[Rozhovor] Profesionální fotbalista Jankto vyzpovídán
Esport FIFA 19 (PS4) Článek [Rozhovor] Profesionální fotbalista Jankto vyzpovídán

[Rozhovor] Profesionální fotbalista Jankto vyzpovídán

Láďa Živný

Láďa Živný

1. 3. 2019 03:49

O týmu Sampi, fotbalu a e-sportu obecně

Reklama

Dnes jsme si pozval k rozhovoru opravdu zajímavou osobnost. Jakub Jankto - dříve kluk co měl sen a hrál FIFU na nejvyšší možné úrovni u nás. Nyní je to profesionální fotbalista který má desetitisíce fanoušků a na hřišti se potkal například s Dybalou. Branku od něj dostal i takový brankář, kterým je Buffon. Ovšem ani na hraní nezanevřel, a tak jsem si pro něho připravil několik otázek.

Třiadvacetiletý Jakub Jankto pocházím z Prahy a v současnosti je hráčem italského týmu Sampdoria Janov a české reprezentace. Vlastní lounge bar v centru Prahy a také esportovou organizaci Team Sampi. 

Ahoj Kubo, než si se stal profesionálním fotbalistou a reprezentantem, byl si jeden z nejlepších FIFA hráčů u nás. Kolik času si při tom všem okolo ještě najdeš na hraní virtuálního fotbalu?
Pravda je, že toho teď mám opravdu hodně. Několik projektů, do toho studium a přesto všechno je teď nejdůležitější věcí pro mě fotbal. Na hraní her si stejně vždycky najdu čas každý den. Rozhodně se nenudím. 
Jaké to bylo, když si poprvé ve hře viděl svou vlastní herní kartičku?
Teď tam jsem myslím pátým rokem. Nebral jsem to nějak vážně protože první kartička byla hodně slabá. Postupem času si na to zvyknete a vůbec to neřešíte. Teď mi FIFA nechala vyrobit speciální kartu na FUT 99. Naprostá pecka.
Stíháš hrát aktuální pecky? Co tě v poslední době nejvíc bavilo? 
Nové hry moc nesleduji. V zásadě hraju na PS4 FIFU, NHL a další hry pro 2, jako Hidden Agenda nebo Way Out. Na PC hrajeme s přítelkyní hodně Heroes of might and magic 3 complete. Nezapomenutelná a pro mě nejlepší strategická hra. 
Zaznamenal si neskutečný boom, který v poslední době způsobil Apex Legends? 
Slyšel jsem a viděl jsem to. Ale osobně jsem to nezkoušel. Možná časem.
Vím, že tomu není tak dávno, co jsi založil profesionální e-sport tým Sampi. Za vaše ne moc dlouhé vystupování na herní scéně již máte na svém kontě pěknou řádku velkých úspěchů.  Ve hře NHL Váš hráč Eki sbírá jedno skvělé umístění za druhým. Také jste mistři v Trackmanii. Jak si zatím spokojený s tím, jak se vám daří?
Ano. Vyhráli jsme MČSR v Rocket-League. Máme mistra a vícemistra v TrackManii. Současného mistra světa Ekiho v NHL. Máme opravdu dobrý tým a zaznamenali jsme řadu úspěchů. Nicméně jsme teprve na začátku. Víme, co my jako tým můžeme dělat lépe, i když si myslím, že se snažíme dělat pro hráče maximum. Udělali jsme nějaké chyby. To k začátku patří. 

[Rozhovor] Profesionální fotbalista Jankto vyzpovídán

Foto: facebook Jakuba Jankta

Je zjevné, že máte velký potenciál se stát špičkou na scéně. S jakou myšlenkou a úmyslem si svůj tým založil?
S myšlenkou vytvoření opravdového profesionálního e-sportového týmu. Myslím si, že podmínky které hráčům nabízíme, nemůže nabídnout žádná jiná organizace tady v ČR. Děláme vše poctivě, korektně, časově stíháme a odměnou jsou dosažené výsledky. 
Co říkáš na aktuální úroveň profesionálního hraní? Myslíš, že se budou odměny z turnajů stále zvyšovat a e-sport bude stále více brán jako normální sport?
Myslím si, že ano. Nicméně pro mě osobně jako pro sportovce hraní her není sport. Je to určitý druh adrenalinu, zábavy a soutěživosti. Nicméně já to jako sport nikdy brát nebudu. S dnešní dobou, kdy je většina dětí u počítačů, tak si myslím reálně, že gaming půjde furt nahoru a sportovců jako takových bude ubývat. Spoustu talentů, kteří by například mohli hrát fotbal, hokej nebo tenis u těch počítačů ztratíme, což je strašná škoda. Obzvlášť pro nás jako ČR, kde nemáme takový výběr jako ostatní země. Myslím si, že i proto poslední dobou zaostáváme v normálních a největších sportech jako jsou fotbal a hokej. U tenistů u chlapů už také nemáme takový výběr jako dřív. Drží nám to pouze holky. 
Myslíš, že vůbec někdy bude u nás hraní na takové úrovni, že tu budou domy pro hráče, profesionální smlouvy běžnou věcí a turnaje například na úrovni Majoru v CS:GO?
To je takový sen hráčů, který u nás v nejbližší době určitě nenastane. Muselo by se změnit hodně věcí jako propagace gamingu jako takového. Museli by přijít partneři a sponzoři, kteří by byli schopni turnaje nebo hráče dotovat. Je to jedno s druhým. U nás v ČR je to zatím na bodu 0. My jako organizace máme skutečně velké plány. Nicméně nebudeme předbíhat. 
Řekni nám ještě, jak si zatím spokojený se svou cestou profesionálního fotbalisty? Na jaký svůj gól zatím vzpomínáš nejradši?
Každý rok dělám a na sobě pociťuji určitý progres což je to nejdůležitější. Jsem zdravý což je taky ohromně důležité. Budu se furt snažit a makat dokud to půjde. Nicméně do budoucna nevidí nikdo. Nevíte, co bude zítra natož za rok. První gól v Serii A na stadionu Juventusu rozhodně nezapomenu. 
Já ti za fanoušky e-sportu a fotbalu děkuju za všechny tvoje odpovědi.
Děkuji za rozhovor.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama