Worlds 2023: Amerika versus Evropa, kdo uzme poslední místo na Worlds?
i Zdroj: LoL Esport
Esport League of Legends Článek Worlds 2023: Amerika versus Evropa, kdo uzme poslední místo na Worlds?

Worlds 2023: Amerika versus Evropa, kdo uzme poslední místo na Worlds?

Jakub Kavka

Jakub Kavka

8. 10. 2023 13:50

Již za dva dny začne třinácté mistrovství světa v League of Legends - Worlds 2023. Přesto ještě nám zbývá poslední otázka k zodpovězení. Kdo bude posledním kvalifikantem na světový turnaj roku?

Reklama

Amerika vs. Evropa, tradiční rivalita na esportovém kolbišti bez ohledu na esport, ve kterém se tyto regiony utkávají. Přesto se zástupci těchto „znesvářených“ rivalů utkají v poslední a důležité otázce, těsně před Worlds.

Letošní formát světového šampionátu nám nabídl zásadní změny. Jednou z nich je tzv. WQS (World Qualification Series), tedy dodatečná kvalifikace pro nejníže kvalifikované týmy z LCS a LEC. Ta se odehraje den před zahájením světového šampionátu, tedy 9. října od 6:00 našeho času.

Tato doplňková série o poslední místo na Worlds, je obecně přijímáná s různými pocity. Jedni oslavují tuto změnu a kvitují „vyjímečnost“ tohoto přídavku. Druzí mluví o zbytečnosti, která se nemusela dít. Ať už jste na jakékoli straně, jedna věc je jistá, uvidíme něco, co se na světových šampionátech děje velmi vzácně.

Tím vzácným, je střet Ameriky a Evropy v tzv. Bo5. Často jsme sledovali souboje těchto týmů ve skupinách ale přímé boje ve vyřazovacích bojích jsou paradoxně vzácností. Když pomineme první světový šampionát, tak přímých bitev těchto rivalů jsme viděli za třináct let poskromnu. Většinou tím hlavním důvodem byl los nebo nedostatečná výkonnost týmů ze Západu. Letos nám ale změny učinily z této dávné rivality skvělý předkrm na úvod, který rozhodne o otázce, který z regionů je lepší.

Golden Guardians - americká dvojka s trochou smůly

Pokud bychom měli čistě hodnotit Golden Guardians za celý dosavadní rok, tak je to jednoznačně druhý nejlepší tým v LCS, který si vybral slabší chvilku. I když to zpočátku nevypadalo, Guardians se během sezóny vypracovali ve velmi kvalitní tým. Na skvělý závěr jarního splitu, korunovaný účastí na MSI, tým zareagoval podobně i v létě. Guardians se stali přímými rivaly dosavadního hegemona posledních let – Cloud9. Dokonce do posledního zápasu základní části nebylo jasné, kdo z dvojce Guardians/Cloud9 vyhrají základní část letního splitu LCS.

I přes neúspěch v tiebreakeru proti Cloud9, Guardians šli do playoff (zároveň regionální kvalifikace) v roli velkého favorita. Výhoda druhého místa dala týmu možnost hrát až ve druhém kole a tím pádem ke kvalifikaci na Worlds, stačilo vyhrát jen jednu Bo5 sérii.

Stixxay a Huhi slaví po výhře
i Zdroj: LoL Esport
Stixxay a Huhi slaví po výhře

Jenže co čert nechtěl, jejich soupeř – NRG, se dostal během playoff do fantastické formy. A Guardians zažili velké překvapení, když museli sledovat vzdalující se šance na světový šampionát. NRG porazili Golden Guardians 3-1 a právě NRG si na úkor Guardians zajistili jisté místo na Worlds. Začalo se mluvit o tom, že Guardians zastihl výpadek formy a ono tomu opravdu bylo. Mladé pušky týmu – River a Gori, nepředváděli tak dominantní a konstantní výkony jako v základní části.

Tým sice rázně v opravné sérii odpověděl na výpadek a to jednoznačnou výhrou nad Dignitas (3-0). Následný střet s Team Liquid o jistotu na světovém kolbišti ale tým totálně ztratil (2-3). Právě nekonzistence výkonů, zejména u midaře Goriho, stála defacto druhý nejlepší celek v Americe jistotu a potřebný klid. Guardians tak museli vyčkávat na svého soupeře z Evropy, v boji o poslední lístek na Worlds.

BDS - tým dvou tváří

Soupeřem Golden Guardians se stali nakonec hráči BDS. Ti sice měli velmi krkolomnou cestu ke kvalifikaci ale dokázali nakonec díky získaným bodům za celou sezónu, pozici uhájit.

Při pohledu na BDS se dá mluvit o týmu dvou tváří. Tým se umí vybičovat k fantastickým výkonům (jarní split LEC) ale také hrát bez špetky nápadu a invence (letní split LEC). BDS se dají označit také za tým, který hraje podle toho jak se kdo vyspal před zápasem. Nekonzistentní výkony a občas zbytečné chyby srážejí jinak velmi slušně poskládaný tým. BDS rozhodně nemají finance na to, mít ty největší hvězdy. Nicméně při pohledu na sestavu, v týmu nejsou zase žádní nezdárci.

Tým BDS slaví po úspěchu v jarním slitu LEC
i Zdroj: LoL Esport
Tým BDS slaví po úspěchu v jarním slitu LEC

Na jedné straně máme Adama, topaře který si získal velké renomé a respekt nejen ve francouzské LFL ale i v LEC. Hráč, který když má den, je jeden z nejlepších topařů Evropy. Jeho agresivní hra plná outplayů a skvělých akcí, je v LEC notoricky známá. Bohužel i on ale občas trpí značnými výkyvy výkonnosti, které soupeři umí silně potrestat. Jako například Fnatic během Season Finals (2-3).

Silnou francouzskou ekipu v týmu doplňují nuc a Sheo, kteří se vypracovali ve velmi šikovné hráče. Na botu hrající Crownie a Labrov také nejsou úplní nováčci. BDS mohou navenek působit jako jakési odkladiště neúspěšných hráčů nebo zatím neproměněných příležitostí. Přesto se tým dokázal nakonec dostat alespoň do finálního boje o Worlds.

Před WQS ale tým musí vyřešit hodně otázek, jelikož jejich američtí vyzyvatelé nepůsobí nijak slabě. Jedna série rozhodne o osudu těchto celků. Kdo si prodlouží sezónu, nebo skončí tento rok.

Guardians v roli favorita, ale…

Střet mezi americkou a evropskou čtyřkou musí na první pohled působit jednoznačně. Guardians jsou rozhodně lepším týmem než BDS, minimálně co se týče konzistence výkonů a hlavně zkušenosti s mezinárodní scénou. Právě extra zkušenost z MSI může Guardians pomoct k postupu do Play-in fáze Worlds. Jenže to co je dáno na papíře, nemusí notně platit.

Sérii rozhodne mnoho faktorů ale tím hlavním bude koncentrace a stabilita. Oba celky v průběhu sezóny ukázaly fantastické momenty ale též i velké výpadky. U BDS jsme toto viděli častěji, nicméně pokud se Guardians dobře nepřipraví, jejich případný krach bude o to bolestivější.

Americká čtyřka vyniká v komplexních teamfightech a velké jistotě kolem hlavních objectivů hry. Naopak BDS mají ve svém týmu tzv. rozbíječe, tedy hráče, kteří se nebojí hýřit velkou aktivitou a rychle získávat výhodu v early game.

Byť meta na Worlds bude ze značné části totožná s tím, co jsme viděli během sezóny, BDS mohou držet ve své ruce určitý žolík. Adam sice je znám svými hrami za Daria nebo Olafa, nicméně i on ukázal, že se umí připravit i na jiné kompozice. Licorice na druhé straně rozhodně není žádný nováček, nicméně právě souboj topařů může hodně napovědět o šancích jednotlivých týmů.

I když jsou Guardians favorizováni v této sérii, BDS rozhodně nejsou bez šance. Bude záležet na mnoha detailech. Přesto se obecně na tuto sérii a oživení velké rivality těšíme. Velký předkrm před bitvou těch nejlepších, bude rozhodně stát za to.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama