Bělochy v týmu nechceme, zní od herních vývojářů z EA
i Zdroj: Ilustrační foto (fotobanka Freepik.com, s licencí)
Gaming Článek Bělochy v týmu nechceme, zní od herních vývojářů z EA

Bělochy v týmu nechceme, zní od herních vývojářů z EA

Václav Brixí

Václav Brixí

15. 3. 2024 17:16 1

Hlavní designérka Dani Lalonders ze studia Cliffhanger Games, které patří pod Electronic Arts, přiznává, že do svého týmu nenajímá žádné bělochy. Prý se s nimi těžko pracuje a ona chce bezpečné prostředí.

Reklama

Dani Lalonders, členka vývojářského týmu stojícího za připravovanou hrou Black Panther se stala terčem kritiky na sociálních sítích. Stalo se tomu tak potom, co bylo znovu zveřejněno video z roku 2021. V té době Lalonders pracovala pro jiné studio na hře ValiDate. Celá kauza se stala virální poté, co video sdílel krajně pravicový a anti-LGBTQ+ účet Libs of TikTok. Ve videu každopádně tvrdí, že do svého týmu nenajímá žádné bělochy. S těmi se prý těžko pracuje a ona chce vytvořit bezpečné prostředí pro celý tým. 

Nemáme žádné bělochy v našem týmu. Učinila jsem tak, protože jsem chtěla vytvořit bezpečné prostředí. A vím, že nejlepší způsob, jak takové prostředí vytvořit, je mít okolo sebe lidi, kteří jsou přesně jako já. […] Neříkám, že běloši vytváří nebezpečné prostředí. Říkám jen, že občas je těžké s bělochy pracovat, protože si myslí, že je něco v pohodě, ale ve skutečnosti je to mikroagrese. A to nikdo nechce řešit, když se snaží pracovat na hře, kterou miluje,“ zaznívá z jejích úst na veřejném videu.

Cílem kritiky se stává i samotné studio Cliffhanger Games, jejichž hra je už nyní označována za diskriminační a rasistickou. K situaci se mimo jiné s podivem vyjadřuje i majitel sociální sítě X, Elon Musk. Na komentáře ze strany Dani Lalonders reagoval pouze vykřičníkem. Digitální tvůrce a vývojář webů Erfan Ebrahimnia se podivuje nad tím, jak je možné, že zástupce studia Cliffhanger Games najímá pracovníky na základě barvy kůže. Svoje tvrzení doplňuje o glosu: “Co jsme jako společnost udělali špatně, že se může někdo bez následků veřejně pyšnit tím, že je rasista.”

Je potřeba zmínit, že video herní průmysl je jedním z největších a nejmladších. Diverzita a inkluze zde hrají velkou roli a stávají se středobodem mnoha diskuzí, především pak ve Spojených státech. Jaký názor na celou situaci máte vy? Je kritika směrem k Dani Lalonders oprávněná nebo se podle vás situace zbytečně vyhrocuje?

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama