Xbox Series S brzdí vývoj her, tvrdí tvůrce titulu Control
Gaming Článek Xbox Series S brzdí vývoj her, tvrdí tvůrce titulu Control

Xbox Series S brzdí vývoj her, tvrdí tvůrce titulu Control

Josef Ventrča

Josef Ventrča

4. 8. 2023 13:35

Vývojář prozradil, proč slabší verze konzole Microsoftu dělá potíže tvůrcům her.

Reklama

Xbox Series S je sice levnější a mnohem dostupnější konzole pro hráče, jenže může být velkou překážkou pro tvůrce her. Alespoň to tvrdí ředitel komunikace společnosti Remedy Entertainment Thomas Puha, který se například podílel na vývoji úspěšného akčního titulu Control. Na sociální síti Twitter se vyjádřil, že na nízkorozpočtový hardware je složité optimalizovat nejnovější AAA hry, tedy ty vyžadující nejmodernější technologie. „Technická omezení konzole je nutné brát v úvahu již od začátku vývoje. Tím se ale omezí to, co by vývojáři mohli vytvořit jinak, kdyby Series X byla jediným zařízením současné generace Microsoftu,“ napsal.

Puhovo prohlášení se objevilo poté, co šéf Larian Studios (tvůrci Baldur's Gare 3) Swen Vincke řekl, že konzole Series S není pro vývoj hry problémem. Ukázalo se, že k tomuto názoru se přiklání i jiní lidé, kteří si dovolili Puhu napomenout, že je „pouze z PR oddělení“. To je sice pravda, ale dle Puhova profesního životopisu zveřejněného na sociální síti LinkedIn pracuje pro Remedy již od roku 2015, a tak je pravděpodobné, že s výrobním procesem daného studia a jeho her, mezi které patří Control nebo chystaný Alan Wake II, je důvěrně obeznámen a má v této oblasti určitou autoritu.

Vedoucí komunikace z finské společnosti navíc není jediný z odborníků, kdo prohlášil, že Xbox Series S omezuje vývoj her. Již loni se podobně vyjádřil senior technický tvůrce postav Lee Devonald ze studia Rocksteady, které aktuálně pracuje na akčním titulu Suicide Squad: Kill the Justice League. Ten byl navíc ve svém prohlášení mnohem ostřejší, když řekl, že Series S není o moc lepší než konzole minulé generace.

Nicméně stížnosti tvůrců nemění nic na tom, že studia se musí snažit optimalizovat své hry na obě verze zařízení od Xboxu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama