EPL Skupina B: Zabojují tentokrát MOUZ o trofej?
i Zdroj: Michael Douša, Grunex.com
Esport Counter-Strike: Global Offensive Článek EPL Skupina B: Zabojují tentokrát MOUZ o trofej?

EPL Skupina B: Zabojují tentokrát MOUZ o trofej?

Michael Douša

Michael Douša

6. 9. 2023 15:50

Osm týmů, čtyři postupující. Jednoduchá matematika, ale ne tak jednoduchá realizace. Skupina B poskytuje MOUZ se slovenským borcem mnoho příležitostí, jak se probojovat do play-off. Stačí je nepromarnit nečekanými prohrami proti papírově mnohem horším oponentům.

Reklama

O postup do play-off nejdelšího turnaje v kalendáři každého profesionální hráče se celkem na ESL Pro League rve 32 týmů. Ve skupině B, která právě dnes začíná, jich je tedy osm. Dánští Heroic, několikanásobní finalisté letošních LAN turnajů ENCE, MOUZ s mladičkou sestavou a němečtí BIG patří mezi favority na postup. Vyzvat je budou muset australští Rooster, ukrajinští Monte, brazilští MIBR a v neposlední řadě také Evil Geniuses.

Na papíře je to poměrně jednostranná záležitost. Mezi favority a ostatními týmy je propastný rozdíl a zdánlivě neexistuje nic, co by mohlo Heroic, ENCE či MOUZ zastavit. Pro žádný z týmů ale není postup samozřejmostí. Každý z nich má kostlivce ve skříni a má každé právo se děsit, že z té skříně vypadne. 

Xizt, cadiaN na IEM Cologne 2023
i Zdroj: Rostislav Douša, Grunex.com
Xizt, cadiaN na IEM Cologne 2023

Heroic jsou snad vážně prokletí. Kromě BLAST eventů, kde se jim na domácí půdě záhadně daří, se jim nepovedlo vyhrát žádný velký turnaj jako je ESL Pro League, ani žádný jiný od ESL. Ve skupinách dominují, v play-off ale jako kdyby za ně hrál někdo jiný. Druzí, třetí, čtvrtí, ale už dlouho ne první. Naposledy vyhráli velký ESL turnaj v dubnu roku 2021 a to už je notně dávno.

MOUZ měli už několikrát velké úspěchy na dosah ruky, vždy ale nakonec ztroskotali. Přišlo tak klíčové rozhodnutí - po posledním CS:GO Majoru organizace vyměnila kapitána, kterého nahradil Kamil “siuhy” Szkaradek. Ten ještě v barvách GamerLegion dotáhl svůj tým až do Major finále. Zatím to ale pořád není „match made in heaven.“ Po parádním IEM Cologne Play-In nezvládli postoupit do play-off a skončili tak ještě poměrně daleko před branami Lanxess Areny.

ENCE na IEM Cologne 2023
i Zdroj: Rostislav Douša, Grunex.com
ENCE na IEM Cologne 2023

Za to ENCE to dotáhli daleko, dokonce až do finále. Jak ale přiznal Pawel „dycha“ Dycha v exkluzivním rozhovoru, pokud nejsou outsideři, hraje se jim vážně těžko. A že v téhle skupině opravdu za outsidery nejsou. Naopak, nesmí se vůbec nechat rozhodit slabšími týmy, kterých mají ve svojí skupině jak naseto. Udržet tuhle mentální rovinu je ale mnohdy těžší, než se soustředit na kvalitní protistrategie.

"Umíme vyhrávat jen když jsme outsideři," věří polský střelec z ENCE

"Umíme vyhrávat jen když jsme outsideři," věří polský střelec z ENCE

ENCE už poměrně dlouho hrají roli černých koní. Podaří se jim ukořistit trofej z poslední Katedrály CS?

6. 8. 2023 15:38

BIG skončili na svém domácím turnaji opravdu tragicky - na posledním místě v IEM Cologne Play-In. Je pravda, že v nové sestavě s Mateuszem „mantuu“ Wilczewskim byli ještě nesehraní a přešli na anglickou komunikaci teprve nedávno, tentokrát už jim ale tahle omluva nebude nic platná. Jsou to skoro tři měsíce od přestavby týmu a od BIG už se budou očekávat výsledky. 

Černým koněm tak mohou místo kteréhokoliv z favoritů být Monte - tým Viktora „sdy“ Orudževa, který před tři čtvrtě rokem dostal kopačky z NaVi. Jeho majoritně ukrajinská sestava udělala dobrý dojem především na CCT turnajích. Například na CCT North Europe Series 7 skončili na výborném druhém místě po prohře proti BIG. To sice není zrovna Major trofej, ale pokud se některý z favoritů špatně vyspí, Monte budou připraveni zakročit s vervou a připravit je tak o místo v play-off.

Totéž ale nelze úplně očekávat třeba ani od bohaté organizace Evil Geniuses, která i na svém písečku v Severní Americe nedělá úplně dobrý dojem. Ačkoliv mají mnohem lepší prostředky než třeba tým Nouns, v posledních klíčových zápasech prohráli nejen proti nim, ale také proti nepříliš známým Forsaken (s výjimkou Petera „stanislaw“ Jarguze, který z Evil Geniuses před půl rokem odešel a ve starší sestavě EG si uhrál několik pěkných trofejí). První zápas začne už 6. září, tak si nezapomeňte naladit na ESL kanály!

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama