Recenze: SteelSeries Arctis 5 (2019 edice) - vyvážený headset, bez Windows je ale horší
Technologie Článek Recenze: SteelSeries Arctis 5 (2019 edice) - vyvážený headset, bez Windows je ale horší

Recenze: SteelSeries Arctis 5 (2019 edice) - vyvážený headset, bez Windows je ale horší

Filip Němeček

Filip Němeček

8. 1. 2019 13:20

Aktuální Arctis 5 hraje velmi dobře, plně ho využijete ale pouze na PC.

Reklama

O Arctis řadě headsetů jsem toho slyšel dost a dokonce už recenzoval drahou Pro verzi společně s GameDAC minulý rok, proto jsem se dost těšil na vyzkoušení cenově mnohem rozumnějšího modelu Arctis 5 v aktualizované edici pro rok 2019.

Design se mi líbil už u modelu Pro a jelikož si celá Arctis řada drží v podstatě stejný design, Arctis 5 se mi hned zalíbil. Na headsetu je super, že prostě vypadá elegantně a výrobce to nepřehnal s “gaming” designem, který často u headsetů zachází až do přehnaných rozměrů.

Arctis 5 je zkrátka uhlazený, v černé vypadá skvěle a matné plasty jsou příjemné na dotek. Nelesknou se a netrpí tolik na sbírání otisků prstů. Headset na hlavě sedí dobře a ani při delším hraní jsem neměl pocit, že bych chtěl headset sundávat.

Recenze: SteelSeries Arctis 5 (2019 edice) - vyvážený headset, bez Windows je ale horší

Celá konstrukce působí bytelným dojmem a ani při pokusu o různé ohýbání jsem neměl strach, že hrozí poškození. Náušníky je možné natočit až o 90°, což je super pro přenášení či delšímu uložení headsetu na krku, když zrovna není třeba. Model Arctis 5 přináší oproti trojce navíc decentní podsvícení, které lemuje náušníky. Není vůbec extrémní a samozřejmě se dá vypnout.

Hodně chvály jsem od kolegů či kamarádů slyšel na kvalitu zvuku a v tomto směru jsem byl lehce zklamaný. Možná jsem totiž očekával až moc. Headset hraje vzhledem k cenovce (něco málo nad 2000 Kč) velmi dobře, ale zároveň oproti stejně naceněné konkurenci není slyšet výrazné zlepšení.

Recenze: SteelSeries Arctis 5 (2019 edice) - vyvážený headset, bez Windows je ale horší

Zatímco při práci s PC jsem místo Arctis 5 raději sáhl po peckách Xiaomi Piston 3 kvůli komfortu (nejsou vůbec cítit, snadno se vyndají z jednoho ucha...) při hraní na PlayStation 4 jsem o výměně Arctis 5 za něco jiného vůbec nepřemýšlel. Střelba a výbuchy v Battlefield V zněly parádně a při testování jsem si dost užil také audio stránku Detroit: Become Human.

Headset s PS4 funguje normálně přes USB, SteelSeries totiž k tomuto modelu dodává malou vychytávku nazvanou ChatMix, která umožňuje snadno měnit hlasitost chatu a hry. Bohužel funguje pouze s PC. Stále je pro mě ale bonusem USB připojení s PS4, protože nemusím pro hlasový chat spoléhat na jack výstup ovladače, který často zvuk nestíhá a dochází k výpadkům. Jako bonus funguje podsvícení.

Recenze: SteelSeries Arctis 5 (2019 edice) - vyvážený headset, bez Windows je ale horší

Kapku mě zklamala softwarová podpora, od SteelSeries myší jsem byl zvyklý na maximální komfort. Například mě zarazilo nastavení podsvícení, pokud ho totiž nastavujete pro oba náušníky zároveň, tak prostě nejde zvolit statická barva, pouze efekty. Pokud ale nastavujete pro náušníky zvlášť, tak statickou barvu nastavit není problém. Trošku to působí jako lenost, protože mě nenapadá logické vysvětlení, proč tomu tak má být.

Stejně tak virtuální prostorový zvuk a zmiňovaný ChatMix fungují pouze s počítači s Windows, ačkoliv je headset oficiálně kompatibilní s macOS a PlayStation 4. Nevím, jestli je funkcionalita možná u PlayStation 4, každopádně u macOS mě omezená podpora zklamala. Prostorový zvuk by se hodil, ChatMix je přece jen primárně na hry…

{control gallery}

Každopádně celkově jsem se SteelSeries Arctis 5 dost spokojený a stal se mým hlavním headsetem pro PlayStation 4. Po testování jsem se totiž rozhodl, že si na CZC.cz jeden koupím. Za 2200 Kč super produkt.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama