Dojmy: WARTILE a vikingové v early-accessu
Gaming Článek Dojmy: WARTILE a vikingové v early-accessu

Dojmy: WARTILE a vikingové v early-accessu

Jakub Osička

Jakub Osička

23. 5. 2017 13:37

Vyzkoušeli jsme krásnou virtuální deskovku z vikinského prostředí v předběžném přístupu.

Reklama

Dojmy: WARTILE a vikingové v early-accessu

O vstupu unikátní strategie WARTILE zpracované v krásném prostředí s nádechem skutečných deskových her jsme vás informovali nedávno. Pojďme se nyní podívat, jak se vývojářům dílo kombinující RPG prvky a „téměř“ tahové mechaniky vydařilo.

Představuje se Playwood Project

WARTILE má na svědomí malý šestičlenný tým studia Playwood Project se sídlem v Kodani. Tvorba trvala celkově přibližně tři roky a rozhodně nebyla snadná. Vývojáři se pokusili prorazit s kampaní pro její financování na Kickstarteru, kde se jim ale potřebných £55 000 nepodařilo získat. O to větším úspěchem je, že se hře i přesto zdárně podařilo vdechnout život.

Téměř opravdová deskovka

Hlavní ideou, která dala hře vzniknout, bylo vytvoření zcela odlišného a nového zážitku. Prostředí tvoří tzv. battle-boardy – tedy desky rozdělené na hexa políčka, na kterých se odehrávají souboje vikingů a jejich nepřátel. Na designu si autoři opravdu dali záležet.

Dojmy: WARTILE a vikingové v early-accessu

Ať už drancujete anglická království nebo putujete po stopách severských mýtů, herní mapa vás uchvátí. Plocha je sice malá, ale propracovaná do nejmenších detailů. Vzhledem k tomuto charakteru nemůžete očekávat ani souboje velkých armád. WARTILE kráčí záměrně zcela opačným směrem. Je sice drobným projektem, ale o to větší důraz klade na vizuál a chce hráče bavit i něčím navíc kromě samotného válčení.

Hurá do boje

Abyste se mohli vydat na tažení, musíte sestavit svou posádku vikingů. Každá mise může vyžadovat jiný počet válečníků a je jen na vás, které si pro konkrétní výpravu zvolíte. Začínáte s jediným, ale postupem času si můžete najmout další za zlato, které získáte z kořisti.

Dojmy: WARTILE a vikingové v early-accessu

Přestože by se na první pohled mohlo zdát, že jde o tahovou strategii, není tomu tak. S válečníky sice pohybujete pomocí tahů, ale omezeni jste pouze časovou prodlevou mezi dvěma skoky. Vše tak probíhá dynamicky v příjemném tempu.

Čekáme na obsah

Samotných kampaní je bohužel zatím málo a strávíte nad nimi sotva dvě hodiny. Troufám si ale tvrdit, že právě to je důvod, proč WARTILE zůstává zatím pouze v early-accessu. Vývojáři aktuálně pracují právě na tvorbě nových battle-boardů.

Dojmy: WARTILE a vikingové v early-accessu

Líbí se mi, že děj tažení staví na severské mytologii či přímo historii. Na druhou stranu bych si ale za nimi dokázal představit i propracovanější komplexní příběh, který aktuálně nahrazuje pouze jednoduchá zápletka s uvedením úkolů, které je nutno splnit. Ty se zezačátku mohou jevit jako obtížné, ale po pochopení mechanik a silných a slabých stránek jednotek jde vše hladce. Kromě hlavních cílů se nabízejí i vedlejší, které zajišťují při úspěšném dokončení zisk větší odměny.

Hra nabízí také multiplayer. Ten se mi však nepodařilo vyzkoušet – soupeře mechanismus automaticky nevyhledal.

Stvoř si svého vikinga

Výborně jsou zde implementovány RPG prvky. Každá postavička má specifické vlastnosti, které dále můžete upravovat přidělováním tzv. tokenů, upravováním speciálních schopností, které lze zahrát kartami, a hlavně přidělováním zbraní a výstroje. Překvapilo mě, že i na brzké stádium hry byl výběr vybavení velmi slušný. Předměty získáváte postupně z beden v průběhu tažení.

Dojmy: WARTILE a vikingové v early-accessu

Téměř bez bugů

Za celou dobu testování jsem nezaznamenal téměř žádné bugy. Občas se projevilo špatné překrytí interaktivních nabídek, ale jinak nic závažného. Vše se načítá velice rychle a funguje víceméně na jedničku.

Malá nádhera

WARTILE svým formátem rozhodně nezkouší konkurovat áčkovým titulům. Přináší ale odlišný zážitek, krásné prostředí, jednoduchou a rychlou hratelnost a hlavně spoustu otevřených možností pro přidání dalšího obsahu, jehož absence je snad jediným nedostatkem. Osobně doufám, že se vývojářům podaří vytvořit další povedené battle-boardy a hra se postupně rozvine. Zakoupit ji můžete na Steamu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama