Worlds 2023: Návrat Vietnamu mezi elitu, senzační obrat BDS a los prvního kola hlavní fáze. Jaké zápasy nás čekají?
i Zdroj: LoL Esports
Esport League of Legends Článek Worlds 2023: Návrat Vietnamu mezi elitu, senzační obrat BDS a los prvního kola hlavní fáze. Jaké zápasy nás čekají?

Worlds 2023: Návrat Vietnamu mezi elitu, senzační obrat BDS a los prvního kola hlavní fáze. Jaké zápasy nás čekají?

Jakub Kavka

Jakub Kavka

17. 10. 2023 12:00

Úvodní fáze Worlds 2023 je minulostí. Kdo postoupil do hlavní fáze turnaje a jak dopadl los?

Reklama

První část Worlds 2023, kterou je Play-in fáze, kde se představili zástupci papírově slabších regionů a vítěz dodatečné kvalifikace WQS, je minulostí. Než se podíváme na to, co nás čeká v hlavní fázi turnaje, pojďme si v krátkosti zrekapitulovat play-ins.

Nováček šampionátu své sympatické tažení nedotáhl k postupu mezi elitu

Velkým překvapením letošních play-ins byli rozhodně Team Whales. Vietnamská dvojka se v této fázi prokazovala velmi sympatickými a týmovými výkony. Celek který kombinoval známé tváře vietnamské VCS, vietnamskou legendu se zkušenostmi z LPL na trenérské pozici SofMho a nastupující mladou generaci. Tým tak dokázal při své premiéře, k překvapení celého světa a hlavně nás evropských fanoušků, přehrát BDS poměrem 2-1.

Totéž posléze zopakovaly velryby i proti regionálnímu rivalovi z Tchaj-wanu. V souboji regionálních dvojek Whales přetlačili i tradičního účastníka Worlds CTBC Flying Oyster a mohli tak vyhlížet soupeře pro kvalifikační sérii (Bo5) do hlavní fáze Worlds.

Jejich soupeřem se možná překvapivě stali jejich ligoví rivalové GAM Esports. Ti během play-ins předvedli šílenou turbulenci výkonů, kdy nejslavnější vietnamský tým bojoval nejen s vlastní reputací, ale také reputací celé VCS. Zejména jejich první vystoupení proti brazilským LOUD, které skončilo 0-2, bylo vzdáleno ambicím, které chtěl po nepovedeném MSI tým napravit. Nakonec v opravných utkáních vládci VCS zabrali a po výhrách nad Movistar R7 a repríze s LOUD, oboje 2-0, dotáhli své tažení do zápasu o postup.

Team Whales chtěli v rozhodující bitvě o postup své prokletí proti GAM Esports zlomit. V letošní sezóně Whales ještě nikdy tohoto rivala neporazili. Přesto první dvě hry ukázaly, že ve Vietnamu momentálně nejsou lepší týmy. Snahu Whales ale nakonec šampióni Vietnamu neocenili a houževnatým a profesorským způsobem přehráli svého soupeře 3-1.

Evropští BDS za minutu dvanáct odvrátili senzační blamáž

Dalším týmem, který budil velkou pozornost, byla evropská čtyřka BDS. Ta po jednoznačném vítězství v WQS proti americkým Golden Guardians budila respekt. Zejména Adam na topu se svými picky jako Darius nebo Garen deptal soupeře. BDS, kteří mají překvapivě v Koreji mnoho fanoušků, díky oblibě korejských legend jako CloudTemplar nebo Wolf, očekávali celkem hladký průběh a konsolidaci formy před hlavní fází.

První střet s Team Whales rozhodně nebyl tím, co by evropský fanoušek chtěl vidět. BDS sice vedli 1-0, ale soupeř změnil přístup ke hře a sebevědomí evropského celku začalo rapidně klesat. Najednou tahouni týmu nehráli tak jistě a kupili mnoho chyb. Výsledná prohra 1-2 tak byla prvním překvapením turnaje a dala BDS hodně podnětů k zamyšlení.

BDS tak museli v opravách přesvědčit, nejen evropské fanoušky, že se jednalo o pouhou křeč. I přes získání povinných výher nad japonskými DFM a Flying Oyster bylo vidět, že k ideálu ještě vede dlouhá cesta. Následný souboj s PSG Talon tak měl být jakousi zkouškou dospělosti.

PSG Talon v Play-in fázi předváděli nejlepší výkony. Tým si hravě poradil se všemi soupeři i díky hráčům se zkušenostmi z LPL. Spolu s BDS byli tak považováni za největší favority na postup mezi elitu. Jejich vzájemný střet byl nakonec nečekaný a hlavně zásadní pro PCS. Region dříve známý jako LMS, který vyprodukoval slavné týmy jako Taipei Assassins nebo Flash Wolves, hrál o udržení pozice světové pětky. Zpočátku udržení elitního statutu vypadalo dobře, PSG Talon takticky přehrávali BDS a v sérii vedli již 2-0.

BDS ale ukázali, že se s nimi musí počítat. Evropská čtyřka nesložila zbraně a postupně odstranila veškeré nedostatky své hry. Série se zdramatizovala a dospěla do rozhodujícího pátého zápasu. Velmi vyrovnaná pátá hra ukázala nervozitu i touhu postoupit. Oba týmy přistupovaly ke hře jako k ohni. S přibývajícím časem se teplota zvyšovala a hra nabírala na otáčkách. Kritický bod zápasu zvládli lépe BDS, kteří udrželi nervy a mohli tak dokončit obrat z 0-2 na 3-2. Prestiž Evropy byla uhájena, PCS naopak poprvé v historii nebudou mít svého zástupce mezi elitou.

Těžká zkouška pro Evropu a Ameriku, i třaskavé bitvy na úvod

Po souboji mezi BDS a PSG Talon následoval los hlavní fáze Worlds 2023. Poprvé v historii největší turnaj League of Legends i esportového světa upustil od tradičních skupin a zavedl tzv. swiss formát, známý například z turnajů v Couter-Strike.

Šestnáctka týmů odehraje první kolo zápasů na základě umístění ve výkonnostním koši. Týmy z prvního koše (JDG, GENG, G2 Esports a NRG) vyzvou týmy ze čtvrtého koše (GAM Esports, BDS, Dplus KIA a Weibo Gaming). Naopak týmy druhého (T1, Fnatic, Cloud9, BLG) a třetího koše (KT Rolster, LNG, MAD Lions a Team Liquid) odehrají zápas mezi sebou. Po skončení prvního kola vzniknou dvě „skupiny“ se zápisem 1-0 nebo 0-1. Týmy s výsledkem 1-0 pak odehrají zápas mezi sebou, stejně jako celky se zápisem 0-1.

Takto tento systém pokračuje dále s cílem, aby případný postupující vyhrál tři zápasy (série) nebo tři prohrál. Osmička nejlepších pak postupuje do, už tradičního, playoff, kde se hraje Bo5. Pokud tým vyhraje třikrát po sobě, bude mít i pomyslnou výhodu na přípravu oproti týmu, který bude prohrávat 0-2 a k šanci na postup bude potřebovat tři výhry. První dvě kola zápasů a souboje se zápisem 1-1 jsou ve formátu Bo1, další zápasy jsou už Bo3.

Postupující z Play-in fáze (GAM Esports a Team BDS) čekají na úvod největší favorité. Vietnamská jednička vyzve vítěze korejské LCK, tým GENG, naopak evropští BDS se střetnout s čínskými šampiony JDG. Přesto nám první kolo nabídne několik atraktivních bitev. První, co rozhodně potěší evropské fanoušky, bude tradiční bitva mezi G2 Esports a Dplus KIA. Souboj Capse proti Showmakerovi bude rozhodně stát za to.

Dočkáme se také tradiční americko-evropské bitvy, kdy Cloud9 vyzvou Carzzyho MAD Lions. Fnatic s českými hvězdami Humanoidem a trenérem Nightsharem budou čelit velmi silnému čínskému celkem LNG se Scoutem nebo Tarzanem v sestavě. Hitem prvního kola hlavní fáze bude rozhodně bitva mezi Bilibili Gaming a KT Rolster. Půjde o souboj celků, které dominovaly ve svých ligách během léta a následně jednu klíčovou sérii v playoff prohrály.

První kolo začíná 19. října od 7:00 ráno soubojem mezi T1 a Team Liquid. Bývalý jungler DRX se tak opět postaví proti obávané partě Fakera a spol. Zápasy je možné sledovat na Twitch a YouTube kanále LoL Esports.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama