Recenze: WD_BLACK P40 - bleskové externí SSD tentokrát s RGB
Recenze Hardware Recenze Recenze: WD_BLACK P40 - bleskové externí SSD tentokrát s RGB

Recenze: WD_BLACK P40 - bleskové externí SSD tentokrát s RGB

Jakub Osička

Jakub Osička

19. 9. 2022 15:22

WD_BLACK P40 je SSD úložiště využívající rozhraní USB 3.2 Gen 2x2, respektive USB SuperSpeed 10 Gbps.

Reklama

WD_BLACK opět pod drobnohledem. Western Digital nám poskytl k recenzi externí SSD úložiště WD_BLACK P40. Jak si kompaktní rychlé úložiště ukryté v klasickém černém kontejnerovém těle vede v běžném provozu? Pojďme na něj mrknout hezky z blízka.

 

Recenze: WD_BLACK P40 - bleskové externí SSD tentokrát s RGB

 

WD_BLACK P40 jako mladší bratr P50

WD_BLACK úložiště (ať už interní nebo externí) jsou dnes už téměř ikonicky zaměřené na hráče. Gaming táhne i potřebu po rozšiřování kapacit, a to nejen u konzolí, ale samozřejmě i herních počítačových sestav. Externí disk P40 Game Drive SSD je vlastně následníkem předchozího modelu P50, který jsme taktéž měli možnost vyzkoušet. Tentokrát je ale ještě malinko menší a vměstnal se do proporcí 10,6 x 5,1 x 1,3 cm. Spodní strana těla je nyní podél širších hran ozvláštněna tenkými pruhy s RGB podsvícením a jediným konektorem je USB-C přichystané k připojení k vašemu zařízení.

 

Recenze: WD_BLACK P40 - bleskové externí SSD tentokrát s RGB

 

K dispozici je v kapacitách 500 GB, 2 TB a dokonce 4 TB. Kompatibilní je jak s klasickými počítači s operačním systémem Windows 10, tak i s macOS 11+ a používat jej lze i s konzolemi. Pozor – nezapomínejte, že platí, že pro hry příslušné novým generacím konzolí je ale disk kompatibilní primárně pro archivaci, nikoliv pro přímé hraní. Starších titulů se to ale netýká a je to samozřejmě záležitost samotných konzolí.

Zasvěcení do zmatku v USB standardech

Přenosové rychlosti deklarované pro tento model jsou opět až 2.000 MB/s, jenže i tentokrát si neodpustím krátký úvod do současné nesmyslné džungle označení USB standardů. Disk by měl být této rychlosti schopen dosáhnout při využití tzv. USB SuperSpeed rozhraní s přenosovou rychlostí 20 Gb/s. To je tzv. USB 3.2 Gen 2x2. Bohužel s ohledem na mladistvý věk tohoto standardu je stále málo rozšířený i na relativně nových sestavách a je tedy otázkou, zda jej vůbec dokážete využít. Stále jsem nevyměnil svoji ASUS PRIME X570-P a disk jsem tedy byl schopen provozovat jen na lince USB 3.2 Gen 2 s rychlostí 10 Gbps. To samozřejmě znamená, že v testech u sekvenčního čtení disk zkrátka naráží na strop rychlosti rozhraní. A naopak zase USB 4 20 Gbps toto SSD nepodporuje. Mimochodem i konzole PlayStation 5 disponuje USB se standardem maximálně SuperSpeed 10 Gbps. Svým způsobem to ale nevadí, protože sekvenční čtení stále zůstává spíše velmi specifickou zátěží a klíčová je spíš rychlost náhodného přistupování k souborům.

 

Recenze: WD_BLACK P40 - bleskové externí SSD tentokrát s RGB

 

Dashboard je přehledný

Ihned po zapojení najdete v kořenovém adresáři externího SSD instalační soubor WD_BLACK Dashboardu, tedy softwaru pro Windows, který slouží k monitoringu, úpravám nastavení včetně barev a efektů podsvícení, testování a také zobrazení teploty či výkonu. Aplikace je intuitivní a nabídne vám celistvý přehled o disku včetně grafického vykreslování v reálném čase.

 

Recenze: WD_BLACK P40 - bleskové externí SSD tentokrát s RGB

 

Test rychlosti

A jak dopadl test rychlosti? Plnohodnotné USB 3.2 Gen 2x2 rozhraní jsem tedy neměl k dispozici, ale ze zahraničních recenzí vyplývá, že disk skutečně při sekvenčním čtení dosahuje rychlosti lehce nad 2.000 MB/s. Pojďme se tedy mrknout na stále poměrně mainstreamové připojení přes USB 3.2 Gen 2, případně USB SuperSpeed 10Gbps, vyhovuje-li vám toto označení lépe. Výsledky jsou stále velmi dobré a jsou konzistentní s předchůdcem P50.

 

Recenze: WD_BLACK P40 - bleskové externí SSD tentokrát s RGB

 

 

Recenze: WD_BLACK P40 - bleskové externí SSD tentokrát s RGB

 

Samozřejmě ta praktičtější část znamená spíš vyzkoušení disku, jakožto externí herní knihovny. Ve spojení se Steamem toto funguje zcela pohotově. Zkrátka stačí nahodit sekundární adresu úložiště a Steam si disk automaticky načte v momentě připojení. Zkoušel jsem takto zapnout několik titulů vč. Ghostwire: Tokyo a vše funguje bez problémů. I při využití USB s propustností 10 Gbps nebo 5 Gbps bylo načítání standardní bez jakýchkoliv znatelných problémů či prodlev.

 

Recenze: WD_BLACK P40 - bleskové externí SSD tentokrát s RGB
WD_BLACK P40

Verdikt

WD_BLACK P40 je tak opět drobnou inovací na poli externích disků Western Digital. Jistě – stále jde o poměrně specifické úložiště, ale posun rychlosti USB rozhraní z něj dělá legitimní alternativu k běžným interním diskům. Potěšením je, že model P40 už nepřichází s nesmyslnou cenou ve srovnání s klasickými interními disky . Půlterabajtový model má od výrobce stanovenou cenu 2.869 Kč. Varianta s kapacitou 1 TB stojí 4.199 Kč a větší s 2 TB nese cenovku 7.149 Kč. Jistě – není to málo. Je ale potřeba dodat, že to je výrazně méně oproti předchůdci P50 v době, kdy jsme jej měli taktéž možnost recenzovat. Tam byl model s nejvyšší kapacitou téměř na dvojnásobku.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Vysoká rychlost
Rozměry a provedení
Komfortní řešení pro old-gen konzole (resp. hry)
Dashboard software
Oproti P50 zlepšená cenová politika
Stále v mainstreamu limity v rychlosti kvůli potřebě USB 3.2 Gen 2x2
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama