Riot Games odhalili změny LEC formátu pro rok 2024
i Zdroj: LoL Esports
Esport League of Legends Článek Riot Games odhalili změny LEC formátu pro rok 2024

Riot Games odhalili změny LEC formátu pro rok 2024

Michal Glückselig

Michal Glückselig

9. 12. 2023 11:50

S blížícím se koncem kalendářního roku odhalili Riot Games veškeré změny týkající se formátu nejvyšší evropské League of Legends soutěže.

Reklama

Zhodnocení letošního LEC formátu

Rok 2023 vnesl do herního formátu LEC, nejvyšší evropské League of Legends soutěže, velké změny. Kromě rozdělení na tři splity a velké sezónní finále jsme se dočkali i nárůstů sérií na více vyhraných map, které měly hráče lépe připravit na soutěžení na mezinárodním pódiu a také poskytnout lepší divácký zážitek. Přestože první ze zmíněných cílů se nepodařilo splnit a evropský region zažil jeden ze svých nejhorších roků, diváci si nový formát oblíbili a na svém srdci měli pouze několik málo výtek. Právě na ty se Riot Games zaměřili v nové podobě formátu celé soutěže.

Zpřehlednění formátu

První z diváckých výtek byla nepřehlednost celého formátu. Místo klasického rozdělení na regular split a playoff jsme se totiž dočkali ještě group stage, která se vměstnala mezi tyto zaběhlé části soutěže a každý split nabídla hned deset BO3 zápasů. Diváci, kteří byli dlouhodobě zvyklí na to, že sériích na více vítězných zápasů se dočkávali až v playoff, tak byli pochopitelně zmatení. Často docházelo k záměně group stage s playoff, stejně tak jako k nepochopení, že vítězové daných skupin ještě nejsou vítězové celého LEC.

Riot Games se proto rozhodli group stage sloučit s playoff, tak aby z pohledu teorie celý formát zjednodušili. Z velké části ale jde především o estetickou změnu a počet zápasů ani sérií se nijak nemění. Prvních deset zápasů se odehraje ve formátu BO3, zatímco poslední čtyři pak klasicky nabídnou BO5 série. Nově by ale již nemělo dojít k situaci, že se dva týmy potkají dvakrát za sebou v rámci BO3 zápasů. 

Riot Games odhalili změny LEC formátu pro rok 2024
i Zdroj: Riot Games

Větší relevance letního splitu

Další výtka se týkala bezvýznamnosti letního splitu. Zatímco vítězství zimního a jarního splitu zajišťovalo týmům účast na Mid Season Invitational, z letního splitu si hráči odnesli pouze trofej a garantovanou účast na sezónním finále, pokud si ji již nezajistili v některém z předchozích splitů. Teprve až tam se mohli prostřednictvím jedné, či více vyhraných sérií kvalifikovat na Mistrovství Světa.

I tohoto neduhu si byli Riot Games vědomi a vítězi letního splitu tak bude garantována minimálně pozice nejníže nasazeného evropského týmu na Mistrovství Světa. Stříbrní a bronzoví medailisti pak získají místenku na sezónní finále, a to i v případě, budou-li bodově oproti ostatním týmů znevýhodněni. Riot Games tak nechtějí týmy příliš trestat za případné neúspěchy v zimě a na jaře a chtějí klást důraz především na jejich herní formu ke konci sezóny. 

Úprava délek trvání pauz mezi splity

Poslední výtka se týkala příliš dlouhé pauzy mezi letním splitem a sezónním finále. Hráči si sice po letním splitu mohli takřka měsíc odpočinout a připravit se na vrchol evropské sezóny, LEC se však díky tomu stalo ligou, která jako poslední na světě poznala své zástupce na Mistrovství Světa. Ti pak na místo konání největšího světového League of Legends turnaje docestovali poněkud pozdě a prostoru na trénink se světovou špičkou tak bylo pouze minimum. Pauza navíc utlumila veškeré divácká vzrušení a očekávání, která s blížícím se koncem letního splitu jen a jen nabývala.

Řešení, které Riot Games zvolili, v tomto případě není maximálně uspokojivé, přesto ale jde o krok správným směrem. Pauzu mezi letním splitem a sezónním finále se rozhodli zkrátit o jeden týden, zatímco pauzy mezi zimním a jarním splitem a následně i MSI naopak o týden prodloužit. Hráči tak dostanou týden k dobru na přípravu na oba mezinárodní turnaje, zatímco diváci jistě ocení dřívější příchod sezónního finále.

Změna vysílacího času

Konečná změna se pak netýká formátu jako takového, ale vysílacího času. LEC bude nově každý den začínat od 17:00, což je oproti dosavadnímu vysílacímu času o hodinu dříve. Riot Games se tak snaží zabránit tomu, aby se zápasy táhly do pozdních nočních hodin. 

A co vy, jak hodnotíte změny týkající se formátu LEC pro rok 2024?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama