Umělá inteligence umí zpívat jako CzechCloud a má obří úspěch. Může ale jít o porušení zákona.
i Zdroj: Twitch: CzechCloud
Zajímavosti Článek Umělá inteligence umí zpívat jako CzechCloud a má obří úspěch. Může ale jít o porušení zákona.

Umělá inteligence umí zpívat jako CzechCloud a má obří úspěch. Může ale jít o porušení zákona.

Jarmil Černý

Jarmil Černý

1. 8. 2023 15:32

Populární český streamer CzechCloud, respektive jeho hlas, se stal hvězdou TikToku.

Reklama

Populární český streamer CzechCloud se stal hvězdou TikToku, sám pro to ale nemusel hnout ani prstem. Ve videích totiž nevystupuje streamer samotný, nýbrž pouze jeho hlas, na který byla vytrénována umělá inteligence.

Tvůrce Tik Tokového účtu CzechCoversAI naučil umělou inteligenci zpívat streamerovým hlasem díky jeho vlastním videím, kterých lze pochopitelně na platformách Youtube a Twitch najít stovky. Následně se pustil do vytváření coverů (cover či coververze je nová verze již dříve nahrané skladby pozn. red.) na ty nejznámější popové i tradiční české písničky, jako je třeba skladba Prodavač od Michala Tučného, úvodní znělka dětského seriálu Pokémon nebo kontroverzní skladbu Hafo od Frank Wild a Kafuu.

Jak se takový cover pomocí umělé inteligence tvoří nám prozradil sám autor tohoto populárního trendu. „Pro samotnou tvorbu i trénování se používá program s názvem RVC. Do tohoto programu se vloží nahrávka hlasu, ze kterého se za pomocí AI natrénuje model, který slouží k tvoření coverů,“ popisuje autor profilu CzechCoversAI, který si přeje zůstat v anonymitě. Sám se inspiroval v zahraničí: „Tento typ obsahu mě napadl, když jsem zahlédl video ze zahraničí, kde je tento typ videí už rozšířen,“ dodává.

Autor také uvádí, že jeho Tik Tokový profil není přímo vlastněn CzechCloudem. „Samotného streamera jsem nekontaktoval, není to žádná spolupráce, dělám to jen pro zábavu,“ uvedl exkluzivně pro Grunex.

Videa kromě Tik Toku vydává také na Youtube či Youtube Shorts. Největší oblibě se však těší právě na Tik Toku, kde mají v moment psaní tohoto článku už více jak dva miliony zhlédnutí. Nedávno se objevily i další účty s hlasy jiných českých internetových tvůrců. Účet AI Bombex například využívá hlasy českého streamera Agraela či youtuberky Sugar Denny. S novým trendem využívání umělé inteligence přichází také spoustu výzev, kterým musí moderní společnost čelit. Konkrétně generativní umělá inteligence často naráží na problémy s autorskými právy.

Jak se český právní systém dívá na napodobování či kopírování hlasů známých osobností prostřednictvím trénování umělé inteligence nám prozradil advokát JUDr. Jakub Šefrna z Chrenek, Toman, Kotrba advokátní kancelář spol. s.r.o., která vznikla jedinečnou fúzí dvou prestižních advokátních kanceláří. Třicetiletá tradice se tak spojila s moderním způsobem poskytování právních služeb. Díky dostatečnému počtu odborníků má kancelář tým specializující se na různé právní oblasti. Vedle tradičních oblastí trestního, obchodního, nemovitostního, zdravotnického a IT práva, v nichž je advokátní kancelář dlouhodobě oceňována, neustále rozšiřuje své zaměření dle aktuálního společenského vývoje, jako je například zaměření na právo kybernetické bezpečnosti.

„Ochranu hlasu, jakožto projev osobní povahy, zajišťuje právo na ochranu osobnosti zakotvené v občanském zákoníku. A je vcelku jedno, zda jde o hlas známého zpěváka, hollywoodského herce nebo běžného člověka. Pokud tedy někdo bez souhlasu zneužije cizí hlas a za pomocí AI vytvoří a publikuje vlastní obsah, porušuje tím zákon. Lhostejno, jaký ekonomický užitek mu to přinese.

Pokud by dokonce takový vlastní obsah vydával za dílo autora zneužitého hlasu, mohl by zasáhnout do autorských práv. Podobný případ se odehrál nedávno v USA, kde anonym nechal AI složit píseň Hearth on My Sleeve, která měla představovat skladbu Drake a The Weeknd. Po tlaku nahrávacích studií byla písnička ze streamovacích platforem stažena.“

 

JUDr. Jakub Šefrna, Foto: Chrenek, Toman, Kotrba advokátní kancelář spol. s r.o.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama