Český youtuber pořádá virtuální středověké bitvy pro stovky hráčů
i Zdroj: TaleWorlds Entertainment
Gaming Mount & Blade 2: Bannerlord Článek Český youtuber pořádá virtuální středověké bitvy pro stovky hráčů

Český youtuber pořádá virtuální středověké bitvy pro stovky hráčů

Nicolas Heller

Nicolas Heller

31. 1. 2024 06:00 1

Český streamer a youtuber vystupující pod přezdívkou RobDiesALot vytvořil pravděpodobně největší českou komunitu, která se zabývá virtuálními středověkými bitvami. Jeho bitev se účastní už stovky hráčů.

Reklama

Pokud jste fanoušky rekonstrukcí historických bitev, pravděpodobně už vás někdy napadlo jaké by to asi bylo, kdybyste si mohli vyzkoušet naskočit do středověké bitvy jako jeden z jejich aktérů. Jasně, během let jste si mohli vyzkoušet spousty historických her jako je například Kingdome Come: Deliverance od českých vývojářů nebo hry ze série Total War či multiplayerovou pecku For Honor. Všechny tyto hry však mají jeden zásadní problém. V bitvách se většinou utkáte pouze s „umělou inteligencí“ a když už je k dispozici multiplayer, servery jsou většinou malé, do hry vstupují různé nerealistické prvky a vaši spoluhráči občas nejsou nejostřejší tužky v penále.

Fortnite v rukou britské armády. Hra slouží pro nábor mladých
i Zdroj: Epic Games

Fortnite v rukou britské armády. Hra slouží pro nábor mladých

Armáda ve Velké Británii propaguje novou událost ve hře Fortnite. Vypadá to, že vojenský úřad se prostřednictvím populární…

20. 1. 2024 15:00

Všechny tyto neduhy se streamerovi podařilo překonat a společně se svoji komunitou tvořící stovky hráčů se vrhl do historických bitev pořádaných ve hře Mount & Blade II: Bannerlord. Výběr hry není náhodou, zrovna Bannerlord totiž vyniká možnostmi pro boj z pohledu první/třetí osoby a nabízí relativně přijatelné nastavení multiplayeru.

Bitvy dle středověkých principů

Komunita si klade za cíl pořádat bitvy, které nejsou pouze masivní řežbou, ale dodržují základní principy středověkého boje. Každý hraje sám za sebe a ovládá tak pouze jednu postavu, musí ale poslouchat rozkazy vojáků (hráčů) s vyšší hodností a pečlivě držet formaci. Přítomné nejsou žádné jednotky ovládané počítačem, bitva tak probíhá pouze mezi hráči. „Nehrajeme kompetitivní zápasy a nikdo tu nehraje na nejvyšší počet fragů. Snažíme se ‘hrát si na armádu,’ dělat vizuálně atraktivní a zajímavý bitvy který budou zábavný pokud možno pro všechny. Nikdo nechce abyste využívali dobovou mluvu a chovali se jak ve středověku, to ne, ale jsme vojáci co bojujou ve formacích a poslouchají svoje vůdce,“ stojí na hlavním komunikačním kanále komunity.

Hlavní slovo mají v bitvách zkušenější hráči. Ti jsou vždy dva a mají hodnost generál. Jejich úkolem je nejprve vybrat pro svoji armádu kapitány, kteří mají na starost jednotlivé pluky, a následně představují nejvyšší autoritu v průběhu jednotlivých bitev. Řízení pluků poté přenechávají kapitánům. Pro nováčky je na komunitním discordu dokonce dostupná pěchotní akademie, kde si mohou přečíst základní pokyny a informace k průběhu bitev.

Jedna mapa, stovky hráčů

Do bitev se prostřednictvím komunikačního kanálu discord může přihlásit úplně kdokoliv. Stačí si přečíst pravidla a vyčkat na oznámení následující bitvy. Ty se zpravidla odehrávají na týdenní bázi. Poslední bitvy se účastnilo neuvěřitelných 190 hráčů rozdělených mezi dvě armády. Každá armáda tak čítala zhruba 95 „reálných“ vojáků. Dle komunikačního serveru šlo o rekord v rámci počtu hráčů v jedné bitvě za dobu existence této komunity a o nárůst téměř 50 hráčů od poslední bitvy. Jeden herní server přitom dokáže pojmout kolem tisíce hráčů, což nabízí komunitě další prostor pro rozšiřování své základny.

Populární tvůrci v čele armády a unikátní videoobsah

Obří bitvy přilákaly také známé tváře českého internetu. Jedním z kapitánů je například populární streamer a bývalý profesionální hráč Pavel „Herdyn“ Mikeš. Často se zapojuje také ArcadeBulls nebo Conducteir77. Následující bitvy by se měl zúčastnit také Sterakdary.

Tvůrci z bitev často vyrábí různé sestřihy či rovnou vysílají živé přenosy, pokud si je tedy dohledáte na YouTube nebo na Twitchi, může se vám naskytnout příležitosti sledovat bitvu z pohledu vámi oblíbeného tvůrce. Sám zakladatel komunity RobDiesALot poté tvoří z bitev propracované sestřihy okořeněné vtipným komentářem a příběhy.

Velké bitevní plány

Jelikož je roleplaying (tedy hraní si na role) základním stavebním kamenem bitev, komunita má v plánu kolem bitev časem vytvořit reálný příběh v rámci kterého budou bitvy reprezentovat boje o území.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama