Staré tituly od Rockstaru obsahují soubory z cracknutých verzí, které je rozbíjí
i Zdroj: https://www.mobygames.com/game/11164/manhunt/promo/group-4128/image-50542/
Gaming Manhunt Článek Staré tituly od Rockstaru obsahují soubory z cracknutých verzí, které je rozbíjí

Staré tituly od Rockstaru obsahují soubory z cracknutých verzí, které je rozbíjí

Adam Němec

Adam Němec

11. 9. 2023 15:20

Není žádným tajemstvím, že se Rockstar Games o své starší tituly nestará úplně nejlépe, často jsou zabugované, vysoké FPS je rozbíjejí úplně a někdy ani nejdou rozjet v širokoúhlém rozlišení, nedávno ovšem na povrch vyplula velmi zajímavá novinka, v oficiálních verzích některých titulů od Rockstaru totiž můžete najít soubory z cracknutých verzí.

Reklama

Pokud jste fanoušky titulů od Rockstar Games a zajímate se o jejich starší díla, pravděpodobně jste v minulosti zaregistrovali YouTube kanál Vadim M, ten se na tyto hry zaměřuje, specificky se zaměřuje na změny v různých verzích, smazaný obsah, ale také protipirátskou ochranu. 

Nejnovější video tohoto kanálu se zaměřuje na hru Manhunt z roku 2003 a její protipirátskou ochranu, v tomto videu se můžeme dozvědět, že protipirátská ochrana plně funguje v legitimně koupených verzích Manhuntu. Jedna z vrstev protipirátské ochrany totiž závisí na přítomnosti disku v mechanice PC, což by u digitální verze nebylo možné, Rockstar to ovšem úplně nedomyslel a použil verzi cracku, která na moderních operačních systémech neobchází vrstvu druhou, která hru úmyslně rozbíjí pokud první vrstva selže.

Momentálně víme, že se cracknuté soubory nachází u dvou titulů Max Payne 2 a Manhunt. Specificky se jedná o soubory .exe, ve kterých bylo po otevření souborů v hexadecimálním editoru, který umožňuje úpravu dat v těchto souborech, možno nalézt podpisy pirátských skupin Myth a Razor 1911, které byly v éře Windows XP jedněmi z největších skupin zaměřených na crackování her. Rockstar sice tyto soubory v minulosti přejmenoval, ale ve složkách obou her se stále nachází pod názvy testapp.exe

A proč se vůbec k tomuto kroku Rockstar rozhodl? Důvod je velmi jednoduchý, všechny starší tituly od Rockstaru obsahují dvě vrstvy ochrany, tak zvanou Copy Protection a Crack Protection. Copy Protection fungovala pomocí systému SecuROM od Sony, který zabránil hře ve spuštění, pokud jste neměli v mechanice disk. 
Crack Protection zakročila v případě, že se hru podařilo spustit i bez disku a celým jejím účelem je zhoršit pirátům zážitek ze hry tím, že ji úmyslně rozbije. Rockstar se tak rozhodl, že namísto vytvoření způsobu, jak protipirátskou ochranu plnohodnotně obejít pro digitální vydání, prostě vezme soubory od pirátů.

Tato taktika ovšem přinesla problém, cracknuté .exe soubory v adresářích hry sice obkračují ochranu SecuROM, ale kvůli chybě v kódu na moderních OS již neobejdou Crack Protection, což zapříčiňuje, že se legitimní kopie ze Steamu nebo Rockstar Launcheru chovají, jako kdybyste je amatérsky cracknuli. Pokud by se vám ovšem podařilo verzi ze Steamu spustit na Windows XP, hra bude fungovat bezchybně.

No a jak taková Crack Protection vypadá? Zabředávat do všeho, co druhá vrstva protipirátské ochrany způsobuje by bylo na dlouho, přece jen samotné video má přes 50 minut. Vše si tedy projdeme ve zkratce. Prvním a také nejsnáze spustitelným “bugem” který protipirátská ochrana způsobuje, a také hlavním důvodem, proč lidé hru refundují je, že se během vašeho hraní hry mohou otevřit pouze jedny dveře a aby toho nebylo málo, tak první dveře ve hře může otevřít NPC dříve, než k nim vůbec dojdete. Pokud by se vám i tak přes dveře podařilo dostat hned na vás čeká další past v podobě lékárničky, která prostě shodí hru. Další způsoby ochrany zahrnují například načítání prázdných levelů, mizející munici, rozbitý systém ukládání, ale také třeba to, že vám hra po 15 minutách od načtení savu, nebo po 5 zabitích úderem do hlavy prostě vypne detekci klávesnice a myši.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama