Američanka ovládla pánskou disciplínu. V počítačové hře Valorant je nejlepší na světě
i Zdroj: Foto: Colin Young-Wolff/Riot Games
Esport Valorant Článek Američanka ovládla pánskou disciplínu. V počítačové hře Valorant je nejlepší na světě

Američanka ovládla pánskou disciplínu. V počítačové hře Valorant je nejlepší na světě

Jarmil Černý

Jarmil Černý

28. 8. 2023 16:00

Americký tým Evil Geniuses rozhodně nevstupoval do světového šampionátu ve hře Valorant jako největší favorit. Nakonec z něj vyšel jako nejlepší tým planety a výraznou roli v tomto úspěchu sehrála Christine "potter" Chi, nyní už první hráčka, které se kdy podařilo vyhrát významný esportový turnaj neurčený výhradně pro ženy.

Reklama

Evil Geniuses prožili snad nejhorší vstup do sezony. Nedařilo se jim jak v domácí lize, tak ani na mezinárodním turnaji LOCK//IN. Na druhý nejvýznamnější turnaj sezony, kterým bylo Tokijské Masters, se kvalifikovali až z posledního možného místa. Tam se nakonec ukázali v dobrém světle, když skončili na druhém místě hned za Fnatic. To posloužilo americké organizaci jako odrazový můstek a následujícím světovém šampionátu se po výhře ve skupině a následné vyřazovací části mohli radovat z prvního místa.

Ambiciózní tým se tak zapsal do historie zlatým písmem a to hned dvakrát. Hlavní trenérka Christine "Potter" Chi se díky tomu stala vůbec první ženou, která vyhrála velké esportové mistrovství. Ty většinou bývají čistě mužskou disciplínou i přes to, že na nich ženy nemají zakázáno startovat. 

I když se role trenérů často opomíjí, bývá mnohdy jednou z nejdůležitějších faktorů úspěchu. Trenér má kromě výkonnostní přípravy týmu na starosti i psychickou pohodu hráčů, vyhodnocuje zápasy a poukazuje na chyby, které ovlivnily výsledek, vymýšlí herní kompozice agentů, určuje výběr map a během samotného zápasu rozhoduje o tom, kdy si tým vezme oddechový čas. To vše jsou zásadní prvky pro úspěch ve hrách jako je Valorant, CS:GO, League of Legends a dalších vysoce kompetitivních herních titulech.

To se ostatně projevilo i během zápasů Evil Geniuses. Většina oddechových časů, o které se trenérka přihlásila, padlo na úrodnou půdu a tým po nich často dokázal změnit vývoj zápasu. 

Christine Chi se tak navždy zapsala do historie esportu a ukázala všem mladým dívkám, jejichž snem je stát se profesionálními hráčkami či trenérkami, že nic není nemožné a za to jí pochopitelně patří velké uznání.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama