Počítačové hry 90. let, na kterých jsme vyrostli. Hráli jste je všechny?
i Zdroj: Bethesda
Gaming Článek Počítačové hry 90. let, na kterých jsme vyrostli. Hráli jste je všechny?

Počítačové hry 90. let, na kterých jsme vyrostli. Hráli jste je všechny?

Josef Ventrča

Josef Ventrča

13. 1. 2024 12:05

Doom, Fallout nebo Tajemství oslího ostrova jsou jen zlomek z her, na kterých jsme v devadesátých letech vyrůstali. Zavzpomínejte si na hity, které se navždy zapsaly do herní historie i srdcí hráčů.

Reklama

Mnoho hráčů tvrdí, že v devadesátkách byla zlatá doba videoher. Vznikly tituly, které započaly nejen slavnou a oblíbenou sérii, ale byly i předchůdci dodnes oblíbených žánrů, například zběsilé střílečky z pohledu první osoby ve stylu Dooma, nebo real-time strategie jako Warcraft. Výborných her vzniklo mnoho, my jsme ale vybrali ty nejzásadnější, které jsme v dětství hráli nejčastěji. Vraťme se společně o třicet let a zavzpomínejme na hry, na kterých jsme vyrostli.

Doom (1993)

Nelze začít jinak než střílečkou, která se rozhodně zapsala do srdcí všech tehdejších hráčů. Kdo tvrdí, že ne, ten ji hraje dodnes. Doom byl průkopnickou first person střílečkou, ve které jsme likvidovali zástupy démonů. Revoluční pro titul bylo, že postavil základy a přinesl nový standard pro všechny následující střílečky, který fesměs funguje dodnes. Přestože se nejednalo o první střílečku svého druhu, mnozí Doom považují za otce žánru.

Tajemství oslího ostrova (1994)

České adventury rozhodně patří na seznam zásadních her během dětství v devadesátkách. Ačkoliv se nabízí i tituly jako Polda, Horké léto nebo Dračí historie, jednou z prvních však bylo Tajemství oslího ostrova. Výborná point and click adventura vznikla ve spolupráci s autorem komiksů a karikaturistou Jaroslavem Němečkem, od jehož tvorby se vývojáři také inspirovali. Hra si získala srdce hráčů nejen kresleným grafickým zpracováním, ale i jedinečným humorem a nevšedním světem.

Warcraft II: Tides of Darkness (1995)

Průkopníkem v žánru real-time strategií byl bezpochyby Warcraft II od Blizzardu, jelikož přinesl mnoho inovací, včetně lepší grafiky, hratelnosti a více strategických možností. Hra taky zdokonalila režim pro více hráčů a umožnila jim soutěžit online přes síť, což bylo v té době zcela přelomové. A ačkoliv se hrálo „pouze“ za lidi nebo orky, hodiny stráveného času u počítače nabízely uživatelům jedinečné zážitky.

Fallout (1997)

Temné postapokalyptické RPG zanechalo mnoho radostných vzpomínek. Sice tenhle oxymóron vyznívá zvláštně, ale je to tak. Pro mnohé se jednalo o první seznámení se světem her na hrdiny, kde hráči měli různé volby, kterými ovlivnili herní svět i dechberoucí příběh. Hra navíc nabízela více konců, což taky nebylo v té době zcela obvyklé. Dosud taky rádi vzpomínáme na temný humor, který pomohl vytvořit jedinečnou atmosféru. Mimochodem Fallout přinesl do herního světa nové myšlenky a postupy, které ovlivnily budoucí vývoj RPG her. Jeho dědictví lze vidět v mnoha moderních hrách, které staví na hlubokém příběhu, otevřeném světě a důrazu na hráčovu volbu.

Heroes of Might and Magic III (1999)

Tahová strategie, která nás chytla a nepustila dodnes. jedná se o nejlepší díl série Heroes of Might and Magic, a možná i celého žánru. To netvrdíme jen my, ale je to obecně uznávaný fakt, kterého titul dosáhl díky své komplexní hratelnosti, o níž se hovoří, jako o nekonečné. To potvrzuje i obrovská komunita fanoušků, která téměř 25 let od vydání stále hraje tento fantasy klenot, a do toho vytváří různé modifikace vylepšující, případně modernizující herní zážitek.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama