vykonnejsi-playstation-4-pro-bude-stat-stejne-jako-puvodni-konzole
Technologie Článek Výkonnější PlayStation 4 Pro bude stát stejně, jako původní konzole

Výkonnější PlayStation 4 Pro bude stát stejně, jako původní konzole

Filip Němeček

Filip Němeček

18. 9. 2016 19:05

Cena je stejná, jako při uvedení PlayStation 4. Potvrzen byl také „slim“ model.

Reklama

Sony na tiskové konferenci v New Yorku potvrdilo, co už se díky únikům dlouho vědělo. PlayStation 4 dostává novou revizi, která je menší a nespotřebovává tolik energie. Nahradí aktuální model a bude se jmenovat úplně stejně. Na rozdíl od Xbox One S ale neumí přehrávat Blu-ray disky, jedná se tak čistě o rozměrovou změnu. Cena byla nastavena na 299 dolarů, což by u nás mohlo být okolo 8 tisíc korun. Novou konzoli najdete v obchodech od 15. září, kdy má dorazit na „většinu trh“. Zatím nemáme potvrzeno, že mezi nimi bude také ČR, ale je to pravděpodobné.

Výkonnější PlayStation 4 Pro bude stát stejně, jako původní konzole

No a pak je tu samozřejmě PlayStation 4 Pro, který jsme dříve znali pod kódovým označením „Neo“ a Sony ho v minulosti potvrdila. Bude určené pro hraní ve 4K rozlišení s podporou HDR a dostane také 1TB disk. Grafický čip je založen na novém jádru AMD Polaris (stejně jako RX 480 a další nové karty), má být minimálně dvakrát rychlejší než původní PlayStation 4.

Se 4K hraním na nové konzoli to ale zřejmě nebude tak jednoduché. Většina her se tomuto rozlišení spíše přiblíží, ale podle Sony si stejně nikdo nevšimne. Vývojáři her mají dostat na výběr dva režimy při vývoji pro Pro. „Resolution mode“ umožní zamknout hru na vyšší rozlišení než Full HD a zbytek výkonu využít třeba pro více FPS nebo náročnější detaily. „Quality mode“ bude dynamicky měnit rozlišení podle toho, jak bude hra využívat hardware konzole, v tomto režimu by se hry pod zástupce ze Sony měly dostat na 90 % ke 4K rozlišení.

Nejvíce překvapilo Sony s cenou nové Pro verze. Cena při uvedení na trh bude stejná, jako když se začínalo prodávat PlayStation 4. Za 399 dolarů (u nás asi 11 tisíc korun) tak nově dostanete Pro verzi konzole s podporou 4K hraní. Nižší cenu si snad ani potenciální zájemci přát nemohli. PlayStation 4 Pro se začne prodávat 10. listopadu. Na novém videu se můžete podívat na záběry 4K hraní, ačkoliv bez 4K monitoru či televize rozdíl neuvidíte… 

Trošku překvapivě nebyly na konferenci zmíněny žádné novinky okolo PlayStation VR, které se má začít prodávat už následující měsíc a to také v České republice. Pouze bylo potvrzeno, že s Pro bude virtuální realita fungovat lépe a umožní vývojářům více možností.

Sony si připravilo také menší a milé překvapení pro majitele původní verze, v následujícím týdnu jim pomoci aktualizace přidá podporu pro HDR. 

Dostalo se také na hry. Podívat jsme se mohli na nové záběry z Mass Effect: Andromeda a nový trailer ukázala exkluzivita Horizon Zero Dawn. Celá řada dřívějších her má dostat aktualizace, aby na Pro verzi mohla vypadat lépe. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama