Streameři pomáhají Turecku, darovali desítky tisíc dolarů
Zajímavosti Článek Streameři pomáhají Turecku, darovali desítky tisíc dolarů

Streameři pomáhají Turecku, darovali desítky tisíc dolarů

Adam Král

Adam Král

7. 2. 2023 16:40

Sbírku uspořádal Hasan a přidaly se další tváře scény.

Reklama

Několik dnů zpět jsme informovali o českém tvůrci Agraelovi, který dokázal vybrat 280 000 korun na charitu s pomocí své komunity. Obrovská charitativní akce se momentálně pořádá i ve světě, a to na pomoc Turecku. To bylo v posledních dnech zasaženo silným zemětřesením. Kromě klasických darů se rozhodl ruku k dílu přiložit streamer na Twitchi Hasan “HasanAbi” Piker.

Hasan je původem z Turecka, a tak cítil jistou povinnost, pomoci své domovině. Během jediného dne tak založil sbírku na platformě softgiving a stal se tím, kdo bude vybírat a posílat peníze. Všechen výdělek se pak rozdělí mezi charitativní organizace CARE Turkey, CARE Syria a AKUT & Ahbap. Tvůrce tento krok vysvětlil tím, že hledal cesty, aby peníze nešly do rukou turecké vlády, která by je mohla zneužít. Dary se jen hrnou, přičemž králem je sám Hasan, který daroval 25 000 dolarů. Za ním najdeme taková jména jako Ludwig, Valkyrae či iShowSpeed.

V době psaní článku na účtu fundraisera sedí 637 561 dolarů, které poputují na potřebné místo. Podle turecké vlády je pohřešováno 5 000 obyvatel, přičemž 24 000 čeká na svou záchranu v nelidských podmínkách či pod sutinami domů, které se zřítily. Těch bylo ostatně více, než 5 500.

Pomáhá se i z Česka. Majitel platformy Seznam.cz, Ivo Lukačovič, oznámil, že daroval 3 miliony korun na humanitární pomoc. Je tak pouze otázkou, kolik dalších lidí ještě nabídne svou pomoc.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama