Recenze: SteelSeries Rival 3 - levná herní myš se vším všudy
Recenze Hardware Článek Recenze: SteelSeries Rival 3 - levná herní myš se vším všudy

Recenze: SteelSeries Rival 3 - levná herní myš se vším všudy

Jakub Osička

Jakub Osička

28. 4. 2020 22:20

SteelSeries nám představilo svou myš pro hráče Rival 3. A my si ji vyzkoušeli.

Reklama

Portfolio periferií SteelSeries je kromě klávesnic čerstvě bohatší i o herní myš Rival 3, která by mohla evokovat dojem, že s inovacemi navazuje na předchozí model Rival 310. Ve skutečnosti je ale svým téměř symetrickým provedením mnohem blíže spíše dosavadním modelům Sensei – respektive konkrétně Sensei 310, který mi leží na stole dlouhodobě. A nebo ještě lépe – starému dobrému Rivalu 100. Nejde ale primárně o myš určenou univerzálně i pro leváky. Postranní tlačítka totiž najdete jen na levé straně – tedy pro palec pravé ruky.

 

Recenze: SteelSeries Rival 3 - levná herní myš se vším všudy

 

Základní herní myš skoro pro každého

Rival 3 má totiž velmi podobný design těla, nicméně všeobecně je díky rozměrům 12 x 6,7 x 3,7 cm menší a vizuálně ho ihned rozpoznáte podle delší podsvícené linie, která lemuje spodní hranu. Podsvicené naopak není kolečko. Tělo je tentokrát zcela plastové, po stranách nenajdete žádné pogumované části a o postranních tlačítkách jen na jedné straně jsme už mluvili. Materiál je ale pevný, části dobře lícují a myš v ruce působí dobrým dojmem. Vzhledem k menším rozměrům se pro palm grip bude hodit spíše do menších rukou, ale jinak je myš hodně univerzální pro různé úchopy.

 

Recenze: SteelSeries Rival 3 - levná herní myš se vším všudy

 

Myš je také samozřejmě díky svému provedení podstatně lehčí oproti starším modelům Sensei i Rival. Váží 77 gramů. Celkem tedy nabízí 6 programovatelných tlačítek, z nichž jedno je umístěno klasicky za pogumovaným kolečkem a slouží primárně pro přepínání citlivosti. Kabel je pogumovaný, měří 1,8 m a nepřekvapivě je zakončený koncovkou USB.

Senzor a tlačítka

S novou myší přišel do světa SteelSeries i nový senzor TrueMove Core. Respektive pro další novinku – Sensei Ten je tu i TrueMove Pro s lepšími vlastnostmi, nicméně Rival 3 je svým zaměřením budgetová myš, která ale i přesto dostala do vínku slušnou výbavu. TrueMove Core nabídne citlivost až 8.500 CPI při rychlosti snímání 300 palců za vteřinu. Při používání jsem nezaznamenal žádný nežádoucí jitter – především u CPI nastavení pod 3000. Vyšší hodnoty se už obtížně vyhodnocují i na rozlišení 1440p, nicméně obecně u senzorů platí, že redukce jitteru je efektivní hlavně u nižších hodnot CPI, které jsou obvykle zcela dostatečné pro běžné podmínky.

 

Recenze: SteelSeries Rival 3 - levná herní myš se vším všudy

 

Customizace a software

Už na začátku jsem zmínil, že myš ihned rozpoznáte podle podsvíceného lemu, který je ve skutečnosti rozdělen na tři samostatně nastavitelné RGB zóny. K úpravám nastavení využijete samozřejmě SteelSeries Engine 3, se kterým mám dlouhodobě dobré zkušenosti.

 

Recenze: SteelSeries Rival 3 - levná herní myš se vším všudy

 

Kromě jednoduchého a intuitivního nastavování maker si můžete používání ozvláštnit i spuštěním appletů, které dokáží podsvícení navázat na hudební ekvalizér nebo herní HUD, nicméně jde spíš o drobnosti, které navíc lépe fungují spíše u klávesnic. Ale synchronizace napříč zařízeními samozřejmě funguje a podsvícené zóny jsou navíc podle mého názoru o něco jasnější oproti předchozím modelům.

 

Recenze: SteelSeries Rival 3 - levná herní myš se vším všudy

 

Shrnutí

SteelSeries Rival 3 si na první pohled nehraje na žádný high-endový model. Naopak jde o snahu výrobce dostat na trh levnou myš, která ale nabídne dobrou konstrukci, solidní specifikace a také velmi hezký design – samozřejmě s RGB, bez kterého to už dnes evidentně na trhu nefunguje. Z cca týdenního používání soudím, že SteelSeries naplnilo své ambice. Rival 3 si můžete v době psaní recenze zakoupit na CZC.cz za 1.099 Kč a zároveň k němu dostanete ještě QCK+ podložku s motivem Playerunknown’s Battlegrounds.

  • Poměr výbavy a ceny
  • Hezká inovace podsvícení
  • Dobrý software a možnosti nastavení
  • Slušný senzor, bez jitteru u běžně používaných CPI nastavení
  • Postranní tlačítka pouze na jedné straně
  • Bez pogumovaných úchytů

{control gallery}


Hardware a periferie testujeme na naší grunexácké testovací sestavě:

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama