Recenze Spider-Man 2: ve dvou se to lépe táhne
i Zdroj: David Jiránek / Grunex.com v Marvel's Spider-Man 2 od Insomniac Games
Recenze her Marvel's Spider-Man 2 Recenze Recenze Spider-Man 2: ve dvou se to lépe táhne

Recenze Spider-Man 2: ve dvou se to lépe táhne | Kapitola 2

David Jiránek

David Jiránek

25. 10. 2023 17:00

Seznam kapitol

1. Spider-Man je zpět 2. S velkou mocí přichází velká zodpovědnost

Do New Yorku míří nový nepřítel, na kterého je jeden Spider-Man krátký. Peter Parker a Miles Morales tak musí spojit síly v doposud největším pavoučím dobrodružství od Insomniac Games. Jak dopadl akcí napěchovaný titul, jehož předchůdce nastavil laťku na špičku Empire State Building?

Reklama

Skrytý technologický skok

Po vizuální stránce nový Spider-Man na první pohled nevypadá o tolik lépe jako remaster jedničky. Rozlišení může být vyšší, rozhled na město delší, avšak těchto věcí si při bližším zkoumání nebo porovnání nevšimnete ani na 4K televizi. Opravdový technologický skok je trochu skrytý a dojde vám až po pár hodinách hraní.

Nejen, že je samotná mapa o dost větší, ale chybí zde prakticky jakékoliv načítání. Při splnění několika misí v dané čtvrti se vám odemkne rychlé cestování. V okrsku přitom nejste limitování tím, kam přesně se rychle přesunout. Prostě zvolíte pozici a během 3 sekundy, z nich je většina animace, se přesunete přesně na danou polohu. Po prvním vyzkoušení vás rychlost a animace načtení doslova ohromí.

Insomniac rychlé SSD využívá například u miniher, kdy se v některých případech zcela plynule teleportujete do úplně jiného prostředí. Jde o Ratchet & Clank: Rift Apart styl, nebo, pro filmové fanoušky, o verzi portálů od Doctora Strange. Nárazově se vyskytnou i další momenty, kdy si tvůrci s touto technologií hrají a její potenciál je zde vkusně využit.

Skvěle se do hry zapojuje také DualSense a všechny jeho vlastnosti. Adaptivní triggery, hmatová odezva, repráček a gyroskop nepůsobí jako jednorázový doplněk u pár aktivit, jde o neoddělitelnou součást hry. Až se bojím, jak tvůrci tuto část nahradí při portu na počítače. Nechybí ani chytlavý soundtrack.

Spider-Man 2 možná nepřináší obří skok v grafické kvalitě. Jenže ten byste stejně moc neocenili. Místo toho se zaměřuje na drobné zlepšení herního požitku, kde je rozdíl mnohem znatelnější.

Chválu si zaslouží také česká lokalizace a možnosti zpřístupnění. Od usnadnění klikání přes bindování kombinací tlačítek po automatické doplnění zdraví. Pokud nestíháte klikat na ovladači nebo vám některé kombinace tlačítek dělají problém, v nastavení s velkou pravděpodobností najdete vhodné a praktické řešení.

Marvel's Spider-Man 2 nabízí režim pro lepší výkon, kdy se hra snaží zachovat vyšší snímkovou frekvenci při snížení detailů nebo rozlišní. Naopak režim kvality vás ukotví na 30 FPS za maximálního rozlišení a detailů. Rozdíly opět poznáte při bližším zkoumání a mlátičky jsem si užíval i při nižší snímkové frekvenci. Zde je to zejména o vašich preferencích.

Když se pavučina přetrhne

Vývoj hry na jednu platformu a jedinou konzoli dal tvůrcům volné ruce k tvorbě graficky a technologicky vyspělé hry. Přesto se tvůrci nevyhnuli chybám a nedodělkům na poli obsahu. Za přibližně 20 hodin mi hra přibližně 5× spadla, a to jen při průletu New Yorkem. Nikoliv při nabité akci, což mě trochu překvapilo. Někdy se do mé postavy zasekl jiný předmět a dvakrát se mi stala chyba, kdy jsem se já, nebo můj protivník zasekl a byl jsem nucen opakovat část mise. V určitých pasážích na krátkou dobu došlo i ke snížení frameratu, ale nešlo o nic závažného.

Hře ovšem chybí New Game Plus, a nebo možnost opakovat některé mise. Minihry sice můžete zkoušet stále dokola, avšak u zbytku už je to horší. Tvůrci už slíbili nápravu. Do té doby je lepší po prvním dohrání hru odložit.

Bojuj do posledního dechu

Dohráno budete mít přitom už za nějakých 20 hodin i s vedlejšími misemi. Příběh vám zabere okolo 12 až 15 hodin, což je na akční adventuru očekávatelné. Bonusem je, že si každou hlavní misi opravdu užijete. Ačkoliv jsou některé velmi krátké (prakticky nejde ani o misi, spíš malý posun v příběhu), ty větší vám nadělí zážitek hodný jedné z nejlepších her letošního roku.

Průchod příběhem je dynamický díky střídání Milese a Petera. Řešíte prakticky tři dějové linie. Jedna pro každou postavu plus další společná. Všechny do sebe přitom krásně zapadají stejně jako spolupráce hrdinů. Jde o kamarády do deště. Peter je opora pro dospívajícího Milese a naopak Miles motivací pro Petera. V bitkách si pak oba hrdinové příležitostně vypomáhají, rozdělují úlohy a společně bojují do posledního dechu.

Recenze Spider-Man 2: ve dvou se to lépe táhne
i Zdroj: David Jiránek / Grunex.com v Marvel's Spider-Man 2 od Insomniac Games

Když byl Spider-Man 2 oznámen, podivoval jsem se nad absencí kooperace. Hru jsem si ale skvěle užil i sám. Přepínat mezi Spider-Many můžete téměř libovolně kromě misí. Tam vám to hra nabídne sama, pokud to dává smysl.

Oba Spider-Manové disponují unikátními schopnostmi, které lze za nasbírané body a úrovně vylepšovat. Nechybí ani univerzální strom dovedností pro oba. Výsledkem jsou dynamičtější a zuřivější souboje, které působí oproti jedničce jako jasný krok dopředu. Kosení nepřátel vás bude bavit i po několika hodinách. Jak totiž vy získáváte nové schopnosti, tak i nepřátelé. Styl boje se tak postupně mění, ale jádro zůstává prakticky stejné. Kombinace tlačítek, vylepšené údery, gadgety a chytré využívání herního prostředí doznalo prakticky dokonalé symbiózy.

Kosení nepřátel vás bude bavit i po několika hodinách.

V případě bossů pak baví jejich houževnatost spojená s měnícím se stylem soubojů. Ačkoliv mají hlavní záporáci několik životů, ubrání každého vyžaduje trochu jinou strategii. Mix těchto vlastností a dobře nastavené obtížnosti zaručuje, že se i na konci hry budete bavit.

Insomniac navíc znatelně vylepšili také stealth akci. Své nepřátele tak nemusíte ničit mohutnými comby. Stačí se nenápadně plížit nad jejich hlavami. K tomu přispěla velmi jednoduchá možnost tvořit si vlastní lana u stropů. Hra vám tak dává mnohem širší možnosti, jak přistupovat k plnění některých misí.

Když už si od soubojů vydechnete, překvapí civilní pasáže, které nehrají jen druhé housle. Bez obleku (a Spider-Manů obecně) si užijete také dost zábavy, ale víc prozradit už nemůžu.

Opět ve formě

Marvel's Spider-Man 2 staví na solidních základech minulého dílu a prakticky všechny aspekty vylepšuje tím správným směrem. Dynamičtější akce, poutavý příběh, větší město, rozmanitější možnosti. Insomniac Games dokázali naplnit potenciál pavoučího dua a vytvořili hru, která bude definovat tuto generaci konzolí od Sony. Ačkoliv nejde o převratnou, či dokonce revoluční hru, rozhodně byste ji neměli minout.

Recenze Spider-Man 2: ve dvou se to lépe táhne
i Zdroj: David Jiránek / Grunex.com v Marvel's Spider-Man 2 od Insomniac Games
Marvel's Spider-Man 2
PlayStation PlayStation 5

Verdikt

Připravte si zásobníky s pavučinami. Marvel's Spider-Man 2 dostál svým vysokým ambicím a aktuálně se řadí k tomu úplně nejlepšímu, co si můžete na PlayStationu 5 zahrát. Kombinace Petera a Milese v jednom dobrodružství baví a po přidání New Game Plus vás New York chytne ještě na delší dobu.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Větší New York
Příběh, který baví
Hlavní i vedlejší postavy
Odlišnosti Spider-Manů
Zábavné postranní mise
Dynamická akce
Občasné chyby
Aktuálně bez New Game Plus
První
Poslední
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama