recenze-acer-predator-17-x-kdyz-chcete-maximalni-vykon
Technologie Článek Recenze: Acer Predator 17 X – když chcete maximální výkon

Recenze: Acer Predator 17 X – když chcete maximální výkon

Filip Němeček

Filip Němeček

31. 1. 2017 12:38

Vyzkoušeli jsme výkonný herní notebook s logem Acer. Výbava zahrnuje Intel Core i7 v kombinaci s GeForce

Reklama

Do rukou se mi dostal k otestování snad nejvýkonnější Predator notebook, pokud nepočítáme šílenost v podobě Predator 21 X. Testovaný model nabízí Intel Core i7-7820HK (Kaby Lake), 64 GB RAM, rychlá M.2 SSD v Raid konfiguraci a konečně GeForce GTX 1080 doplněnou 4K displejem. Jak je asi jasné ze stručného výčtu konfigurace, tak o výkon nebude nouze.

Skoro vše, co se v recenzi dočtete, bude platit pro všechny notebooky Predator 17 X. Samozřejmě s výjimkou sekce o výkonu, kde bude záležet na vámi zvolené konfiguraci.

Řada Predator notebooků si už uvedení drží jednotný design a proto jsou změny u Predator 17 X po stránce designu drobné. Osobně preferuji spíš elegantní ultrabooky, ale je jasné, že herní stroj s nafouknutým tělem ultrabooku by nefungoval. Designu se daří dobře kombinovat konzervativní, uhlazený design s „herními“ prvky. Takže i pokud se vám nelíbí červené a podsvícené části, nepůjde o něco, co by vás odradilo od koupě.

Recenze: Acer Predator 17 X – když chcete maximální výkon

Hned při prvním spuštění mě notebook dokázal vylekat. Acer si připravil vlastní Predator bootovací animaci, navíc doplněnou celkem hlasitým zvukem. Naštěstí se ale dá v BIOSu vypnout.

Na klávesnici se mi psalo dobře, stačilo si během pár minut zvyknout. Jedinou výtku mám k levé klávese Shift. Je malá, jen o pár milimetrů delší než klávesy s písmeny. Hned vedle sedí klávesa „\“. Naopak pravý Shift je stejně dlouhý jako všechny směrové šipky. Protože se levý Shift dost používá ve hrách, tak bych uvítal větší rozměry. Po čase si zvyknete, což ale může komplikovat používání klávesnice, která má zmiňovaný Shift větší.

Recenze: Acer Predator 17 X – když chcete maximální výkon

RGB podsvícení klávesnice je rozdělené na čtyři samostatné zóny. Vzhledem k ceně by možná potěšilo možnost podsvítit si jednotlivé klávesy, osobně jsem ale tuto možnost ani nevyužil, když jsem měl klávesnici, která právě toto uměla.

Klávesnice má na levé straně ještě pět kláves pro makra, včetně šesté, kterými se přepíná jejich přednastavení. Při přepnutí se změní podsvícení a notebook vám na displeji ukáže, co na nich máte nastavené (i pokud máte zapnutou hru). Jedná se určitě o příjemný bonus, který navíc nemusí najít využití pouze ve hrách. Samotná konstrukce notebooku působí bytelně, nikde nic nevrže. Matný povrch je příjemný na dotek, a hlavně na něm skoro nezůstávají otisky prstů, což je asi nejlepší vlastnost.

Touchpad mě potěšil. Je jasné, že na něm nebudete hrát, ale pro případ nouze se používá dobře. Reaguje svižně, gesta pro scrollování fungují bezproblémově a navíc je ohraničen podsvícením, abyste ho ve tmě snadno našli. Na jeho pravé straně potom najdete tlačítko pro deaktivaci. Každopádně detekce položené dlaně fungovala na jedničku a neměl jsem potřebu touchpad vypínat.

Recenze: Acer Predator 17 X – když chcete maximální výkon

Ani moc nevím, co dodat ke 4K displeji. Je radost se na něj koukat a 4K obsah (videa, fotky, hry) prostě vypadá fantasticky. Barvy jsou krásně živé a ani při pohledu ze strany kvalita moc neklesá. Displej s takto vysokým rozlišením je každopádně stále vychytávka určená pro budoucnost. Přece jen sehnat 4K obsah není úplně snadné a pro jeho streamování potřebujete opravu rychlý internet.

Občas jsem si všiml, že si s vysokým rozlišením nerozumí Windows 10. V systému tak občas narazíte na prvky, které mají problém se škálováním a jsou třeba velmi špatně vidět. Nenarazil jsem ale na nic, co by bránilo v používání.

Recenze: Acer Predator 17 X – když chcete maximální výkon

Vysoké rozlišení poznáte prakticky všude. Web vypadá mnohem lépe, především písmo je hezky ostré a prohlížeče si s 4K dokáží hravě poradit. Stejně tak, pokud potřebujete více oken vedle sebe, 4K se s Full HD nedá moc srovnávat. Narazil jsem třeba na problémy s Origin klientem, který se hlavně po spuštění kolikrát choval celkem zvláštně.

Samozřejmě takto výkonný notebook se 4K displejem se kupuje kvůli hrám. S radostí mohu říct, že Battlefield 1 ve 4K a na Ultra detaily vypadá prostě parádně a skvěle se na to celé kouká. Z dnešních her, pokud nenarazíte na špatně optimalizovanou, si tak pravděpodobně hrajete vše na maximální detaily a skvěle se na to bude koukat. Při hraní dost uslyšíte ventilátory a ze zadního chladiče dle očekávání fouká horký vzduch. Na klávesnici to nepoznáte. Odvod tepla je vyřešen dobře.

O výkonu se asi není třeba dlouze rozepisovat. Mobilní grafiky dohnaly desktopové a když vynecháme více karet nebo šílený Titan X, tak prostě máte to nejvýkonnější, co se dá sehnat. Hry vám budou dobře šlapat ještě několik let, byť náročnost budoucích her ve 4K se nedá moc odhadnout.

Pro úplnost jsem provedl ještě test rychlostí SSD disku pomocí oblíbeného programu Crystal Disk Mark. Sekvenční čtení a zápis daleko za rychlostí 1 GB/s ukazuje, že použitý disk rozhodně nebude představovat brzdu. Ani mě nenapadá, jak podobné rychlosti rozumně využít.

Recenze: Acer Predator 17 X – když chcete maximální výkon

Určitě je třeba pochválit ozvučení. S Predator 17 X není třeba panikařit, když nejsou po ruce sluchátka nebo reproduktory. Díky velikosti notebooku bylo možné osadit kvalitní repro a je to znát. Hry, hudba, filmy, vše hraje krásně a po celou dobu testování jsem se obešel bez sluchátek.

{control gallery}

Co říci závěrem? Notebook asi těžko vyhraje kategorii poměru cena/výkon, ale pokud si prostě chcete koupit nabušený herní stroj a finance nehrají roli, neexistuje zásadní důvod, proč se nerozhodnout právě pro Acer Predator 17 X. Získáte notebook připravený na 4K budoucnost a výkonovou rezervu. Mrzí mě pouze zmenšený levý Shift. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama