Vesmírná odysea Starfield a co o ní víme
Gaming Článek Vesmírná odysea Starfield a co o ní víme

Vesmírná odysea Starfield a co o ní víme

Lumír Havlíček

Lumír Havlíček

18. 6. 2023 13:58

Xbox Game Showcase představilo v detailech jednu z nejočekávanějších her letoška a dost možná největší projekt Bethesdy vůbec.

Reklama

Na původní myšlence, vytvořit něco jako Starfield, prý Bethesda pracuje skoro 25 let! Dlouho snili o nějaké velké vesmírné hře a podle všeho jde o zatím největší a nejambicióznější projekt, který na svá bedra vzali. Starfield má být o dobývání vesmíru a zároveň přinést pořádný RPG zážitek. Co nám na Xbox Game Showcase nakonec ukázali?

Nový žánr NASA punk

Vesmírná odysea Starfield a co o ní víme

Vývojáři nás ujišťují, že se jedná o klasickou RPG, i když ve vesmíru. Bethesda tomuto novému žánru říká „NASA punk“. Tedy, chtějí co nejvěrněji přiblížit atmosféru otevřeného cestování vesmírem. Svět, kde je technologie pokročilá, ale pořád ještě uvěřitelná. Například vaše loď je technologicky na vysoké úrovni, ale má decentní „analogový“ retro nádech. Podle videí se konceptu drží zuby nehty.

Všechny světy budeme moci prozkoumávat v na první pohled překrásné grafice a to z první osoby nebo kdykoliv přepnout do pohledu třetí osoby. Což bude určitě pro mnoho hráčů pohodlné. A co ony zmiňované světy?

Bethesda slibuje více než tisíc jednotlivých planet! Což je pořádné číslo, kterému se až nechce věřit. Právě proto podle vývojářů čekali až doteď, aby byl výsledek podle jejich představ. V ukázkách nám byl prezentovaný samostatný pohled na jednu z planet. Díky skenování víte, kolik a jaké suroviny se na ní nacházejí a jaké na ní zhruba panují klimatické podmínky. Po oddálení jsme mohli vidět všechny planety v aktuální sluneční soustavě a následovalo další oddálení, které ukázalo všechny soustavy v galaxii. To působí opravdu monumentálně. Díky gravitačnímu poli a postupnému vylepšování pohonu lodi, budeme moci mezi galaxiemi „skákat“ a objevovat tak mnoho dalších míst.

Planety mohou být neobydlené, pusté, ale obsahovat velké množství surovin. Protipólem pak bude planeta s vysoce vyspělou civilizací. Ve videu nám byla představena Nová Atlantis, kde můžeme navštívit obrovské rozlehlé město. Tady budeme nejspíš zažívat hlavní část příběhového vyprávění a potkávat mnoho postav. Nová Atlantis je součástí Velké kolonie. Odkazu lidí ze Země. Planet tedy bude více a každá trochu jiná.

Vaše postava, vaše cesta

Vesmírná odysea Starfield a co o ní víme

Příběh se bude točit okolo posledních opravdových průzkumníků vesmíru. Takové tajné společnosti, do které patří i hlavní hrdina. Tito dobrodruzi se zajímají o velké otázky lidstva a existenci cizích civilizací. Shodou okolností se jim do rukou dostane podivný úlomek záhadného artefaktu a přivede je k velkému pátrání.

Skupina dobrodruhů bude tvořena rozličnými postavami, každá se specifickým charakterem a příběhovým pozadím, které můžeme objevovat mimo hlavní linku.

Inovaci zažila i tvorba vzhledu hlavní postavy. Tvůrci poctivě skenovali různorodé obličeje, aby nám dopřáli co nejrozmanitější výběr. To se nemá ve skutečnosti týkat jenom naší postavy ale údajně všech NPC ve hře!

Samozřejmostí bude propracovaný RPG systém levelování, který se zde jmenuje Rank systém. Je vázaný nikoliv na celkovou postavu, ale na jednotlivé schopnosti. Například odemykání zámků. To sice můžeme znát, ale zvýšením Ranku dovednosti docílíme zlepšování a zpřístupnění odlišných příběhových cest. Tříd, kterými se můžeme zabývat, bude pět a každá obsahuje dovednosti ve čtyřech úrovních. Dělí se na fyzické, sociální, bojové, vědecké a technologické přednosti. Každá třída nabízí spoustu užitečných vychytávek. Různé skenování a rozpoznávání cizích forem života až po montování raketových ruksaků na záda našeho skafandru.

K dokreslení charakteru postavy nám má pomoci dějové pozadí. Odkud jsme přišli, jak nás ostatní vnímají. To si vybereme hned na začátku a bude do jisté míry odrážet náš charakter. Vývojáři doplňují, že se tento „aspekt“ bude moci během hry změnit. Ale neřekli jak. Jen naznačili, že by mohlo jít o různorodá zlomová rozhodnutí.

Plížení a střílení

Vesmírná odysea Starfield a co o ní víme

Co se týče akčních scén, prezentace jich předvedla hned několik a nevypadaly vůbec zle. Střelba z futuristických pušek připomíná umírněnější FarCry nebo vylepšený Cyberpunk 2077. Rozhodně působí mnohem lépe než to, co jsme mohli vidět před rokem v prvních ukázkách. Je možno skákat vysoko do vzduchu, krýt se a využívat prostředí ve svůj prospěch. Z poražených nepřátel můžeme sbírat spoustu zajímavých součástek a využít je k vylepšování skafandru, zbraní nebo tvoření různých předmětů.

Lootu by obecně mělo být hodně. A využít ho prý můžeme různě, dle našeho rozhodnutí. Třeba pušky rozebrat na díly, nebo je prodat, roztavit na suroviny, ze získaných zásob budeme moci vařit jídlo a tak podobně.

Na co jsou samozřejmě všichni zvědaví, je jak velká bude ve skutečnosti mapa a jak rozličné budou příběhy a možnosti, o kterých Bethesda mluví v superlativech. Na tom všem jdou cítit zkušenosti z předchozích produktů, od velké fantasy Elder Scrolls až po postapokalyptický Fallout.

Jestli se skutečně naplní očekávání (z obou stran) zjistíme už 6. září!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama