První pocity z dema Resident Evil Village
Gaming Článek První pocity z dema Resident Evil Village

První pocity z dema Resident Evil Village

Adam Král

Adam Král

19. 4. 2021 16:43

Jak se nám chystaný Resident Evil líbí?

Reklama

Všichni fanoušci hororové série Resident Evil si mnou ruce. Začátkem letošního roku dostali od Capcomu možnost vyzkoušet si demoverzi hry Resident Evil Village nesoucí název Maiden, ta však mnoho neukázala. Sloužila spíše jako cinematická ukázka dlouhá jen několik minut. Druhé demo, kterého se hráči na PC a Xboxech dočkají až 2. května, bylo dostupné pro majitele konzole od Sony o víkendu. V redakci jsme tak nelenili, nažhavili své stroje a zapáleně se pustili do procházení vesnice. 

První pocity z dema Resident Evil Village

Hned první problém, kterého jsem si všiml, bylo načítání. Oproti většině hráčů jsem demo hrál na klasickém PlayStation 4, neměl jsem tak možnost využít adaptivní triggery, které si všichni hráči na PS5 tolik pochvalovali. Mohl jsem ale posoudit načítací časy - při porovnání s PS5, kde se hra načetla za 7 sekund, se můj čas při změření pohyboval okolo čtyřiceti sekund. Stejně jako v předchozím díle i tady nenaleznete rozdíl mezi cutscénou a samotným hraním, vše totiž přechází krásně plynule.

Byl jsem příjemně překvapen tím grafickým zpracováním. Samozřejmě i předchozí díl vypadal na stejné konzoli velmi pěkně, tady je ale atmosféra a grafické zpracování vytáhnuto ještě o level výše. Občas se mi stalo, že se textury načetly trochu později, na což jsem byl ale zvyklý právě i z Resident Evilu 7.

První pocity z dema Resident Evil Village

To, co fanoušci skutečně porovnávají s předchozím dílem, je hlavní protagonista Ethan Winters. Ten nyní skutečně projevuje emoce a abych se přiznal, vyklubal se z něj sympaťák a neměl jsem sebemenší problém vžít se do jeho situací a soucítit s ním. Mohli jsme vidět, že Ethan je už trochu zkušenější, umí lépe střílet se zbraněmi a ví, jak některé předměty vyrobit. Přesto je poznat, jak je z celé situace překvapený, ne-li vyděšený. Osobně jsem měl Ethana rád i v minulém dílu, zde by ale mohl více přirůst k srdci několika dalším fanouškům. 

První pocity z dema Resident Evil Village

Na obrázcích výše a v samotném demu bylo možné rozeznat jasný mix předchozího dílu a RE4. Inventář je stejný jako v legendárním díle, zůstává ale crafting systém ze sedmého dílu a stejný systém střelby. Ethan ale absolvoval kurz Leona F. Kennedyho, a tak když jsem s nepřáteli zápasil, mohl jsem je dokopat k smrti. Z arzenálu byla dostupná pistole a brokovnice, vyrobit jsem si mohl jak střelivo, tak léčení. Stejně jako v Resident Evil 7 se i zde našlo využití pro speciální klíče (předtím to byly například klíče Škorpióna, Pavouka a dalších živočichů). Dostupná byla i mapa, pomocí které jsme se mohli zorientovat v okolí a zjistit, kde se zrovna nacházíme. 

První pocity z dema Resident Evil Village

Můj celkový pocit z demoverze? Nemohu dočkat druhé části. Určitě bych uvítal více možností si zastřílet, protože nepřátel bylo všude velmi málo. Fanoušci tak netrpělivě vyhlíží 25. duben, kdy bude zpřístupněna právě druhá část. Samotná hra vychází 7. května pro PC, PS4, PS5, Xbox One a Xbox Series X/S.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama