Subjektivně: Pandořin loot box byl otevřen a není cesty zpět
Gaming Článek Subjektivně: Pandořin loot box byl otevřen a není cesty zpět

Subjektivně: Pandořin loot box byl otevřen a není cesty zpět

Filip Němeček

Filip Němeček

9. 11. 2017 19:51

Někde je to Supply Crate, jinde Battlepack, Loot Box či Battlechest, ale to hlavní mají společné...

Reklama

Subjektivně: Pandořin loot box byl otevřen a není cesty zpět


Subjektivně v titulku znamená, že jde o subjektivní pohled autora, který může mít k objektivitě hodně daleko. Text tak berte jako zamyšlení a názor než sbírku faktů. Cílem je nabídnout specifický pohled na svět a případně rozpoutat (slušnou) diskuzi.


Někde je to Supply Crate, jinde Battlepack, Loot Box či Battlechest, ale to hlavní mají společné. Získat je můžete za skutečné peníze a nevíte, co vlastně dostanete.

Byť tato forma mikrotransakcí není horkou novinkou, tak se v poslední době dost rozmohla a další vývoj ukazuje, že nás čeká ještě “hodně srandy”. Nejdřív se pojďme podívat na to, jak loot boxy mohou v budoucnu měnit hry. Nedávno jsme tu měli zavření studia Visceral Games a přeorientování vyvíjené Star Wars hry na více otevřený svět a potenciálně multiplayer. Proč najednou takové hrr do otevřených světů? Protože v nich hráče můžete udržet desítky hodin (klidně v singleplayeru) a projde vám repetitivní obsah. No a samozřejmě je mnohem více prostoru, kam vrazit nějakou tu monetizaci. Star Wars hru od Visceral jsem zvolil jako příklad, protože jde o relativní novinku. Samozřejmě není zdaleka jediná.

Mikrotransakce jako urychlení hraní

Bedny se vývojáři rozhodli přidat i do některých novinek na trhu – třeba do Shadow of War, pokračování oceňovaného Shadow of Mordor. Vlna kritiky vývojáře neodradila, zkusili ale rozhodnutí zdůvodnit. Mikrotransakce podle nich jsou hlavně pro hráče, kteří si chtějí hraní urychlit, protože je třeba zajímá hlavní děj a ne hromada obsahu okolo. Recenze si často všímaly, že je Shadow of War skutečně obsahem nafouknutý a nemusí jít nutně o pozitivum. Sice můžete ve hře bojovat stovku hodin na jeden průchod, ale opravdu chcete pořád dělat ty stejné činnosti? Vidíte ten konflikt zájmů? Vývojáři nyní mají důvod, abyste za každou cenu hráli co nejdéle a ideálně bylo třeba cítit, že by nějaká ta mikrotransakce skutečně pomohla.

Subjektivně: Pandořin loot box byl otevřen a není cesty zpět

Otevřené světy kvůli mikrotransakcím?

U singleplayer hry sice můžete snadno říct, že budete loot boxy prostě ignorovat a hrát bez nich. Stále to ale může znamenat, že ve hře strávíte ne zrovna záživných extra deset hodin, než v případě kdy, by koncept mikrotransakcí vůbec neexistoval. Navíc lze vidět posun směrem k otevřeným světům, což může být dvakrát do roka fajn, ale hrát takto dlouze celou hru? Osobně mi více vyhovují kousky, které lze dohrát v rozpětí 7-20 hodin s tím, že jde o pohlcující příběh a hra vás nezdržuje nudnými vedlejšími úkoly. Právě v tomto směru mám velké obavy, aby tradiční příběhové hry úplně nezmizely, už teď jsou na ústupu. Nehledě na to, že otevřený svět a vedlejší úkoly dost překáží příběhu. Váš hrdina má za úkol odvrátit nezměrnou katastrofu a místo vynaložení všech sil pro tento úkol, plní hromadu nedůležitých drobností...

Subjektivně: Pandořin loot box byl otevřen a není cesty zpět

Horší už je to v případě multiplayeru. Můžete mikrotransakce ignorovat jak chcete, ale pořád vás ovlivní, protože je mohou mít koupené ostatní hráči. Naštěstí zatím většina her volí pouze skiny a další kosmetické blbůstky. Proč si prostě nemůžete koupit váš vysněný skin pro oblíbenou postavu a tím skončit? Protože byste přece zaplatili pouze jednou, náhoda vás ale může donutit zaplatit klidně 100x.

Veteráni budou mít výhodu v nasbíraných vylepšení

Přelomovou hrou bude Star Wars: Battlefront II. Zde z místní obdoby loot booxů získáváte pasivní bonusy nebo třeba speciální schopnosti. Nic na celé situaci nemění fakt, že ty úplně nej věci nepůjdou koupit. Zase bude rozhodovat náhoda. Místo střílečky, kde mají všichni podobné šance (v Battlefield sice trvá odemknout zbraně, ale i ty první jsou normálně použitelné) se dostáváme do situace připomínající MMORPG. Veteráni budou mít kromě umu výhodu také v předmětech, které stihli časem nasbírat. Třeba o 15 % pomalejší přehřátí zbraně, rychlejší nabití granátu a tak podobně. Pokud tento systém projde, tak ho za rok můžeme vítat v hromadě dalších her. Půl roku po vydání budou mít nováčci smůlu, protože zkušení hráči stihli nasbírat silnou výbavu.

Poznámka: DICE a EA sice oznámili změny, ty jsou sice krokem správným směrem ale nezachraňují celou situaci.

Kdo za to může?

Je snadné označit konkrétní vývojáře/vydavatele za nenažrané kapitalisty. Neexistuje ale racionální důvod, proč by měly jako firmy s cílem zisku nechat ležet ladem potenciální peníze za prodej mikrotransakcí. Nehledě na to, že konkurence, která podobné praktiky provozuje, může jenom díky tomu utržit třeba o pětinu více z podobné hry a mít více peněz na další pokračování a tím získat konkurenční výhodu.

Jsou to tedy hloupí hráči, kteří kupují blbosti? Jasně, právě kvůli nim mikrotransakce existují a rozšiřují se. Každý si ale přece s penězi může dělat, co se mu zachce (pokud je to legální). Asi nikdo nemáme autoritu označovat, co je dobrá koupě a co ne. Snadno se dá najít hromada věcí, za které lidi utrácí a nikomu to už divné nepřijde. (Alkohol, parfémy, šperky, oblečení doplněné ve stejné fabrice o logo značky…) Navíc takové mikrotransakce mohou být pro spoustu hráčů vyloženě drobné.

Co s tím dělat?

No úplně na rovinu se obávám, že toho moc dělat nejde. Každopádně se můžete zaříct, že za mikrotransakce nikdy nezaplatíte a také podpořit hry, které je zatím nemají. Třeba dát při nákupu přednost singleplayerové hře bez mikrotransakcí a multiplayer s otevřeným světem koupit později ve slevě. Abych přispěl svou troškou do boje, tak jsem si pár dnů zpět objednal Nier: Automata a také koupil příběhové DLC pro Horizon Zero Dawn.

Subjektivně: Pandořin loot box byl otevřen a není cesty zpět

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama