[Speciál] Výběr herních headsetů
Technologie Článek [Speciál] Výběr herních headsetů

[Speciál] Výběr herních headsetů

Jakub Osička

Jakub Osička

19. 3. 2018 19:42

Připravili jsme si pro vás nový hardwarový seriál - tentokrát zaměřený na výběr kvalitního headsetu nejen na hraní her.

Reklama

[Speciál] Výběr herních headsetů

Po delší době jsme si pro vás připravili další větší hardwarový speciál. Tentokrát se podíváme na výběr jedné z možná nejdůležitějších periferií pro vášnivé hráče her, ale také milovníky libozvučných tónů. Vybírat budeme sluchátka a to tedy nejen s ohledem na vykreslení zvuku v oblíbených titulech, ale především z hlediska celkového podání a reprodukci zvukového spektra. Pojďme na to!

Šest statečných

V rámci speciálu otestujeme hned šest modelů sluchátek, která jsou aktuálně dostupná na trhu v různých cenových kategoriích. První dvojce přichází ze stáje rudého draka - jsou jimi MSI DS 502 a MSI Immerse GH 70. Dále vyzkoušíme oblíbené HyperX Cloud Alpha, zajímavé Plantronics RIG 600 a nebudou chybět dva zástupci s velkým "L" - Logitech G433 a Logitech G233. Nejdříve se ale pojďme podívat na to, jak vlastně sluchátka vybírat.

Jak na výběr - parametry

Vybrat správná sluchátka může být často velkým oříškem. Ač jsou často popisovány kvantou různorodých technických parametrů, nikdy vám papírové údaje neprozradí, jaký finální dojem budete ze sluchátek mít, aniž byste si je vyzkoušeli na vlastní uši. Přesto se ale pojďme podívat na parametry, které má smysl vyhledávat a věnovat jim pozornost.

[Speciál] Výběr herních headsetů

U profesionálních sluchátek se často setkáte s vymezením např. harmonického zkreslení (poměru výskytu nežádoucích frekvencí v reprodukovaném zvuku), akustického tlaku a dalších. Bavíme-li se o běžných počítačových periferiích, zpravidla tyto hodnoty budete dohledávat obtížně - a když už, tak v produktových listech výrobce.

Mezi běžné parametry patří frekvenční rozsah, u kterého platí, že čím větší je, tím samozřejmě lépe. Obrácenou stranou mince je potom skutečnost, že občas může tento ukazatel být uváděn velmi zkresleně s tím, že je u něj stanovena například možnost poměrně významné odchylky. Platí ale, že při vykreslení širší škály frekvencí sluchátka dokáží reprodukovat širší zvukové spektrum a tím zajistit kvalitnější poslech.

Dále sem spadá Impedance - tedy odpor celého elektrického obvodu ve sluchátkách a záleží pak na tom, z jakého zdroje hudbu přehráváte. Čím nižší odpor, tím snazší je vybuzení reprodukce zvuku při využití menšího množství energie. Vliv je samozřejmě patrný na hlasitosti a dynamice. Zmínit musíme i SPL - tedy citlivost nebo někdy také akustický tlak. I tady se dá konstatovat, že obecně je větší hodnota lepší a udává v podstatě citlivost sluchátek na vstup ze zdroje a potažmo jejich hlasitost.

[Speciál] Výběr herních headsetů

Jak na výběr - změť všeho ostatního

Ptáte se, jak tedy vhodná sluchátka vybrat, když z produktových informací až tak moc nevyčteme? Odpověď je jednoduchá - sluchátka si pokud možno vyzkoušejte, porovnejte s dalšími modely a zaměřte se i na další drobnosti. Jsou pohodlná? Nejsou příliš těžká? Jak vám vyhovuje materiál náušníků? Je kabel dostatečně dlouhý? No a v neposlední řadě - hrají dobře?

Onen "dobrý zvuk" je něco velmi abstraktního a záleží i na vaší vlastní schopnosti vnímání zvukového spektra. Rozlišování a vnímání frekvencí basů, středů a výšek není doménou všech uživatelů, obecně byste se ale měli zaměřit na reprodukci a čistotu vykreslení různorodých zvuků např. v průběhu přehrávání skladby. Není potřeba, abyste dokázali charakterizovat, jaký zvuk spadá do jakého pásma. Důležité je ujasnit si, že zvuk nesplývá, jeho linky jsou rozlišitelné a dokážete při přehrávání rozlišit prostor, ve kterém se hudba rozvíjí. Zkuste se vypravit do showroomu většího eshopu a nějaká sluchátka prostě vyzkoušet.

Speciálně u herních sluchátek je právě prostorové vnímání stěžejní vlastností, neboť hráči pomáhá určovat směr a orientovat se podle zvuků hry. Dnes se výrobci často předhánějí ve vývoji všemožných virtuálních řešení prostorového zvuku. Někdy tato funkce ve hrách opravdu pomůže, jindy nemusí, ale obvykle opravdu není příliš vhodná pro jiné použití. Zvukové podání virtuální 7.1 zvuk často velmi zkresluje a písničky s ním opravdu poslouchat nechcete.

[Speciál] Výběr herních headsetů

Mikrofon, software

U herních headsetů se ve většině případů počítá taky s využitím mikrofonu. Ač šla u mnoha výrobců během posledních let kvalita záznamu zvuku prostřednictvím headsetových mikrofonů nahoru, neočekávejte zázraky podobné studiové kvalitě. Většinou jde zkrátka o poměrně slušný zvuk, který bohatě poslouží pro běžnou komunikaci při hraní her.

Velkou pozornost ale věnujte také ovladačům a softwarovému řešení. Doteď jsem sám rozčarovaný z toho, jak v případě SteelSeries dokázalo softwarové řešení vystřelit kvalitu reprodukovaného zvuku u Arctis 3 ke hvězdám. Zdá se to zvláštní, ale i software dokáže u sluchátek dělat zázraky. Nepříjemné pak ale je, že použití těchto sluchátek pak ztrácí smysl u jiných zařízení, kde si ovladače jednoduše nemůžete doinstalovat.

Hurá na to!

V následujících dnech se tedy můžete těšit na zveřejnění celkem šesti recenzí herních headsetů. Stále platí, že nejlepší dojem nabudete, pokud si sami srovnáte více modelů někde v showroomu při poslechu skladeb nebo vyzkoušení her, které sami nejlépe znáte, nicméně naše recenze vám možná usnadní výběr.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama