Recenze: Corsair Hydro H100i Platinum RGB - zbrusu nový duhový vodník
Technologie Článek Recenze: Corsair Hydro H100i Platinum RGB - zbrusu nový duhový vodník

Recenze: Corsair Hydro H100i Platinum RGB - zbrusu nový duhový vodník

Jakub Osička

Jakub Osička

17. 12. 2018 00:22

I dnes pokračujeme v sérii recenzí All-in-one systémů vodního chlazení. Tentokrát je na řadě Corsair.

Reklama

I dnes pokračujeme v sérii recenzí All-in-one systémů vodního chlazení. Tentokrát se podíváme na čerstvou novinku z dílny výrobce Corsair. Ten totiž začátkem listopadu rozšířil své portfolio výrobků o dva zcela nové modely – Hydro H100i a H115i Platinum RGB.

Horká novinka a platinové RGB

Právě stovková verze doputovala i k nám do redakce a nyní si ji můžeme blíže představit. I v tomto případě jde o klasickou variantu s 240mm radiátorem širokým 27 mm, která se blýskne kompletním RGB podsvícením - dokonce včetně dodávaných ventilátorů.

Recenze: Corsair Hydro H100i Platinum RGB - zbrusu nový duhový vodník

Výrobce v tomto případě asi není nutné dlouze představovat. Kořeny společnosti Corsair sahají až do roku 1994 a za dobu svého působení si na trhu vytvořila etablovanou pozici – ať už jako výrobce paměťových modelů, skříní, napájecích zdrojů nebo třeba periferií.

Série AiO vodních chlazení hydro tak čítá více než desítku různorodých modelů od designově zaměřených modelů, mezi které patří i H100i Platinum, po nenápadnější řešení zaměřená na výkon. I zde platí, že novinku můžete bez problémů nainstalovat na všechny aktuální patice. Podporovány jsou sockety Intel 115X, 2011, 2066 a AMD AM3, AM2 (včetně variant „+“), AM4 i TR4.

Recenze: Corsair Hydro H100i Platinum RGB - zbrusu nový duhový vodník

Blok, pumpa, radiátor a hadice

I tento set vodního chlazení kombinuje ve svém nitru kovy. Procesorový blok sloužící k odvodu tepla je měděný a uvnitř značně strukturovaný pro efektivnější využití plochy pro odběr tepla kapalinou. Corsair slibuje, že v systému využívá velmi efektivní pumpu s nízkou hlučností (celková hlučnost v provozu je deklarována na 37 dB). Kryt je orámovaný podsvícenou linií a zářícím logem výrobce uprostřed.

Pumpu propojíte se svou sestavou prostřednictvím USB konektoru na základní desce. Napájena je klasickým SATA kabelem. Pro ovládání barevného podsvícení přibalených ventilátorů je pumpa vybavena ještě specifickými čtyřpinovými RGB konektory – jednoduché, jasné a poměrně snadné na cable management.

Recenze: Corsair Hydro H100i Platinum RGB - zbrusu nový duhový vodník

Radiátor je hliníkový se standardní hloubkou 27 mm. O jeho ochlazování se starají dva ventilátory Corsair ML PRO 120 mm s rychlostí až 2400 otáček za minutu. Jedná se o ventilátory pro vysoký statický tlak – tedy vhodné pro použití při montáži na radiátor – s hlučností 25 dB a průtokem vzduchu až 75 kubických stop za minutu. Hadice jsou chráněny proti propustnosti a na povrchu jsou opleteny decentním černým vláknovým rukávem.

Instalace

Instalace H100i Platinum probíhá velmi podobně, jako tomu bylo i v případě minulé recenze NZXT Kraken X52. Tentokrát ovšem odpadla nutnost úpravy uchycení na základní desce v případě AMD platformy. CPU blok přimontujete na běžný AM4 ráměček pomocí speciálních šroubků s oky. Pumpu připojíte k SATA napájení a 3pin konektorem k desce a se systémem chlazení komunikuje přes USB_HEADERS.

Recenze: Corsair Hydro H100i Platinum RGB - zbrusu nový duhový vodník

Žádné složitosti a i v tomto případě se mi tak potvrzuje, že jde asi o nejkomfortnější řešení, pominu-li ztrátu možnosti přímé synchronizace přes RGB konektor. 

Software, podsvícení

Šestnáct RGB diod vám umožní tento chladící set přetvořit v barevná umělecká díla. Svítí totiž nejen pumpa, ale i přiložené ventilátory. Vše je ovládáno přes propracovaný a přehledný software výrobce nesoucí název iCUE. Pokud vám jde ale spíš o výkon a nepotrpíte si na extravagantní barvičky, najdete zde rovněž vše potřebné. Snadno nastavíte otáčky ventilátorů, na výběr máte z několika výkonových profilů a samozřejmě si můžete nastavit i vlastní teplotní křivky.

Recenze: Corsair Hydro H100i Platinum RGB - zbrusu nový duhový vodník

K softwaru tedy nemám výhrad. Díky iCUE softwaru navíc můžete podsvícení synchronizovat s dalšími zařízeními výrobce, která tuto funkci podporují. To alespoň částečně nahrazuje absenci klasické synchronizace přes RGB konektor desky. I přesto ale musím opět zmínit, že jednoduchá instalace, minimum kabeláže a komfortní ovládání přes software výrobce mi u AiO setů propojených přes USB_HEADERS vyhovuje mnohem více a Corsair proto ode mě dostává cenné body navíc.

Výkon a hlučnost v praxi

V našem testu si vodník Corsair Hydro H100i Platinum RGB vedl různorodě. V obecném testu při 700 RPM se umístil na třetím místě. Jedním dechem ale dodávám, že je nutno také sledovat absolutní rozdíl v teplotách, který je velmi těsný. Na první příčku se ale posunul při využití zkoumání maximálního potenciálu výkonu v případě testu s nepřetaktovaným procesorem. Pomohly zde určitě vyšší otáčky ventilátorů oproti konkurenci. Zajímavé ale je, že po přetaktování zaostal za Krakenem X52.

Recenze: Corsair Hydro H100i Platinum RGB - zbrusu nový duhový vodník

Naprosto excelentní výsledek si ale připsal v testu hlučnosti. Hned na první poslech si uvědomíte, že pumpa v setu opravdu téměř nejde slyšet a napoprvé jsem se skoro obával, že vůbec nefunguje. Při vyšších otáčkách se ventilátory postupně rozjíždějí a s maximální možnou rychlostí už budete mít pocit, že vám ze skříně startuje vrtulník, nicméně v reálu takový výkon využijete asi jen málokdy. Od nás tedy další palec nahoru.

Recenze: Corsair Hydro H100i Platinum RGB - zbrusu nový duhový vodník

Shrnutí

Corsair Hydro H100i Platinum RGB je zajímavou novinkou v portfoliu etablovaného výrobce. Potěší především nízkou hlučností, přehledným a jednoduše ovladatelným softwarem a pestrou škálou grafických efektů, do kterého zapojí i dodávané ventilátory. Byť se v teplotních testech umístil "až na třetím místě", do karet mu hraje vyšší potenciální výkon díky velkému rozsahu otáček ventilátorů.

V českých obchodech se zatím nové AiO sety Corsairu ještě neprodávají. Cenovka ale byla stanovena oficiálně na 159,99 USD.

  • Šikovný software iCUE s možností synchronizace s podporovaným hardwarem
  • Tichý chod
  • Rozsah výkonu
  • Pestré možnosti nastavení pro milovníky RGB
  • Pravděpodobně vyšší cena
  • "Průměrné výsledky chladícího výkonu" nicméně je třeba přihlédnout k absolutnímu rozdílu mezi testovanými modely

{control gallery}

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama