Recenze: Zalman ZM-HPS500 - budgetový headset pro nenáročné
Technologie Článek Recenze: Zalman ZM-HPS500 - budgetový headset pro nenáročné

Recenze: Zalman ZM-HPS500 - budgetový headset pro nenáročné

Jakub Osička

Jakub Osička

20. 8. 2018 21:25

Základní headset pro nenáročné uživatele s cenovkou do čtyř stovek.

Reklama

V dalším pokračování ze série našich hardwarových recenzí se tentokrát budeme speciálně věnovat headsetu, který míří do nižší třídy a snaží se nabídnout alternativu k výrazně dražším produktům z portfolia etablovaných značek. Řeč je o sluchátkách Zalman ZM-HPS500, které byly představeny v první polovině letošního roku. Mají šanci proti konkurenčním modelům a přinesou sluchátka alespoň požadovaný dobrý poměr mezi cenou a výkonem?

Někde se ušetřit muselo

Výjimečně začněme hned odhalením cenovky. Zalman ZM-HPS500 v době psaní recenze zakoupíte za pouhých 389 Kč, což je opravdu banální částka ve srovnání s headsety, které obvykle testujeme. Pokud se začtete do specifikací, na první pohled zaujme velmi nízká hmotnost 362 gramů. Jistě – pozitivem je fakt, že vás opravdu na hlavě nebudou tížit ani po delší době, nicméně na druhou stranu vypovídá tato vlastnost také něco o konstrukčním řešení.

Recenze: Zalman ZM-HPS500 - budgetový headset pro nenáročné

Celá klasická konstrukce ve formě volného hlavového mostu je plastová, nicméně pochválit musím alespoň matný design černých částí, které na první pohled nepůsobí laciným dojmem. To stejné se bohužel nedá říct o zrcadlových bočních panelech, které sice možná vypadají efektně na fotografiích, ale realita je opačná, a navíc na nich jde vidět každý otisk. Samotné mušle jsou kryty běžnou umělou koženkou, která je pohodlná, ale tak jako ostatně u většiny headsetů se při vysokých teplotách nevyhnete pocení uší.

Hlavový most je vypolstrovaný jemnou pěnou a díky nízké hmotnosti sluchátek je pohodlný i při delším používání. Z levé mušle potom vystupuje 2,35 m dlouhý kabel se dvěma 3,5mm Jack konektory a polohovatelný mikrofon, který ale bohužel nelze schovat do těla sluchátek ani odpojit. Navíc i jeho design je trochu zvláštní a koncovka imitující růžové zlato prostě tak nějak nesedí ke zbytku.

Recenze: Zalman ZM-HPS500 - budgetový headset pro nenáročné

Čtyřstovkový zvuk

Teď ale k tomu nejdůležitějšímu. Jaký zvuk dokáží tyhle Zalmany z páru 40 mm měničů vykouzlit? No. asi není překvapením, že nelze očekávat zázraky. Frekvenční rozsah je sice udáván ve standardním pásmu 20 – 20 000 Hz, nicméně celkový dojem ze zvukového spektra rozhodně není špičkový. Na druhou stranu ale nelze tvrdit, že by nebyl adekvátní k udávané ceně.

Zásadní problém vidím v tom, že středové frekvence značně požírají basy i výšky a bohužel se obzvlášť při vyšší hlasitosti tak trochu všechno mísí dohromady. Abych to ještě uvedl na pravou míru – basy jsou vlastně docela slušné, ale středové linky je občas přebíjejí a vytváří zvláštní dutý „koupelnový“ zvuk někde v polovině spektra. Na druhou stranu je jasné, že za necelé čtyři stovky prostě nemůžete očekávat zážitek, který by uspokojoval nejednoho audiofila, a pro nenáročné použití především při hraní nenáročných her si headset odpracuje to, co se od něj reálně dá očekávat.

Recenze: Zalman ZM-HPS500 - budgetový headset pro nenáročné

Mikrofon

Zklamaný jsem ale byl spíše z mikrofonu. Záznam je výrazně zkreslený, a to i oproti jiným „herním“ sluchátkům, u kterých jsme zvyklí na to, že prostě mikrofon slouží výhradně pro základní komunikaci. Na TeamSpeak nebo Discord to asi stačit bude. Ale je to opravdu žalostný výkon. Pokud si dobře pamatuju, měl jsem možnost vyzkoušet starší model s číslovkou 300 a i u něj mi záznam zvuku přišel trochu lepší.

Shrnutí

Zalman ZM-HPS500 je vlastně přesně tím, co můžete za danou cenu očekávat. Pokud jste nenáročným uživatelem nebo prostě nechcete do headsetu investovat vysoké částky, svou práci i přes kompromisy odvede. Zklamáním je jen mikrofon, který je opravdu podprůměrný. Pokud Zalmanům budete chtít dát šanci, můžete si je zakoupit za 389 Kč.

  • Ceně odpovídající zvuk
  • Dostatečné řešení pro nenáročné uživatele
  • Pohodlná konstrukce
  • Podprůměrný mikrofon
  • Některé designové prvky

{control gallery} 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama