Recenze: Creative BT-W3 - pokročilé bezdrátové Bluetooth audio
Recenze Hardware Článek Recenze: Creative BT-W3 - pokročilé bezdrátové Bluetooth audio

Recenze: Creative BT-W3 - pokročilé bezdrátové Bluetooth audio

Jakub Osička

Jakub Osička

8. 1. 2021 14:37

Recenzujeme Creative BT-W3 - specifický bluetooth dongle pro bezdrátový přenos audia.

Reklama

V dnešní recenzi si představíme malou zvukovou vychytávku od Creative, která zaujme především uživatele bezdrátových reproduktorů či sluchátek. Řeč bude o Creative BT-W3. Už první dvojice písmen naznačuje, že jde o Bluetooth transmitter – tedy bezdrátovou spojku mezi vysílacím audio zařízením a reproduktory s možností modrozubého párování.

 

Recenze: Creative BT-W3 - pokročilé bezdrátové Bluetooth audio

 

Lepší kodeky pro bezdrátový poslech

Samozřejmě vám asi na mysl nejprve přijde otázka, zda se takové propojení nedá vyřešit obyčejným Bluetooth donglem. To je samozřejmě pravda, nicméně Creative se s tímto zařízením zaměřil výhradně na audio a BT-W3 tak přizpůsobil těmto potřebám. Je plně kompatibilní nejen s klasickými počítači včetně Macu, ale také herními konzolemi Nintendo Switch a Playstation 4. Fungoval mi i s chytrým telefonem (Android), nicméně tam už je potom samozřejmě použitelnost spíše nadbytečná.

 

Recenze: Creative BT-W3 - pokročilé bezdrátové Bluetooth audio

 

Hlavní přidaná hodnota tedy skutečně spočívá jednak v kompatibilitě s konzolemi, ale především ve variabilitě kodeků, které můžete pro bezdrátový přenos audia použít. Kromě obyčejného SBC totiž disponuje i pokročilejšími aptX, aptX HD a aptX Low Latency, které umožní mimo jiné přenos audia při lepší odezvě a vyšší datové propustnosti, a tedy v pokročilejší kvalitě. Samozřejmě je ale potřeba, aby pokročilý kodek dokázalo číst i reprodukující zařízení. To dokáže dongle sám rozpoznat a případně vám nabídne možnost jednoduše překlikávat mezi jednotlivými kodeky stiskem jediného tlačítka.

Jednoduché provedení

V balení najdete samotný dongle s koncovkou USB-C, jednoduchou redukci na USB-A a také analogový mikrofon, který můžete využít s ovladačem PS 4 ke komunikaci se spoluhráči. Lze jej využít i s Nintendo Switch, nicméně v tomto případě ale budete muset sáhnout po drobné úpravě firmwaru a kompatibilní je dle výrobce s hrami s integrovanou funkcí konverzace (konkrétně jmenuje např. Fortnite nebo Overwatch).

 

Recenze: Creative BT-W3 - pokročilé bezdrátové Bluetooth audio

 

V zásadě Creative BT-W3 splňuje vše, co slibuje. Přepínání kodeků je intuitivní, párování probíhá automaticky po vzájemném vyhledávání zařízení a s žádným komplikovaným připojením jsem se nesetkal. Výhodu pokročilejších kodeků přináší tahle drobnost i zařízením, která je v základu využít neumí a vy je tak můžete využít společně s pokročilejšími reproduktory či sluchátky naplno.

Shrnutí

Otázkou samozřejmě zůstává, jak stěžejní bude tato vlastnost pro mainstreamové uživatele, nicméně rozhodně Creative BT-W3 nemůžeme upřít, že svou funkčnost má a stejně tak si zřejmě najde i svého kupce. Koneckonců právě u konzolí či stolních počítačů může najít dobré uplatnění. Běžná cena činí 39,99 EUR, což znamená přibližně něco málo přes 1.000 Kč.

Vše funguje, jak má, variabilita kodeků sice není velká (stále se bavíme jen o aptX variacích), ale jinak lze zařízení těžko něco zásadního vyčítat. Jde zkrátka o poměrně specifickou záležitost. Ale konzolisté či milovníci maximální audiokvality v bezdrátovém poslechu mohou BT-W3 spolehlivě docenit.

 

Recenze: Creative BT-W3 - pokročilé bezdrátové Bluetooth audio

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama