když na nich tím pádem vývojáři nic nevydělají. Opak je pravdou, ve skutečnosti mnoho z nich představuje pro tvůrce zlaté doly. Začíná to vždy stejně – lidé si bezplatně stáhnou hru. Ve finále ale za doplňkové funkce utratí částky, které v součtu mohou dát tisíce korun. Samozřejmě, že mikrotransakce nepředstavují v herním průmyslu žádnou novinku, dobře zvolené taktice občas podlehnou i ti nejotrlejší hráči.

V dnešní době je nejvýdělečnějším titulem bezesporu Fornite, dále se na žebříčku nejvýdělečnějších titulů umístily hry jako League of Legends, Dungeon Fighter Online nebo Candy Crush Saga.

Proč hry zdarma stojí více, než ty placené?

Torulf Jernström, ředitel společnosti Tribeflame, se několika takovými triky „pochlubil“ na konferenci v Helsinkách. Jeho společnost ale zdaleka není jediná, kdo se nebojí s lidmi manipulovat. Pojďme se podívat na pár technik, kterým musí dnešní hráči čelit v bezplatných titulech.

Loot boxy našly uplatnění především ve hrách, kde se vyskytuje určité množství postav, karet nebo předmětů, které mohou hráči získat. Tyto položky si hráči za určité částky náhodně losují. Protože některé předměty mají menší šanci na objevení, musí hráči vynaložit více peněz na to, aby je získali. Takto fungují například hry jako Magic the Gathering nebo Hearthstone.

Takzvaný anchoring, neboli ukotvení, je založen na tom, že kupující nedokáží určit reálnou cenu daného předmětu a první cena, kterou vidí, se pro ně stane výchozí. V praxi to může fungovat tak, že hra nabídne uživateli na začátku, třeba během tutoriálu, nějakou unikátní věc za nesmyslně velkou částku, například za 50 euro. Každý normální hráč odmítne, ale tvůrci s tím už dopředu počítají. Později nabídnou hráči ten samý předmět znovu, tentokrát za mnohonásobně nižší cenu - v tomto případě například 5 euro. Ve srovnání s předchozí nabídkou to teď zní o dost lákavěji.

Trik zvaný Ikea efekt je založený na myšlence, že lidé si cení více věcí, do jejichž tvorby vložili vlastní úsilí. Může jít například o předmět, který si hráči přizpůsobí podle svých požadavků, vzhled postavy nebo její mazlíčci či společníci.

Mobilní hru Candy Crush Saga asi není potřeba představovat. Právě ten využívá takzvané žhavé nabídky, kdy hráčům téměř před jistou prohrou nabídne za určitou částku tahy navíc.

Určitě už jste se setkali s tím, že hra nabízí nějaký extra předmět za reálnou měnu, ale pozor – má pouze omezenou dostupnost! A kolik hráčů zvládne odolat, když ví, že už nebudou možnost si daný předmět pořídit? Jmenovitě se jedná třeba o některé mounty ve hře World of Warcraft.

Existuje nespočet dalších triků, jakými se vývojáři snaží z hráčů vymámit peníze. Nakonec je ale jen na nás samotných, zda těmto „lákavým“ nabídkám dokážeme odolat nebo ne.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama