Recenze: Logitech G Pro Gaming - klávesnice sbalená na cesty
Technologie Článek Recenze: Logitech G Pro Gaming - klávesnice sbalená na cesty

Recenze: Logitech G Pro Gaming - klávesnice sbalená na cesty

Jakub Osička

Jakub Osička

11. 5. 2017 13:56

Dnes se v rámci speciálu o mechanických klávesnicích podíváme na nabušený kompaktní model firmy Logitech.

Reklama

Recenze: Logitech G Pro Gaming - klávesnice sbalená na cesty

Logitech v našem testu reprezentovala klávesnice G Pro Gaming, která byla zároveň jediným zástupcem kompaktnějších modelů bez numerického bloku. Rozhodně jí to ale neubralo na atraktivitě. Pokud pro vás numerický blok není životně důležitý, kratší verze klávesnice může být zajímavou volbou.

Provedení

Absence numerického bloku klávesnici ubrala na šířce a na stole zabere pouze 36 cm. Výška zůstala nedotčena a díky panelu s logem a dvěma specifickými tlačítky nad obyčejnými klávesami činí 15,3 cm. Váha klávesnice se vešla těsně pod jeden kilogram – 980 g. Mezi mechanickými klávesnicemi tedy patří mezi ty, které jsou příjemně kompaktní a lépe přenosné.

Recenze: Logitech G Pro Gaming - klávesnice sbalená na cesty

Vejde se bez problémů i do batohu

Horní přidaná tlačítka slouží k ovládání podsvícení a aktivaci gaming módu, který deaktivuje vybrané klávesy, aby nedošlo k jejich nežádoucímu zamáčknutí omylem. Jinak na tomto modelu nic navíc nehledejte. Multimediální klávesy fungují pouze jako kombinace FN s horní řadou.

Na těle nenajdete ani žádné USB porty. Kabel měří 1,5 m, čítá jedno USB a je odnímatelný.

Spínače

Logitech také sází na vlastní řešení a pro svou mechanickou klávesnici vyvinul spínače The Romer-G. Jejich specifikace jsou velmi podobné, jako tomu bylo u modelu SteelSeries. Celková hloubka stisku činí 3 mm (o 1 mm kratší než Cherry MX) a aktivace probíhá již v polovině po 1,5 mm (o 0,5 mm kratší než Cherry MX). Podobný je i požadavek na sílu stisku s udávanou hodnotou 45 g (s malou odchylkou se dá síla v centinewtonech převádět na gramy v poměru 1:1).

Recenze: Logitech G Pro Gaming - klávesnice sbalená na cesty

Logitech se také chlubí svým systémem vycentrovaného podsvícení kláves, který má eliminovat světelné úniky a nabídnout působivější vzhled. Udává také životnost spínačů na více než 70 milionů stisků. Na rozdíl od SteelSeries Apex M800 ale i přes nižší hloubku stisku nabídne obyčejný vyšší profil kláves. Zvuková odezva je po stisku slyšitelná, ale stále patří spíše k příjemně tišším. Se svými vlastnostmi tak nepochybně míří do segmentu vášnivých hráčů, kteří na pomyslném žebříčku priorit mají na nejvyšších pozicích rychlost reakce, a samozřejmě hlavně na profesionály.

Psaní

Povedené spínače The Romer-G

Klasická výška profilu kláves v kombinaci s kratší aktivační vzdáleností funguje na výbornou. Přesto mám pocit, že i přes udávané vlastnosti vyžadují spínače trochu silnější stisk. Není to ale na škodu - nebo alespoň mně jistější stisk připadá univerzálnější. Úhozy jsou přesné a plastové klávesy pohodlné na dotyk. Na klávesnici se mi zcela bezproblémově psaly i delší texty.

Recenze: Logitech G Pro Gaming - klávesnice sbalená na cesty

Pokud jste zvyklí používat při psaní čísel klávesy nad písmeny, chybějící numerický blok se dá jednoduše oželet. Kompaktnost je pak výborná např. pro hráče, kteří často navštěvují LAN party a nechtějí s sebou nosit jiné obrovské a těžké mechanické klávesnice.  Jedinou nevýhodou Logitech G Pro Gaming je tedy chudší výbava.

Software a přizpůsobení

Řešení Logitechu nese název Logitech Gaming Software. Rozhraní je velmi intuitivní a střídmé a přesto nabídne velké množství úprav. Samozřejmostí je tvorba maker pro funkční klávesy, kterým tak můžete přiřadit jakékoliv příkazy. Zároveň vám ale Logitech nabídne obrovskou škálu přednastavených profilů maker, které jsou vytvořeny individuálně pro známé hry jako např. CS:GO, Rust, The Witcher a další. Nezapomnělo se samozřejmě ani na podsvícení, které také nabídne spoustu různých profilů s přednastavenými animacemi nebo téměř nekonečné možnosti uživatelského nastavení. Software také obsahuje applety pro některé z nejznámějších her (CS:GO, Dota...). Ty vám pak zajistí speciální efekty podsvícení např. zobrazováním životů, nábojů a dalších vlastností postav, za které hrajete. Fungují na výbornou, ale znovu zdůrazňuji, že zůstávám velmi střízlivý, bavíme-li se o reálné použitelnosti takových vychytávek. Výrobci ale sází na to, co na hráče působí dost „cool“ efektem.

Cena

Logitech G Pro Gaming zapadá někam do vyšší střední úrovně cenové hladiny mechanických klávesnic. V českých obchodech se její cena pohybuje 3 800,- Kč. Pokud toužíte po využití maximálního potenciálu mechanických klávesnic a zároveň preferujete mobilitu, trpaslík od Logitechu bude skvělou volbou. Na druhou stranu se ale musíte spokojit s absencí jakékoliv rozšiřující výbavy a samozřejmě hlavně numerického bloku. Koupit ji můžete na CZC.cz.

Recenze: Logitech G Pro Gaming - klávesnice sbalená na cesty

Shrnutí

  • RomerG spínače
  • Výborné vlastnosti pro hráče
  • Kompaktní rozměry a váha
  • Komplexní software
  • Univerzální použití
  • Applety
  • RGB podsvícení
  • Absence numerického bloku může vadit
  • Bez výbavy navíc
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama