Recenze: Zalman ZM-GM7 - skvělý poměr cena/výkon
Technologie Článek Recenze: Zalman ZM-GM7 - skvělý poměr cena/výkon

Recenze: Zalman ZM-GM7 - skvělý poměr cena/výkon

Filip Němeček

Filip Němeček

24. 6. 2019 14:08

Skvělé myši kazí celkový výsledek software.

Reklama

Řada herních myší nabízí dnes špičkovou výbavu a určitě najdete kupu vybavenějších modelů než je recenzovaný kousek od Zalman. Jenže výrobci si za své profi hlodavce nechají náležitě zaplatit. To samozřejmě není problém, pokud jste pravidelní hráči a máte rádi to nejlepší, zároveň ale existuje spousta dobrých důvodů, proč za myš zbytečně neutrácet moc.

Právě přiznivá cena, okolo 800 Kč, v kombinaci s výbavou byla hlavním důvodem, proč jsem chtěl ZM-GM7 recenzovat. Po přečtení výbavy a skouknutí designu myši byste totiž mohli snadno myslet, že si budete muset připravit dvakrát víc. Právě proto mě zajímalo, jestli výbava dostojí očekávaní a myš bude moci skutečně konkurovat dražším modelům.

Recenze: Zalman ZM-GM7 - skvělý poměr cena/výkon

Zatímco u nižšího modelu GM5 sáhl výrobce z nějakého důvodu po lesklém plastu, recenzovaný model GM7 se drží standardu a přináší kombinaci matné šedé a po bocích černé. Povrch je velmi příjemný na dotyk a protože je matný, tak na něm utisky skoro nejsou vidět. Stejně tak myš dost dobře padne do ruky a rychle jsem si na ni zvykl. Narazil jsem na jednu drobnost, co mi docela vadila. Jsem zvyklý myš často nadzvednout a posunout po podložce, ale s tímto kouskem to bylo těžší, protože mi při zvednutí znatelně myš vyklouzávala a to hlavně na straně malíčku. 

Příjemně mě překvapila také tlačítka, hlavně z důvodu, že se jedná o budgetově orientovanou myš, která na papíře splňuje všechno důležité. Všechna tlačítka se mačkají příjemně, neměl jsem problém palcem dosáhnout na obě postranní a stejně tak kolečko má tak akorát odpor a dobře se mačká. 

Recenze: Zalman ZM-GM7 - skvělý poměr cena/výkon

Co poměrně dost kazilo dojem z myši je software. V první řadě se z oficiálních stránek výrobce stáhl jakýsi soubor pojmenovaný číslem s koncovkou “.1”. Jediné co mě napadlo, přejmenovat koncovku na “.zip” a archiv šel otevřít, načež jsem software úspěšně nainstaloval. Jenom nechápu, že zrovna tato první zkušenost se software výrobce působí tak odfláknutě, přejmenovat soubor a použít normální koncovku přece není nic těžkého.

Recenze: Zalman ZM-GM7 - skvělý poměr cena/výkon

Samotný software toho nabízí spoustu, což opět vzhledem k ceně a zbylé výbavě myši jednoznačně potěší. Tolik chválit se nedá samotné zpracování programu. Design je “herní” s tím se asi dalo počítat, ale třeba si ani nemůžete změnit velikost okna. Není nouze o překlepy a místy jsem měl problém rozpoznat, co je vlastně nastavené. Přepínače více voleb, což jsou tradiční “kolečka”, která se po aktivaci vyplní - tedy takhle jsme zvyklí, že fungují. Zde se ale všechna tlačítka tvářila jako aktivovaná a to aktivované jste zjistili podle světlejšího pozadí.

Recenze: Zalman ZM-GM7 - skvělý poměr cena/výkon

Zkuste hádat, jaký polling rate je nastavený?

Recenze: Zalman ZM-GM7 - skvělý poměr cena/výkon

Mohl bych pokračovat, ale hádám, že jste pochopili, že software není silná stránka myši. Na druhou stranu ho bude ve většině případů nutné “přetrpět” jednou, což se výměnou na příznivou cenu dá překousnout. Také mě zarazilo, že konfigurační software pro GM5 vypadá dost odlišně. Zalman má totiž možná v programech pro myši zmatek a možná vytváří pro každou myš nový.

Výrobce vybavil myš senzorem Pixart PMW3360, který patří mezi takovou klasiku a zprosředkuje až 12 000 DPI, takže v tomto směru lze myš hodnotit jedině pozitivně. Stejně jako bytelně působícím opleteným kabelem.

{control gallery}

Hardwarové nabídce myši a zpracování nelze vzhledem k cenovce 790 Kč nic vytknout. Myš ukazuje, že i za relativně málo se dá pořídit hodně slušný hlodavec. Zamrzí software, u kterého jen doufám, že na něm Zalman do budoucna zapracuje a třeba i nabídne sjednocený program pro všechny své produkty.

  • Zpracování a design
  • Senzor
  • Cena
  • Software
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama