RTX 3070 Ti a Ryzen 9 v kompaktním balení, Asus ROG Flow X16 překvapí hráče svými rozměry
Partnerský obsah Článek RTX 3070 Ti a Ryzen 9 v kompaktním balení, Asus ROG Flow X16 překvapí hráče svými rozměry

RTX 3070 Ti a Ryzen 9 v kompaktním balení, Asus ROG Flow X16 překvapí hráče svými rozměry

Jarmil Černý

Jarmil Černý

3. 8. 2022 17:30

Nový ROG Flow X16 je nejnovějším přírůstkem v mladé rodině Flow notebooků.

Reklama

Herní rodina ROG se před nedávnem rozrostla o notebooky a tableto Flow. Do malého těla Asus vždy vměstná osvědčený silný procesor, skvělý displej a výkonnější grafiku si musíte připojit externě. Flow X16 tento recept malinko mění a už v základu získáte až RTX 3070 Ti.

V případě nejnovějšího Flow X16 nejde o velmi malý notebook. Naopak úhlopříčka 16 palců míří mezi rozměrnější stroje. Herní dělo, které si v rodině ROG Flow klade za cíl... co? Kombinaci moderního dotykového notebooku s RGB podsvícením a výkonným hardwarem? Jde tak trochu o unikát, nejen v rodině Flow, proto se na stroj podíváme podrobněji.

Sluší se říci, že jde o mou první recenzi notebooku a důvod je celkem nasnadě: letní prázdniny a „jste šestý v pořadí“. Super, že se na mě dostalo zde a nikoliv, když volám na zákaznickou linku.

Pokusím se vám, vážení čtenáři, tedy co nejvíce přiblížit několik týdnů užívání spíše slovy člověka než horou čísel, byť jsou mi, jako statistikovi, čísla blízká také. Důvod je prostý: nemám možnost příliš porovnávat s historií stranou výsledků jiných. Nejedná se, prosím pěkně, o omluvu (to bych raději úplně odmítl, že jo), jakožto o popis toho, co můžete od článku jako pravidelní čtenáři čekat (a co naopak nečekat).

A jak tedy vlastně tenhle krasavec vypadá?

RTX 3070 Ti a Ryzen 9 v kompaktním balení, Asus ROG Flow X16 překvapí hráče svými rozměry

Parametry aneb co čekat

Jádrem a mozkem celého stroje je procesor Ryzen 9 6900HS s 8 jádry a 16 vlákny. Základní takt je nastaven na 3,3 GHz a boost až na 4,9 GHz. Spolu s Ryzenem dostanete také integrovanou grafiku Radeon 680M, která pro jakékoliv běžné účely více než dostačuje. Pro to neběžné, čti herní, nasazení je tu Nvidia Geforce RTX 3070 Ti s 8 GB VRAM a TDP 125 W. TDP procesoru je nastaveno na 35 W, počítat můžete i s 32 GB paměti DDR5 běžícími na 4800 MHz. Soupisku vnitřností doplňuje disk NVMe Micron 3400 o kapacitě 1 TB připojený přes PCIe 4.0.

RTX 3070 Ti a Ryzen 9 v kompaktním balení, Asus ROG Flow X16 překvapí hráče svými rozměry

Co se týče zevnějšku, ROG Flow X16 je, jak název napovídá, vybavený 16palcovým displejem s rozlišením QHD 16:10 (2560 × 1600 bodů) s podsvícením mini LED, které nabízí 512 zón podsvícení a s tím i výrazně lepší kontrast třeba u obsahu v HDR. To celé s maximální obnovovací frekvencí 165 Hz. A specialita? Celý displej je dotykový. Vaše/moje ušmudlané ruce od lineckého pečiva tak můžete zvěčnit na displeji svého nového notebooku! 

Ironie stranou, velmi rychle se na to zvyká, nicméně při herní činnosti to moc dobře nevyužijete. Specialitou ROG Flow X16 je otočný displej. V kombinaci s dotykovou obrazovkou a Windows 11 se tak ze zařízení stane vcelku efektivní tablet. Efektivní jen do té míry, že notebook váží 2,18 kilogramu, tudíž se s ním nebudete jen tak producírovat jako s běžným tabletem. Na příjemné posezení u filmu či seriálu je to však výrazně lepší forma zážitku než klasicky položený stroj. Samotný displej vám sice v takové chvíli bude blokovat zvuk z reproduktorů, očekávat od lehkého notebooku domácí studio ale nepovažuji za realistický cíl.

RTX 3070 Ti a Ryzen 9 v kompaktním balení, Asus ROG Flow X16 překvapí hráče svými rozměry

Periferie můžete připojit přes dva klasické porty USB–A, dva USB-C (jeden z nich zvládne i 100W nabíjení), jedno HDMI 2.0 a jeden starý dobrý audio-jack. Našlo se místo i na čtečku karet microSD. Bohužel chybí port RJ-45, pro připojení do sítě kabelem budete tudíž potřebovat dokovací stanici či adaptér do USB. To je nicméně drobnost. Prostým porovnáním s předchozími modely zjistíme, že se jedná o standardní výbavu high-end notebooků od Asusu, nijak dramaticky nevybočující z řady.

RTX 3070 Ti a Ryzen 9 v kompaktním balení, Asus ROG Flow X16 překvapí hráče svými rozměry

Konstrukčně je notebook vyřešen kvalitně, byť mám své výhrady, o nich se rozepíši na následujících stránkách. Klávesnice je podsvícená, nikoliv však individuálně pod každou klávesou, ale pouze zónově. S užitečnou synchronizací RGB ve hrách tedy úplně počítat nemůžete. Svůj účel ale plní dobře a ve tmě na klávesy rozhodně uvidíte, třeba oranžově. U takto velkého notebooku trochu zarazí (a mě osobně zamrzí) absence numpadu. 

Obří touchpad raději komentovat nebudu, neb bych musel používat nemístné výrazy. Napíšu k němu jen to, že je velký až příliš. Občas se o něj při psaní otřete dlaněmi, jenže touchpad správně nerozeznával, že jsem si o něj jen opřel ruce a nechci pohybovat kurzorem. Během psaní jsem tak občas klikal někam, kam jsem nechtěl a bylo jej lepší vypnout. Ale detekce dlaní je spíš záležitost softwaru než hardwaru.

Píseň ledu a ohně aneb chlazení a zvuk

Čím začít? Nabíječkou. Tu s sebou budete totiž tahat vždycky. Přestože má notebook relativně solidní výdrž na integrovanou grafiku, bez oné skoro kilové cihličky se neobejdete; při plném jasu vydržel notebook přehrávat video cca čtyři hodiny a při běžné práci nějakých pět hodin, jenže tento model si nikdo kvůli zadávání dat do Excelu kupovat nebude. Jasně, můžete snížit jas displeje a vymáčknete z toho další dvě až tři hodiny navíc, jenže u her je to jiné kafe.

Vroucí kafe, chcete-li.

Není ani potřeba zevrubně rozebírat, že výdrž notebooku při zaplém Cyberpunku je o něco méně než hodinka. 240W nabíječka je tedy vaším stálým společníkem a z ROG Flow X16 činí spíše zařízení, které občas přesunete z místa na místo než notebook, který si vezmete na balkon či někam jinam v bytě/domě několikrát denně. To je samozřejmě dáno i jeho velikostí a hmotností. Nu, a proč vroucí kafe? Pro ilustraci přikládám screenshot z Armoury Crate, Asus aplikace na nejrůznější nastavení, během jednoho z benchmarků (teplota v místnosti byla cca 24 °C).

Při šikovném položení pánvičky bych se nebál říci, že si můžete skrze „plnej knédl“ ohřát vajíčka. Jak ty z Lidlu, tak v případě pánů ta jejich, máte-li notebook na kolenou. Po krátké chvíli v plné zátěži začne být spodní strana velmi nepříjemně horká a po delší chvíli se dočkáte podobného jevu i na straně horní, tj. klávesnici. V zimě se tedy notebookem spolehlivě zahřejete, což se v dnešní době šetření určitě bude hodit!

RTX 3070 Ti a Ryzen 9 v kompaktním balení, Asus ROG Flow X16 překvapí hráče svými rozměry

Předchozí řádky ale nejsou kritika specificky tohoto modelu, jedná se obecný neduh prakticky všech herních notebooků daný prostým faktem, že výkonný hardware si bere mnoho wattů a kvůli tomu také vytváří solidní množství tepla. ROG Flow X16 je vzhledem ke svým vnitřnostem stále relativně tenký stroj a nepočítá se s tím, že byste na něm „gamesili“ na gauči, pokud tento gauč není v iglú. Stejně tak je tomu u naprosté většiny, ne-li všech herních strojů podobného ražení.

Za poněkud nešťastné ale považuji vyvedení výdechů chlazení do pravé části, kde většina uživatelů bude mít myš. Vyhřátý vzduch vám v tu chvíli fouká na ruku a není to nic příjemného. Pokud jde o zvukovou, resp. „zvukově-otravnou“ část zážitku, tj. větrání, nekoná se žádný zázrak ani žádné zklamání: větráčky při plném výkonu jsou jednoduše hlasité. 

Reproduktory je sice přehluší, nejlepší volbou budou ale sluchátka. Při testování byla v tiché místnosti hlasitost větráků velmi vysoká, takže na gaming na meetingu v práci či na přednášce ve škole bych raději zapomněl, protože to vaši kolegové okamžitě poznají.

Syntetické testy a přesuny energií

Nejdříve se pojďmě podívat na výkon CPU a HDD a následně jukneme i na herní testy. Jak jsem avizoval, zde očekávejte spíše popis nežli hromadu srovnání, neboť nemám k dispozici vlastní databázi výsledků.

Výsledky SSD najdete níže. Ačkoliv je výkon více než dostatečný, vzhledem k zapojení přes PCIe 4.0 jsem rychlostmi spíše zklamán. Jasně, ono málokdy při takovýchto rychlostech narazíte na nějaký problém, přesto jsou to čísla, která bych očekával spíše u disků pro PCIe 3.0 a nikoliv u nového standardu.

RTX 3070 Ti a Ryzen 9 v kompaktním balení, Asus ROG Flow X16 překvapí hráče svými rozměry

Procesor samotný je výkonný až až. Pro porovnání s některými konkurenty je možné nahlédnout do recenze od Z. Obermaiera, kde najdete přehledné tabulky mnoha benchmarků. Nás však zajímá zde přítomný Ryzen 9, že? Samotný procesor se na avizovaný boost clock 4,9 GHz dostane zřídkakdy, resp. minimálně dle sledovaných hodnot v Armoury Crate. Reálný boost clock osciloval mezi 4,4 GHz a 4,6 GHz. 

Z benchmarků, které byly provedeny, se sluší zmínit následující skóre:

  • 3DMark CPU – 7150 (více je lépe)
  • 3DMark Port Royal – 6248 (více je lépe)
  • 3DMark Time Spy GPU – 10386 (více je lépe)
  • 3DMark Time Spy CPU – 9387 (více je lépe)
  • Corona – 98 sekund (méně je lépe)

Fakticky jde zlepšit výkon v aplikacích náročných na CPU celkem snadno: pošlete mu jednoduše více šťávy. Podobně jako jiné notebooky podobného ražení se celý stroj dělí o celkové TDP systému a vlastně tak trochu ovládáte vesmírnou loď ve Star Treku. Jen namísto přesměrování energie „do štítů“ přesměrujete energii do jádra. Jasně, nejedná se o přesměrování jako takové, jen posunete horní hranici limitu, ale sakra, kdo nechtěl někdy říct takový rozkaz? Tedy říct… kliknout na posunovátko v software. Ale to je detail.

Osobně považuji nasazení Ryzenu 9 za trochu přehnané, podobně jako u strojů konkurence nasazení Core i9. Nikoliv, že by ubíral na výkonu, to naopak, jen se stále jedná primárně o herní stroj a aplikace výrazně náročnější na CPU, ať již se jedná o rendering videa či podobné, nebudou primárním důvodem jeho koupě ani užívání. O to více, že podobné čipy jsou a budou limitovány právě fyzikálními omezeními vyplývajícími z TDP, resp. TDP vyplývajícím z fyzické konstrukce notebooku a schopnosti ho uchladit.

A co ty hry, pane předsedo?

Konečně to hlavní. Spousta balastu okolo, já chci hlavně vědět, jak na tom frčí ty gamesy, ne? Jasně, jasně, chápu. Je to přece jen herní notebook a vynechat testy her by byla svatokrádež. Opět tedy více popisně než číselně, tentokráte ve vybrané trojici Cyberpunk 2077, Crysis: Remastered a Microsoft Flight Simulator.

3070 Ti s 8GB RAM je, řekněme, „zvláštní“ model. Pro běžné 1080p hraní je to výrazně víc než dostačující grafika, za normálních (desktopových) okolností je velmi solidně schopna utáhnout 1440p. Problémy přicházejí až s 4K, kde jednak samotný výkon už dosahuje limitu a jednak se přece jen o slovo přihlásí „pouhých“ 8 GB VRAM. V její mobilní verzi vstupuje do hry ještě jeden parametr: TDP 125W. Zatímco běžná karta je schopna papat klidně i přes 250W v plné zátěži, zde přítomná mobilní varianta je oproti tomu nutná paběrkovat s polovičním přísunem tekutin. 

Mobilní RTX 3070 Ti využívá stejný čip GA104, ale kvůli snížení spotřeby má nižší takty a je kombinovaná s úspornějšími pamětmi GDDR6 na 14 Gb/s namísto GDDR6X na 19 Gb/s. A mobilní verze čipu má o trochu horší parametry než stolní protějšek – aktivních je jen 5888 stream procesorů (desktopová verze má 6144) a 184 texturovacích jednotek (oproti 192). Obě varianty pak mají 96 rasterizačních jednotek a 256b paměťovou sběrnici.

Jak se jí s těmito omezeními ve hrách daří?

Nejdříve Cyberpunk. Dejme pro tuto chvíli stranou nyní již notoricky známou špatnou optimalizaci titulu (hele, furt na tom budete líp než u AMD, kde čekám na FSR 2.0 jako na Boží smilování…) a podívejme se na výsledky benchmarku: při rozlišení 2560 × 1600 se nad hranici 60 fps, kterou osobně považuji stále za takový svatý grál hraní, dostalo (při ultra grafickém nastavení) jen nastavení s DLSS „Ultra Performance“, přičemž plně zaplý Ray Tracing vs. vyplé RT odlesky znamenaly rozdíl 10 fps (74 vs 64). 

Subjektivně mi přišla na koukání příjemnější varianta snížení rozlišení na 1920 × 1200, nastavení DLSS na „Balanced“ a všechno, všecičko na maximum. V takovém případě benchmark hlásil 61 fps a hustota obrazových bodů je dost vysoká na to, abych z běžné vzdálenosti poznal nějaký rozdíl.

Crysis. Před celou jednou dekádou to byl test, zda vám grafika neshoří a Remastered verze funguje úplně stejně. CryTek se činil a svůj engine optimalizoval tak, že nefunguje skoro nikde a na ničem a je radost na něm testovat, co všechno karta nezvládne. K mému velkému potěšení je přítomen i benchmark, který jsem samozřejmě využili. Výsledek? Rozlišení 2560 × 1440 utáhne 3070 Ti na vysoké detaily i „Can it run Crysis“ Ray Tracing nad 60 FPS. Při snížení rozlišení na 1920 × 1080 se dostanete dokonce nad 90 fps. Zapnutí „Can it run Crysis“ úrovně grafických detailů ovšem celou scenérii změní a nedostanete se nikde pořádně nad 30 fps. S podobným výsledkem ale můžete počítat u jakékoliv mobilní verze grafické karty právě kvůli výše zmíněnému TDP. 

Kontroloval jsem, zda to není způsobeno některým z nastavení v Nvidia Control panelu, ale stejná čísla (tj. maximálně 30 FPS) se ukazovala, i když jsem povypínal vše, co tato historická relikvie ovládání dovolí.

U Microsoft Flight Simulator jsem zvolil průlety na New Yorkem a Rio de Janeirem jako městskými oblastmi a Mount Everestem a Bora Bora jako nezalidněnými. Vše na maximální rozlišení. Nastavení jde od nejvyššího k nejnižšímu:

Scéna Maxed out Ultra High End Medium Low End
Město 20 45 55 65 75
Příroda 40 50 60 80 100

Se snižující  se úrovní detailů ale dochází k výrazné ztrátě kvality: zatímco na maximální nastavení jsou vaším nepřítelem atmosférické efekty, které jsou schopny způsobit občasný framefreeze, na tu nejnižší zase koukáte na prázdnou zelenou půdu, kde občas „vyškočí“ budova. Podle stejné logiky jako v předchozích případech tedy nemůžu doporučit svištět na „plnej knedík“, jak bylo zmíněno dříve, ale např. na high, kde se pohybujete kolem oněch příjemných 60 fps.

Proč tedy 165 Hz monitor? Z jednoho prostého důvodu: kompetitivní střílečky. ROG Flow X16 s RTX 3070 Ti jednoduše nemůže nahradit plnohodnotný desktop na nové, moderní a náročné herní tituly, ale starého dobrého „kántra“ tam pofrčíte opravdu na maximum. Pro všechny ostatní účely můžete údaj o maximální obnovovací frekvenci obrazovky vesele ignorovat. V případě her samozřejmě.

Závěr a hodnocení

Můžeme tedy ROG Flow X16 něco vytknout? Můžeme. A uděláme to tady a teď. Jen tedy vymyslet, co… no… možná… Horko. Jo. Horko. Venku je horko. Teda vlastně, i notebooku je horko. Přes 90 °C je přece jen trochu hodně na položení notebooku na kolena. Rozhodně doporučuji pořídit buďto chladicí podložku, pokud budete mít Flow X16 stacionárně, anebo nějaký „podsedák“ pro notebooky, pokud s ním budete pracovat jinde než na stole (a třeba na něm psát tak, jako teď já, kdy už po chvíli cítím teplo na kolenou).

Výběr grafiky kritizovat moc nemohu, ta je adekvátní. Výběr použitého procesoru už je vzhledem k omezením TDP trochu na pováženou a rozhodně se dalo ušetřit. Ryzen 9 tady moc využití nenajde, dokonce i ve Flight Simulatoru byl hlavní bottleneck grafický čip. K dispozici jsou i levnější varianty se slabším procesorem a horší grafikou, po kterých bych sáhl spíše. Na notebooku se skvěle píše, zdvih kláves je ideální, velmi mě ale mizí absence numpadu. Obří touchpad bez tlačítek bych nejradši neviděl a rád jej vyměnil za menší.

RTX 3070 Ti a Ryzen 9 v kompaktním balení, Asus ROG Flow X16 překvapí hráče svými rozměry

Displej je velmi kvalitní a málem bych zapomněl: umí i HDR! Barvy jsou pak o něco uvěřitelnější. Rozlišení je ale opět trochu nadnesené: RTX 3070 Ti v mobilní verzi jednoduše současné hry v jeho nativním rozlišení na maximální detaily nestíhá a pokud si budete chtít užít pěkný vizuální zážitek, rozlišení budete muset snížit, nebo využít DLSS tam, kde to jde. 165 Hz tak najde využití vysloveně při starších FPS (či u Doom Eternal, který reálně spustíte i na kalkulačce – od id Software by se mohl kdekdo učit). Armoury Crate je příjemný doplněk a sám jsem byl překvapen, co všechno tam lze nastavit.

Asus představil skvělý notebook, který se snaží rozkročit až do příliš mnoha oblastí. Tomu odpovídá i výsledná cena, kde platíte za někdy až přehnané parametry (viz výše). Doporučená cena tohoto nejvýkonnějšího modelu je 73 990 korun českých. Pokud vás tato částka neodradí, můžu z vlastní zkušenosti potvrdit, že na běžnou práci je dotykový displej něco, co bych chtěl mít na každém notebooku, avšak horká kolena bych klidně oželel. 

To první ROG Flow X16 nabízí, to druhé pak dodávají všechny herní notebooky na trhu grátis. Zde k tomu dostanete super doplněk v podobě režimu „tabletu“, s kterým se ty seriály a filmy sledují přece jen lépe.

Celkově jde o povedený stroj. Snad jen výše zmíněná poznámka: pokud bude v nižší konfiguraci, volil bych určitě tu.

Recenze byla s dovolením převzata z webu PCTuning.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama