Sony odhalilo hardware PlayStation 5, je pomalejší než nový Xbox
Technologie Článek Sony odhalilo hardware PlayStation 5, je pomalejší než nový Xbox

Sony odhalilo hardware PlayStation 5, je pomalejší než nový Xbox

Filip Němeček

Filip Němeček

19. 3. 2020 16:28

Specifikace jsou jinak dost podobné.

Reklama

Krátce po tom, co Microsoft detailně odhalil specifikace chystaného Xbox Series X, představilo Sony svoji novou konzoli formou livestreamu. Poněkud nešťastný byl fakt, že firma správně nenastavila očekávání a hráči, kteří třeba čekali na představení podoby konzole, tak byli zklamaní.

Místo toho Mark Cerny do podrobna technicky mluvil o samotné architektuře. Každopádně víme, že použití AMD Ryzen čip dostal osm jader a ty tikají až frekvencí 3,5 GHz. Paměti je 16 GB a je typu GDDR6.

Grafická karta je rovněž založena na AMD RDN2, jako Xbox Series X, nabízí akceleraci pro ray-tracing a 36 výpočetních jednotek s frekvencí až 2,23 GHz. Xbox jich má více, ale jsou taktované na 1,825 GHz. Celkově to znamená výkon asi 10,28 TFLOPS, což je hodně, jenže nový Xbox Series X nabídne 12 TFLOPS. 

Multiplatformní hry by mohly mít podstatný náskok podobně, jako tomu bylo u PlayStation 4 a Xbox One. PlayStation 4 má pro představu výkon 1,84 TFLOPS, takže nový Xbox bude “o PlayStation 4” výkonnější než PlayStation 5.

Sony se dále pochlubilo vlastním SSD s kapacitou 825 GB a rychlostí čtení až 5,5 GB/s. Stejně tak se můžeme těšit na pokročilé 3D audio označované jako Tempest.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama