Recenze: Akasa a její nové RGB větráčky společně s RAM chlazením
Technologie Článek Recenze: Akasa a její nové RGB větráčky společně s RAM chlazením

Recenze: Akasa a její nové RGB větráčky společně s RAM chlazením

Vojtěch Sahula

Vojtěch Sahula

28. 2. 2019 04:58

Dnes se podíváme opět na produkty od společnosti Akasa - na RGB větráčky a RGB RAM chlazení.

Reklama

Dnešní době počítačových komponentů nepochybně vládnou RGB prvky a mnohým může připadat, že vlastně už nejde tolik o to, co má kdo v počítači za hardware, nýbrž spíše o to, jak moc mu vlastně jeho sestava svítí. Pokud však patříte ke skupině mnoha hráčů, kteří RGB prvky zbožňují, tak rozhodně zbystřete, protože se dnes v naší recenzi podíváme na (pro nás dost netradičně) RGB větráčky a RAM chlazení, jehož zbarvení si můžete taktéž nastavit.

Recenze: Akasa a její nové RGB větráčky společně s RAM chlazením

Dnes se blíže mrkneme na produkty značky Akasa, tedy na společnost, od které jsme v minulém roce měli možnost otestovat vodní chlazení Venom R20 RGB. My se však dnes podíváme rovnou na tři produkty od této značky a to konkrétně 12 centimetrové větráčky Vegas TLX, 14 centimetrové větráčky Vegas TLY a také hliníkové RGB chlazení RAM pamětí Vegas RAM Mate.

Vegas TLX

Začneme s menším z dvojice větráčků, s oboustranným Akasa Vegas TLX, který má poměrně běžné rozměry - 12x12x2,5 cm. Chlubí se až 1500 otáčkami za sekundu a při maximální výkonu je pak skrz sebe schopný prohnat až 1 metr krychlový vzduchu za minutu. I přes tuto výkonnost mě překvapil tichý chod větráku, při maximálním výkonu se hlasitost TLX pohybovala na nějakých 25 dB, což je poměrně solidní hodnota. Při sledování filmů nebo hrání chod větráčku ani nepostřehnete.

Recenze: Akasa a její nové RGB větráčky společně s RAM chlazením

Čeho si však není možné nevšimnout jsou již výše zmiňované RGB prvky. TLX se pyšní 24 ledkami, které zdobí celý větráček kolem dokola a ještě k tomu z obou stran, takže může mimo jiné působit dobře navenek a zároveň osvětlovat interiér vaší skříně příjemnými barvami, které si můžete nastavit podle svého gusta. Akasa má pro tyto účely připravený Vegas Addressable RGB LED Controller, což je vlastně ovladač, pomocí kterého můžete ovládat barvu větráků pouze jedním kliknutím - tento kousek máme od Akasy taktéž přislíbený, takže se něj můžete těšit v následujících měsících. My jsme však pro účely testu využili Aorus RGB fan commander, který posloužil velmi dobře. Výše se můžete přesvědčit sami.

Vegas TLY

Druhý na řadu přichází větší bratr od TLX a to konkrétně Vegas TLY, u kterého už bude rozhodně dobré zapřemýšlet, zda na něj ve vaší skříni máte vůbec místo. 14x14x2,5 cm už jsou totiž rozměry, které se nehodí do jakékoliv skříně. Tento model má otáčky o něco nižší - 1200 za minutu, avšak i při menších otáčkách propustí při plné zátěži až skoro 1,2 metrů krychlového vzduchu za minutu, což už do vaší skříně dodává poměrně slušnou cirkulaci vzduchu. Díky menším otáčkám je pak TLY také tišší. Hlučnost se při měření pohybovala okolo 22 dB, což už je opravdu velmi dobrý výsledek.

Recenze: Akasa a její nové RGB větráčky společně s RAM chlazením

Větrák má stejně jako TLX v rozích nainstalované proti-vibrační destičky, které, jak už z názvu vyplývá, zabraňují případným vibracím a následnému nepříjemnému zvuku samotných větráků. Je osazen 27 led světly, opět po celé ploše konstrukce. Za jeden z velkých problémů těchto větráků (ať už TLY nebo TLX) považuji to, že je není možné zapojit do klasického USB portu na základní desce, ale je vyžadován RGB vstup, kterým bohužel řada levnějších základních desek nedisponuje. To je taky pravděpodobně jeden z důvodů, proč Akasa obohatila svůj arzenál o již výše zmiňovaný Vegas Addressable RGB LED Controller, kterému stačí na základové desce klasický USB port.

Vegas RAM Mate

Jako poslední kousek jsme si nechali Vegas RAM Mate, což je ve zkratce hliníkové chlazení RAM pamětí, jehož vzhled výrazně zkrášlují opět RGB prvky, které nalezneme na vrchní straně chladiče. Toto doplňkové chlazení je svou velikostí 13,83×4,25×0,88 centimetru vhodné pro DIMM a VLP DIMM DDR/DDR2/DDR3/DDR4 jednostranné i oboustranné paměti. Velká část konstrukce je vyrobena z tenkého hliníku s tím, že na vrchní části nalezneme plast, ve kterém jsou umístěný RGB prvky.

Recenze: Akasa a její nové RGB větráčky společně s RAM chlazením

A když už jsme to RGB nakousli, Vegas RAM Mate je osazen osmi ledkami, které jsou taktéž jako výše zmiňované kousky plně nastavitelné. A když zmiňuji podobnosti s výše testovanými produkty, tak i zde je problém s tím, že podporuje pouze RGB konektory na základové desce. Pokud je nemáte nebo nejste vlastníkem "prostředníků" ať už například od Akasy nebo Aorusu, tak vám to bohužel nebude svítit, ani kdybyste se na hlavu stavěli.

Závěrem

Poměrně netradičně jsme se podívali na produkty, které se chlubí dnes velmi populárním RGB osvětlením a musím konstatovat, že tak nějak splnily, co jsem od nich očekával, v některých případech mě i docela potěšily. Jediný kaz na kráse jsem pak shledal v kompatibilitě, kdy je nutné, aby deska obsahovala tzv. addressable RGB headry, bez kterých si bohužel svůj počítač nerozsvítíte. 

Cena za menších Akasa Vegas TLX začíná na 395 korunách, cenovka většího Vegas TLY se pohybuje od 431 korun a poslední RAM chlazení Vegas RAM Mate pořídíte za 292 korun.

 

  • Kvalita zpracování
  • Nízká hlučnost
  • Slušná ventilace vzduchu
  • Nutnost RGB headrů
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama