[Valorant] Shrnutí prvních tří dnů turnaje LOCK//IN
Esport Valorant Článek [Valorant] Shrnutí prvních tří dnů turnaje LOCK//IN

[Valorant] Shrnutí prvních tří dnů turnaje LOCK//IN

Nga Thi Nguyen

Nga Thi Nguyen

17. 2. 2023 11:57

Kdo se z úvodních zápasů Alpha skupiny probojoval dál?

Reklama

První mezinárodní turnaj Valorant Champions Tour 2023 je v plném proudu! Již od 13. února můžeme sledovat zápasy mezi partnerskými týmy Valorantu, které se konají před živým publikem v brazilském Sao Paulu. Spousta týmů mimo sezónu zásadně obměnila svou sestavu, a o to jsou klání mezi nimi mnohem zajímavější.

Formát turnaje jsme podrobněji rozebírali v předešlých článcích, je ale důležité znovu zmínit, že tento turnaj je koncipován ve formátu single-elimination, a 16 týmů tak již své po první hře v turnaji úplně končí. S touto hrozivou myšlenkou se do první fáze turnaje pustilo 16 týmů ze skupiny Alpha. Pojďme se podívat, jak se jim vedlo.

1. den – 13. 2.

Celý turnaj zahájil zápas mezi týmy dvěma vždy soupeřících regionů, a to mezi severoamerickým NRG Esports a evropským KOI. NRG tvoří z většiny bývalí hráči hvězdného týmu OpTic Gaming – crashies, FNS a Victor. Z bývalé sestavy NRG zůstal pouze s0m, do pětice je pak doplňuje ardiis, který minulý rok hrál ještě za evropský FunPlus Phoenix. KOI ale také vytvořili poměrně nadějnou sestavu – z jejich hráčů můžeme znát například sheydose z Gambit Esports a posléze M3 Champions nebo také trexxe a koldamentu z Guild Esports.

První hra se odehrála na Iceboxu, a velmi rychle se stala jednostrannou pro KOI. V první polovině darovali NRG pouze tři kola, ale nic ještě nebylo ztraceno. NRG totiž v druhém kole potvrdili existenci tzv. „9:3 curse“ a skóre tentokrát v pozici attackerů úspěšně dorovnali. Na své vybrané mapě si tedy odnesli výhru 13:11.

Pokračovalo se na Havenu, kde byla hra v průběhu o něco těsnější. Ačkoli se však jednalo o mapu dle výběru KOI, hra nakonec skončila 13:9, což pro KOI znamenalo odjezd domů. NRG si tak ale vysloužili další postup v turnaji, a zároveň ukázali, že se jedná o poměrně silný tým, na který určitě bude v turnaji potřeba si dát ještě pozor.

Drtivý výsledek 2:0 čekal také na japonský tým DetonatioN FocusMe, pro které šlo o prakticky první zápas na mezinárodní úrovni. Proti sobě měli evropský tým Giants Gaming, jehož sestavu tvoří například také bývalí hráči za G2 Esports nukkye a hoody. Zde se také hrály mapy Haven a Icebox, ani na jedné z nich se však DetonatioN FocusMe příliš nedařilo a hry tak skončily se skóre 13:4 a 13:7 pro Giants Gaming. Tím regionu EMEA přinesli první výhru.

2. den – 14. 2.

Tento den se odehrály dokonce 3 zápasy, které odstartovaly zápasem mezi čínským týmem FunPlus Phoenix a evropským týmem Karmine Corp. Karmine Corp se sice jako takový na poli mezinárodních turnajů ještě neobjevil; jeho hráči ale s náročnějšími turnaji již nějakou tu zkušenost mají, konkrétně Nivera a ScreaM, bývalí hráči za Team Liquid.

FPX na první zápas poměrně odvážně zvolili nejnovější mapu Lotus – to se jim ale stalo osudným. Karmine Corp přípravu nejspíš nepodcenili, protože hra skončila se skóre 13:6 pro ně. Na Havenu se ale FPX vzchopili a vyhráli 13:8. Rozhodnout se mělo na Pearlu, a zde pro region EMEA nakonec opět zajistili výhru Karmine Corp. Obzvlášť skvělý výkon předvedl SHIN, který hrál i jako Fade dosáhl působivého KDA 25/9/4.

V druhém zápasu se proti sobě postavili turecký tým BBL Esports a korejský DRX. DRX jako jeden z mála týmů zachoval svou původní sestavu, což týmu také nejspíše prospělo.

Na Pearlu DRX začali výhrou šesti konsekutivních kol a po zbytek hry bohužel nebyli hráči BBL schopni skóre dorovnat a hra skončila 13:9. Na Ascentu DRX sice v první půlce vedli 8:4, do druhé půlky ale BBL dali vše a hra skončila těsně 13:11. Na Havenu byla hra zpočátku ještě jednostrannější, a to po první půlce hned 11:1 pro DRX. BBL přinesli do hry trochu naděje a v druhé polovině zvládli vyhrát více kol, DRX však hru do konce dotáhli dřív, a vyhráli tak 13:7.

V posledním zápasu dne se nám představil severoamerický tým Cloud9 a pacifický Paper Rex. Za Cloud9 v současné době hraje legendární bývalý hráč OpTic Gaming yay, a tak se bylo opravdu na co těšit.

V prvním zápase se týmu Paper Rex také nevyplatilo vybírat mapu Lotus, protože, ač těsně, ji nakonec ovládl Cloud9 se skóre 13:8. V duchu novějších map se nesl také druhý zápas na Pearlu. Zde Cloud9 naprosto přesvědčivě vyhráli 13:4, a zajistili si tak další postup v turnaji.

3. den – 15. 2.

Třetí den navázal na předchozí výhru severoamerického regionu tým Evil Geniuses. Měli poměrně silného protivníka, Team Heretics, ve kterém mimo jiné hrají tři bývalí hráči za G2 Esports – keloqz, Mixwell a AvovA. Na EG však byli krátcí – obě hry na Pearlu a Ascentu skončily výhrou 13-8 pro EG.

Na druhé mapě se setkal domácí brazilský tým MIBR s pacifickým Talon Esports. Na MIBR se přišla podívat spousta fanoušků, a týmu se tak dostalo spoustu hlasité podpory, na výhru jim to ale bohužel nestačilo. Na první mapě, Havenu, předvedli Talon Esports skvělý výkon a vyhráli 13:8. Fracture byl o něco těsnější, ale poslední kolo rozhodlo a Talon Esports byli schopni zápas připsat na svou stranu s výhrou 13:11.

Brazílii ale zpět na výsluní povznesl tým LOUD. Korejský tým GenG jim sice dal více zabrat, Pearl ale v druhé polovině LOUD obrátili ve svůj prospěch a skončili se skóre 13:9. Fracture byl o něco náročnější, v první polovině si sice LOUD vybojoval 8 kol, GenG tento rozdíl v druhé půlce ale úspěšně dorovnali a hra se dostala až do prodloužení. To ale nebylo nijak dlouhé – LOUD attack i defense hravě zvládli a zápas tak skončil 14:12.

[Valorant] Shrnutí prvních tří dnů turnaje LOCK//IN

O prvních 8 postupujících a eliminovaných týmech tedy bylo rozhodnuto, hráče ale ještě čeká dlouhá cesta do playoff a po čtvrtfinále odjedou domů další čtyři týmy. Semifinále eliminuje další dva týmy, na konci zápasů skupiny Alpha tedy pouze dvojice týmů postoupí do playoff.

Zde je rozpis jednotlivých zápasů:

17. února v 18:00 – NRG Esports vs. Giants Gaming

17. února ve 21:00 – LOUD vs. Karmine Corp

18. února v 18:00 – DRX vs. Cloud9

18. února ve 21:00 – Evil Geniuses vs. Talon Esports

19. února v 18:00 – semifinále mezi vítězi zápasů ze 17. února

19. února ve 21:00 – semifinále mezi vítězi zápasů z 18. února

Z evropských týmů nás budou reprezentovat Giants Gaming a Karmine Corp, sledujte tedy jejich další postup v zápase a zdali se probojují až do semifinále, jehož výhrou by se kvalifikovali do playoff. Exkluzivně je turnaj živě s českým komentářem vysílán na Twitchi Grunexu, nenechte si ho ujít!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama