Šest technologických vychytávek pro lepší spánek
i Zdroj: Grunex.com za použití AI Microsoft Copilot
Zajímavosti Článek Šest technologických vychytávek pro lepší spánek

Šest technologických vychytávek pro lepší spánek

Michal Komprda

Michal Komprda

10. 4. 2024 09:25

Nedostatek kvalitního spánku může mít negativní dopad na naše zdraví, pohodu a produktivitu. Naštěstí existuje řada technických vychytávek pro lepší spánek.

Reklama

Kvalitní spánek je pro naše zdraví a duševní pohodu nezbytný. Bohužel ne každý má to štěstí, že usne bez problémů a prospí celou noc klidně. Naštěstí existuje řada technických vychytávek, které nám s usínáním a lepším spánkem mohou pomoci.

Chytré budíky, lampičky a žárovky 

Světlo hraje klíčovou roli v našem spánkovém cyklu. Ovlivňuje naše přirozené 24hodinové biologické hodiny, které řídí načasování spánku a bdění. Tento rytmus, známý také jako cirkadiánní rytmus, je synchronizován s východ a západ slunce.

Když je venku světlo, naše tělo ví, že je čas být vzhůru. Světlo stimuluje produkci hormonů, jako je kortizol, který nám dodává energii a podporuje bdělost. Naopak tma signalizuje tělu, že je čas se připravit na spánek. Tma stimuluje produkci melatoninu, hormonu, který usnadňuje usínání a reguluje kvalitu spánku.

Rozšířené používání umělého světla po západu slunce však narušuje tento přirozený rytmus. Modré světlo vyzařované z obrazovek mobilních telefonů, počítačů a televizorů potlačuje produkci melatoninu a udržuje nás v bdělém stavu. To může vést k poruchám spánku, jako je nespavost.

Teplé světlo ze zapadajícího slunce naproti tomu může signalizovat tělu, že se blíží čas spánku. Proto je vhodné trávit čas venku před západem slunce a v interiéru používat tlumené a teplé světlo. Proto je pro dosažení kvalitního spánku je důležité dodržovat zdravé spánkové návyky a minimalizovat expozici modrému světlu před spaním.

Usínání můžete vylepšit pořízením speciálních žárovek s červeným světlem a nevystavovat se před spánkem modrému světlu. Dále můžete vylepšit i své probouzení pořízením budíku, který simuluje východ slunce a probudí Vás pozvolna.

Chytré budíky a lampičky umí postupně simulovat východ a západ slunce, čímž přirozeně regulují produkci melatoninu, hormonu spánku. Některé chytré budíky nabízí uklidňující zvuky, jako je šum moře, déšť nebo ptačí zpěv, které vám pomohou usnout. Chytré budíky a lampičky dokáží sledovat kvalitu vašeho spánku a poskytovat vám statistiky o tom, jak dlouho a jak kvalitně spíte.

Chytré matrace a polštáře

Chytré matrace a polštáře dokáží sledovat vaši polohu a pohyby během spánku a poskytovat vám statistiky o kvalitě vašeho spánku. Některé chytré matrace a polštáře umí regulovat teplotu, čímž zajišťují optimální prostředí pro spánek. Chytré polštáře dokonce mnohdy nabízí masážní funkci, která vám pomůže relaxovat a usnout.

Aplikace pro lepší spánek

Existuje mnoho aplikací, které vám pomohou s usínáním a spaním. Aplikace většinou dokáží sledovat kvalitu vašeho spánku a poskytovat vám statistiky o tom, jak dlouho a jak kvalitně spíte. Nabízí také relaxační techniky, jako je meditace a dýchací cvičení, které vám pomohou usnout. Některé aplikace dokonce nabízí kognitivně-behaviorální terapii. Ta vám pomůže změnit negativní myšlenkové vzorce, které brání spánku.

Brýle proti modrému světlu 

V dnešní době trávíme čím dál více času před obrazovkami elektronických zařízení, jako jsou počítače, tablety, chytré telefony a televize. Tyto obrazovky vyzařují modré světlo, které může mít negativní vliv na naše zdraví, včetně zraku. Modré světlo je viditelné světlo s krátkou vlnovou délkou a vysokou energií. Vyskytuje se v přirozeném denním světle, ale také v umělém osvětlení, jako jsou LED diody a obrazovky elektronických zařízení.

Negativní vlivy modrého světla:

  • Únava očí: Dlouhé sledování obrazovek může způsobovat únavu očí, suchost, pálení a podráždění.
  • Poruchy spánku: Modré světlo může potlačovat produkci melatoninu, hormonu spánku, a tím zhoršovat kvalitu spánku.
  • Degenerace makuly: Některé studie naznačují, že dlouhodobá expozice modrému světlu může přispívat k degeneraci makuly, což je onemocnění, které může vést k trvalé ztrátě zraku.

Brýle proti modrému světlu jsou speciálně navrženy tak, aby blokovaly škodlivé modré světlo z obrazovek elektronických zařízení. Tyto brýle obsahují speciální filtry, které absorbují modré světlo a chrání tak vaše oči.

Sluchátka s bílým šumem

V dnešní uspěchané a rušné době může být obtížné najít klid. Neustálý hluk z dopravy, staveb, sousedů a dalších rušivých elementů může narušovat náš spánek, produktivitu a celkovou pohodu. Řešením mohou být sluchátka s bílým šumem. Bílý šum je zvuk, který se skládá ze všech slyšitelných frekvencí s konstantní intenzitou. Zní jako syčení, šumění deště, šumění větru nebo statický šum z rádia.

Sluchátka s bílým šumem generují zvuk, který maskuje rušivé zvuky z okolí. Tímto způsobem "překrývají" nežádoucí hluk a usnadňují tak soustředění a relaxaci.

Bílý šum může blokovat rušivé zvuky a usnadnit usínání a klidný spánek a také maskovat hluk v kanceláři, kavárně nebo v letadle a usnadnit tak soustředění na práci nebo studium. Dokáže také uklidňovat mysl a snižovat stres a úzkost.

Čističky vzduchu a zvlhčovače

Čističky vzduchu a zvlhčovače zajistí v ložnici čistý a vlhký vzduch, který je pro spánek optimální. Čističky vzduchu a zvlhčovače jsou skvělým nástrojem pro zlepšení kvality ovzduší a vytvoření zdravějšího prostředí pro život.

Čističky vzduchu odstraňují z ovzduší škodlivé látky jako je prach, pyl, alergeny či výpary z chemikálií.

Zvlhčovače naopak dodávají do ovzduší vlhkost, což může zmírňovat příznaky respiračních onemocnění, jelikož suchý vzduch může zhoršovat příznaky rýmy, kašle a astmatu.  Suchý vzduch může také vysušovat sliznice dýchacích cest a očí, což může vést k podráždění a infekcím. Zvlhčování ovzduší pomáhá udržovat sliznice vlhké a zdravé. V poslední řadě může také chránit vaši pokožku a vlasy, které suchý vzduch vysušuje. To může zapříčinit svědění, podráždění či ekzémy.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama