Recenze: MSI Gaming Keyboard GK-701 - rudý drak
Technologie Článek Recenze: MSI Gaming Keyboard GK-701 - rudý drak

Recenze: MSI Gaming Keyboard GK-701 - rudý drak

Jakub Osička

Jakub Osička

22. 5. 2017 11:12

Rudý dračí design, Cherry MX Brown a cena pod tři tisíce. To je MSI Gaming GK-701.

Reklama

Recenze: MSI Gaming Keyboard GK-701 - rudý drak

Poslední recenze našeho seriálu věnovanému mechanickým klávesnicím je tady! Pojďme se podívat, co nabízí agresivně červený model GK-701 z MSI Gaming edice. který je zároveň nejlevnější klávesnicí ze všech dosud recenzovaných. I přes svou cenu ale více než důstojně čelí své konkurenci.

Provedení

MSI si hýčká a udržuje svoji Gaming produktovou řadu a ani své herní klávesnice samozřejmě neřadí jinam. GK 701 nabídne agresivní rudo-černý design, který umocňuje typické logo s MSI drakem a červené podsvícení kláves. Model má kompletní tělo včetně numerického bloku, ale nenabídne žádné speciální multimediální nebo makro klávesy navíc. Veškeré doplňkové funkce zajišťuje kombinace F1 - F12 a FN s dalším logem draka.

Recenze: MSI Gaming Keyboard GK-701 - rudý drak

Spodek klávesnice je mírně prodloužený, ale ostřejší hrana bohužel neslouží moc dobře jako opěrka na dlaň. Přesto ale nejde o výrazný problém a na tvar se dá jednoduše zvyknout. Celková velikost víceméně odpovídá běžným standardům - rozměry číní 47 x 23 x 5,5 cm. Za zmínku také stojí fakt, že jednotlivé řady kláves mají specificky upravený profil pro lepší ergonomii. Prostřední řady jsou níže než ostatní, zejména horní číslice. V reálu si toho sice možná nevšimnete hned, ale pro zlepšení pohodlnosti psaní je to zajímavé řešení.

Kabel s jediným pozlaceným USB konektorem měří 1,5 m a je opletený a neodpojitelný. Tělo klávesnice nenabídne žádné další porty či rozšíření.

Spínače

Opět se vracíme ke spínačům, které jsme už v našem speciálu jednou testovali u klávesnice Cooler Master Masterkeys Pro L. Jsou jimi univerzální Cherry MX Brown s nelineární trajektorií. Hloubka stisku činí 4 mm a asi v polovině dohmatu zajišťuje výstupek snímače vyšší odezvu.

Recenze: MSI Gaming Keyboard GK-701 - rudý drak

Celkový odpor je stanoven na 55 centinewtonů, což bylo nejvíce v testu. Detekce stisku funguje už po uražení vzdálenosti 2 mm. Diody pro podsvícení kláves jsou umístěny nad mechanikou spínače, takže veškeré popisky jsou záměrně zarovnány do horní linie kláves.

Psaní

Přiznám se, že jsem byl velmi zvědavý, zda poznám jakýkoliv rozdíl mezi již zmiňovaným modelem Cooler Master Masterkeys Pro L a touto klávesnicí, neboť spínače jsou opravdu zcela identické. Přestože samotné klávesy mohou mít malinko rozdílnou ergonomii nebo použitou úpravu plastového materiálu jednotlivých kláves, dojem z dohmatu je téměř totožný. Cherry MX Brown jsou díky většímu odporu velmi univerzální a hodí se i pro pohodlné psaní delších textů s požadavkem na jistotu stisku.

Recenze: MSI Gaming Keyboard GK-701 - rudý drak

Stejně jako jsem zdůrazňoval už v první recenzi, je třeba podotknout že vyšší odpor rozhodně neznamená obrovský rozdíl a klávesnice je samozřejmě vhodná i na gaming, kam zapadá i svým označením. Řídit se musíte hlavně vlastní preferencí jistoty stisku. Nevýhodou hnědé edice Cherry MX je ale vyšší hlasitost oproti dříve testovaným vlastním spínačům výrobců Logitech nebo SteelSeries.

Software a přizpůsobení

MSI bohužel neumožnilo využít u tohoto modelu jakékoliv modifikace nastavení kláves - softwarově ani přímo na klávesnici. Zásadní nevýhodu zde vidím v absenci programování maker, které nejeden hráč často rád využívá. Jak už bylo zmíněno, veškeré dostupné nastavení zabezpečují kombinace klávesy FN a funkčních F1-F12. Můžete tak přepínat intenzitu osvětlení včetně efektu dýchání a vybírat mezi rozsvícením celé plochy, pouze kláves WASD a šipek, nebo úplným vypnutím diod. Funguje také gaming mode, který klávesovou zkratkou deaktivuje klávesu Windows, aby zabránil nechtěnému přerušení herních zážitků. To je ale víceméně vše, co klávesnice dovede.

Cena

MSI Gaming GK-701 je nejlevnější klávesnicí v testu. Zakoupit ji můžete za cenu 2 899,- Kč, což je asi o stokorunu nižší cena oproti druhé nejlevnější Trust GXT 880. Nabídne sice pouze minimální možnosti přizpůsobení, ale na druhou stranu dostanete atraktivní design, ergonomické uspořádání kláves a univerzální spínače Cherry MX Brown.

Souhrn

  • Relativně příznivější cena
  • Design
  • Ergonomie kláves
  • Univerzální použití
  • Vhodná i pro psaní delších textů
  • Vyšší hlučnost kláves
  • Absence přizpůsobení a maker
  • Pro někoho chybějící RGB podsvícení
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama