Vše, co víme o Starfield: datum vydání, co-op, čeština
i Zdroj: Bethesda Softworks
Gaming Starfield Článek Vše, co víme o Starfield: datum vydání, co-op, čeština

Vše, co víme o Starfield: datum vydání, co-op, čeština

Jarmil Černý

Jarmil Černý

24. 8. 2023 16:00 2

Starfield je vesmírná odysea a zbrusu nový titul od dobře známého studia Bethesda, jehož nejznámějším dílem je RPG série The Elder Scrolls. Také Starfield bude RPG, odehrávat se však bude ve vesmíru. Datum vydání je stanoveno na 6. září 2023 a zdá se, že hra po několika odkladech skutečně vyjde.

Reklama

V den vydání by se hra měla okamžitě objevit v Game Passu a zůstat by v něm měla už navždy. Jelikož studio vlastní Microsoft, hra vyjde pouze na konzole Xbox Series X/S a PC.

Starfield pro Playstation 5 a PS4

Hráči s konkurenční konzolí se hry na své platformě pravděpodobně nedočkají. Microsoft sice v určitých okamžicích ohledně exkluzivity mlžil, bylo to však pravděpodobně především kvůli probíhajícímu sporu o koupi Activision Blizzard.

Čeština a české titulky pro Starfield

Oficiální české lokalizace se hra pravděpodobně nedočká. Odhadujeme tak na základě historických dat a skutečnosti, že pro takto velké hry se distributorům lokalizace prostě nevyplatí dělat. Překlad si tak pravděpodobně budou muset vzít pod taktovku komunitní překladatelé. Někteří z nich už vydávají vlastní češtiny vytvořené za pomocí umělé inteligence. Portál Prekladyher.eu naopak oznámil záměr vytvoření „autentické“ a propracované češtiny.

Game pass

Starfield je dostupný v Xbox Game Pass a PC Game Pass od svého data vydání, tedy 6. září 2023. Cena Game Passu pro PC je 259 Kč.

Sběratelské edice včetně Constellation a jejich cena

Starfield je dostupný ve třech edicích. Standardní edice, premium edice a Constellation edice. Premium edice nabídne kromě základní hry také dřívější přístup do hry, skiny na vybrané předměty (skafandr, zbraň Equinox), boost pack, digitální artbook a soundtrack a především příběhové DLC Shattered Space, to však nevyjde okamžitě s vydáním hry.

Nejnabušenější edice je nazvaná Constellation a kromě základní hry a předmětů z premium edice se můžete těšit na pouzdro na steelbook, nášivku constellation, hodinky Starfield Chronomark s pouzdrem a kreditní kartu s vyrytým herním kódem.

Standardní edice vás vyjde na 69.99 až 79.99 euro, premium edice na 104.99 až 114.99 a Constellation pořídíte za cenovku zhruba 300 dolarů.

Vše, co víme o Starfield: datum vydání, co-op, čeština
i Zdroj: Bethesda Softworks

Starfield hardwarové požadavky

Minimální

  • Operační systém: Windows 10
  • Procesor: AMD Ryzen 5 2600X, Intel Core i7-6800K
  • Grafická karta: AMD Radeon RX 5700, NVIDIA GeForce 1070 Ti
  • DirectX: verze 12
  • Paměť: 16 GB RAM
  • Volná paměť na disku (doporučeno SSD): 125 GB

Doporučené

  • Operační systém: Windows 10/11
  • Procesor: AMD Ryzen 5 3600X, Intel i5-10600K
  • Grafická karta: AMD Radeon RX 6800 XT, NVIDIA GeForce RTX 2080
  • DirectX: verze 12
  • Paměť: 16 GB RAM
  • Volná paměť na disku (doporučeno SSD): 125 GB
  • Širokopásmové připojení k internetu

Starfield DLC Shattered Space

Oznámeno bylo pouze první DLC nesoucí název Shattered Space, které mohou hráči automaticky získat zakoupením vyšší než standardní edice hry. Půjde o první příběhové rozšíření, datum vydání však zatím nebylo oznámeno a k dispozici nebude během vydání základní hry.

Módy pro Starfield

Bethesda je dobře známá svojí moderskou komunitou, která je jedním z hlavních důvodů úspěchu například Skyrimu. Todd Howard potvrdil, že s moderskou komunitou počítá i při Starfieldu, je tak pravděpodobné, že hra modování umožní. Není však jisté, zda hned od samého vydání nebo podpora pro moddery dorazí až později.

Multiplayer a co-op

Todd Howard se nechal slyšet, že hra bude obsahovat pouze režim pro jednoho hráče. Je tedy velice nepravděpodobné, že se oficiální cestou dočkáme hry pro více hráčů.

Jak se bude hrát?

Jak už bylo mnohokrát řečeno, půjde o vesmírné singleplayer RPG z pohledu první i třetí osoby. Na hráče bude čekat otevřený svět, který bude čekat, až ho prozkoumají. Chybět nebude příběh, editor postavy, rozsáhlé dialogy a další typické RPG prvky. Hráči budou mezi planetami cestovat za pomocí vesmírných lodí, které si budou moci modifikovat dle svých představ či s nimi dokonce bojovat ve vesmírných bitvách. Nepřátelské lodě pak bude možné zajmout a přivlastnit si je.

Starfield se pyšní také množstvím planet, které bude možné objevovat, měly by jich údajně být tisíce. Hráči budou zkoumat jejich faunu a flóru, těžit nerostné bohatství či budovat vlastní základnu. K ruce budou hráčům také NPC, které by mělo být možné najmout, aby vám se správou základen pomohli.

Délka příběhu

Hlavní dějová linka Starfieldu by měla zabrat kolem 30 až 40 hodin čistého času. Možnost prozkoumávat místní univerzum však bude téměř nekonečná především díky počtu planet. Většina z nich sice bude pouze automaticky generovaná, ale i tak by na nich mělo být vždy co objevovat.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama