První týden LEC: Jackiesův velký nástup a SK na vrcholu tabulky
i Zdroj: Wojciech Wandzel/Riot Games
Esport League of Legends Článek První týden LEC: Jackiesův velký nástup a SK na vrcholu tabulky

První týden LEC: Jackiesův velký nástup a SK na vrcholu tabulky

Michal Glückselig

Michal Glückselig

17. 1. 2024 10:30

Máme za sebou první tři hrací dny základní části zimního splitu LEC, které s sebou přinesly napínavé zápasy a také několik překvapivých výsledků.

Reklama

První hrací týden LEC z pohledu českých hráčů

První hrací týden zimního splitu LEC v roce 2024 s sebou přinesl velkou lukrativitu pro českého diváka. Z deseti týmů totiž barvy hned třech z nich reprezentují čeští zástupci. Oči všech nejen domácích diváků, ovšem byly upřeny především na Adama “Jackies” Jeřábka, jenž se jako historicky první hráč z menších regionálních lig podíval rovnou do LEC. Jeho vstup do nejvyšší evropské soutěže v barvách GiantX nemohl dopadnout lépe. Po tuhém duelu proti týmu Vitality si odnesl svou první výhru a také ocenění MVP, které si vysloužil svými bravurními ultimátkami za Neeko.

Následující duely ale pro českého nováčka dopadly o něco hůře. Na BDS ani na tým Heretics totiž GiantX ani zdaleka nestačili, přičemž proti druhému ze zmíněných týmů navíc Jackies dostal proškoleno od veterána Luky “Perkz” Perkoviće. Pozitivním úkazem je však v případě Jackiese proaktivita, kterou ve všech zápasech ukazoval, což ukazuje, že mu ani v nejvyšší evropské soutěži nechybí odvaha na to, aby se stal rozdílovým hráčem.

Matyáš “Carzzy” Orság se naopak navzdory letitému působení v LEC výhry za první hrací týden nedočkal. Tým Vitality, který v tomto roce reprezentuje, nedokázal po prohře proti GiantX vyzrát ani na Fnatic a BDS. Vitality vypadali před začátkem splitu jako jeden z horších týmů a současné výsledky tyto předpoklady jen a jen potvrzují.

Komu se naopak dařilo, je český midař Marek “Humanoid” Brázda, který ve Fnatic společně s trenérem Tomášem “Nightshare” Kněžínkem dosáhl na celkem dvě výhry. Společně se úspěšně se poprali jak s týmem Karmine Corp, tak i Vitality, v pondělí pak nestačili na SK Gaming. Čeští hráči si tak z prvního hracího víkendu odnesli celkem tři výhry ze sedmi zápasů.

Největší překvapení prvního hracího týdne LEC

Předpoklady před začátkem letošního LEC byly jasné. G2 Esports měli společně s Fnatic kralovat celé lize, zatímco místa na spodu tabulky měly zaujmout týmy MAD Lions KOI a SK Gaming. Již první týden ovšem tato očekávání naboural, když si první zmiňovaný tým odnesl rovnou dvě výhry proti Heretics a Karmine Corp, zatímco ta třetí jim unikla na úkor SK Gaming, kteří doposud zůstali neporaženi. Sestava okolo známého midaře Yasina “Nisqy” Dinçera sice první dva dny narazila na papírově slabší soupeře, v pondělí ovšem velmi přesvědčivým tempem skolili i Fnatic, jedny z favoritů na výhru celého LEC.

Dalším velkým překvapením byla prohra G2 Esports proti týmu Rogue, který po prvních dvou dnech, ze kterých si odnesl porážky, vypadal bezzubě. Jasná evropská jednička ve vzájemném zápase hned několikrát pochybila a přestože většina potyček byla i navzdory velké výhodě Rogue poměrně těsná, na návrat do zápasu to již nestačilo. Poměrně volatilním týmem se ukázali být také Heretics. Ti se po téměř ostudné prohře proti MAD Lions KOI dokázali postavit znovu na nohy a proti Rogue a GiantX nám předvedli ukázkovou kontrolovanou hru, kde se za využití svých individuálních výkonů dokázali převalit přes své soupeře.

 

Konečný stav tabulky tedy po prvním hracím týdnu vypadá následovně: 

1. SK Gaming3-0
2. Fnatic2-1
3. G2 Esports2-1
4. MAD Lions KOI2-1
5. Team BDS2-1
6. Team Heretics2-1
7. GiantX1-2
8. Rogue1-2
9. Karmine Corp0-3
10. Team Vitality0-3
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama